Logodiatrofis.gr
ΓυναικαΔιατροφή

Στιγμιαίος καφές και εγκυμοσύνη

Για πολλές γυναίκες η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί διατροφικό δίλημμα.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης σηματοδοτεί την εποχή των διατροφικών αλλαγών της μέλλουσας μητέρας καθώς οι θρεπτικές ανάγκες αυξάνονται, ενώ παράλληλα μαζί με αυτές αυξάνονται και οι περιορισμοί αγαπημένων συνηθειών, όπως αυτή της κατανάλωσης καφέ.

Σε μελέτη που διεξήχθη κατά την περίοδο 1996-2000, αξιολογήθηκαν 2.291 μητέρες με γεννήσεις ενός έτους και ερωτήθηκαν για την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι εκτός από τις γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά περίπου 600mg καφεΐνης (περίπου 6 φλιτζάνια καφέ), οι υπόλοιπες με μέτρια κατανάλωση δεν εμφάνισαν αρνητικές επιπτώσεις κατά την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Αυτό μεταφράζεται σε 1-2 κούπες καφέ, εφόσον συνυπολογίσει η έγκυος και την καφεΐνη που προσλαμβάνει από άλλες πηγές, όπως το τσάι, το κακάο, τα αναψυκτικά, τη σοκολάτα κ.α.

Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, καλύτερες επιλογές φαίνεται να αποτελούν ο στιγμιαίος καφές, ο οποίος έχει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (65-100mg αντίστοιχα), συγκριτικά με άλλα είδη καφέ (π.χ. καφές φίλτρου: 115-175mg καφεΐνης).

Οι έγκυες γυναίκες που είναι λάτρεις του καφέ έχουν επίσης την εναλλακτική επιλογή του ντεκαφεϊνέ καφέ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις Ευρωπαϊκές αγορές, ως «ντεκαφεϊνέ» χαρακτηρίζεται ο καφές που το περιεχόμενό του σε καφεΐνη είναι λιγότερο από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και από 0,3% στον διαλυτό/στιγμιαίο καφέ.

Είδος καφέ ανά μερίδα

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

2-3mg

Εσπρέσο (30ml)

30-40mg

Ελληνικός καφές (50ml)

40 mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)

0-1mg

Συμπερασματικά, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης κατά τη περίοδο της κύησης φαίνεται πως δεν ελλοχεύει κινδύνους τόσο για την έγκυο γυναίκα, όσο και για το έμβρυο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ