Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Στιγμιαίος καφές με άρωμα αντιοξειδωτικών

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των μελετών δείχνουν τη θετική του συνεισφορά στην υγεία.

Έχει συνδεθεί με την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ασθένειες του ήπατος, νόσου του Alzheimer, καρδιαγγειακά και πάρκινσον.

Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα του καφέ σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν προστατευτική δράση έναντι των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να αναστείλουν την σωστή λειτουργία των κυττάρων.

Ειδικότερα, τα αντιοξειδωτικά του καφέ ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών, με κυριότερους εκπροσώπους το χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη, θεοβρωμίνη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν περίπου 1-2 γραμμάρια αντιοξειδωτικών καθημερινά, εκ των οποίων το 79% προέρχεται από ροφήματα (π.χ. καφές) ενώ μόνο το 21% προέρχεται από τα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σοκολάτα, ξηροί καρποί).

Ειδικότερα, σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες των διαφόρων τροφίμων. Ο καφές κατετάγη ενδέκατος στον κατάλογο, μετά από αρκετούς διαφορετικούς τύπους μούρων. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι τρώνε μεγάλες ποσότητες μούρων, αλλά πίνουν αρκετές κούπες καφέ την ημέρα .

Για το λόγο αυτό, το συνολικό ποσό των αντιοξειδωτικών που παρέχονται από τον  καφέ ξεπερνά κατά πολύ τα ποσά που παρέχονται από τα  μούρα, ακόμη και αν τα μούρα μπορεί να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ανά μερίδα.

Σε μελέτες που έγιναν στην  Νορβηγία  και στην Φινλανδία, ο καφές φάνηκε να είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στην κατηγορία των ροφημάτων, παρέχοντας περίπου το 64% της συνολικής αντιοξειδωτικής πρόσληψης. Σε αυτή τη μελέτη, η μέση συνιστώμενη πρόσληψη καφέ ήταν 450-600 ml/ημέρα, ή 2-4 κούπες / ποτήρια.

Ρόφημα

Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)

Στιγμιαίος καφές

140

Πράσινο τσάι

120

Μαύρο τσάι

72

Πηγή: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Ωστόσο, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα αν όλοι οι καφέδες έχουν την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας των κόκκων καφέ, διαφοροποιεί και την ποσότητα των εμπεριεχόμενων ουσιών. Καλή πρόταση αποτελεί ο στιγμιαίος καφές, χάρη στη φυτική του προέλευση από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, όπου ακολουθείται η φυσική διαδικασία: δέντρο, συλλογή, καβούρδισμα, άλεση. Στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ, οι κόκκοι μετά το καβούρδισμα και το άλεσμα, εκχυλίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών γίνεται σαφές, ότι ο καφές και ιδιαίτερα ο στιγμιαίος υπερέχει στην περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών συγκριτικά με τα υπόλοιπα ροφήματα, όπως το τσάι. Συνεπώς, θα ήταν ωφέλιμο να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 2-3 κούπες στιγμιαίου καφέ, προκειμένου να ενισχύσουμε την αντιοξειδωτική πρόσληψη του οργανισμού μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ