Logodiatrofis.gr
Ειδικα ΘεματαΟ ειδικός απαντά...

Είμαι μαθήτρια λυκείου και ενώ είχα ξεκινήσει διατροφή, σταμάτησα και ξαναπήρα τα κιλά

Είμαι μαθήτρια λυκείου και ενώ είχα ξεκινήσει διατροφή, σταμάτησα και ξαναπήρα τα κιλά - ξαναπήρα τα κιλά

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Είμαι μαθήτρια 3ης λυκείου. Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι είχα ξεκινήσει διατροφή με έναν διατροφολόγο και μέχρι πριν τα Χριστούγεννα την συνέχιζα. Είχα χάσει 7 κιλά και είχα αλλά 7 ακόμα όμως μετά ήρθανε τα Χριστούγεννα και για αυτόν τον μήνα σταματήσαμε εγώ με την μητέρα μου με την προοπτική να συνεχίσουμε μετά. Το θέμα μου όμως είναι ότι μέσα στις γιορτές έφαγα και λογικά πήρα κιλά και όχι μόνο αυτό δεν έβγαινα και δεν βγαίνω λόγω διαβάσματος οπότε το περπάτημα δεν υπάρχει και απλά έχω απογοητευτεί πάρα πολύ γιατί γενικά είμαι ένας άνθρωπος ανυπόμονος και που δεν πιστεύει στον εαυτό του, οπότε το να ξαναγυρίσω στο μηδέν απλά θα με ρίξει πάρα πολύ ψυχολογικά.

Ιδανικά θα ήταν να συνεχίσεις τη διατροφή σου με τον διατροφολόγο σου, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σου και θα έχεις ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Σου παραθέτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις συστηματικά αν θέλεις να δείς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Να σου πω όμως, επίσης, ότι πρέπει να έχεις υπομονή στην προσπάθεια σου για απώλειας βάρους.

• Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί): οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διάσπαση λίπους (λιπόλυση). Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διάσπασης των λιπών

• Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο): το υψηλό περιεχόμενο των τροφίμων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Ενίσχυσε τη διατροφή σου με αντιοξειδωτικά: Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν κατά πρώτο λόγο τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, της ικανότητας δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης. Επιπρόσθετοι μηχανισμοί αφορούν στην παρεμπόδιση της λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ενζύμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων, στη μείωση του οξειδωτικού στρες των παχύσαρκων ατόμων, αλλά και στον περιορισμό της φλεγμονής, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στους παχύσαρκους, με δεδομένη την αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ. ρεσβερατρόλη, ολευροπαΐνη κ.λπ.). Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι: φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο, ελιές, ελαιόλαδο, όσπρια, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά.

• Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα: η συστηματική πρόσληψη τροφής (ανά τρίωρο) συμβάλλει στον έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού, με αποτέλεσμα τη χαμηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Επιπλέον, η συχνότητα γευμάτων εξασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού και την και μειωμένη αποθήκευση

Πες όχι στη ζάχαρη: Η ζάχαρη λειτουργεί αρνητικά στην ορμόνη λεπτίνη, η οποία είναι υπεύθυνη να επιφέρει στον οργανισμό το αίσθημα της πληρότητας ώστε να σταματήσει την κατανάλωση τροφής. Ακολουθώντας μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη σημαίνει ότι το σώμα αισθάνεται μόνιμα το αίσθημα της πείνας, ακόμα και όταν έχει υπερ – καταναλώσει τροφή.

• Να πίνεις καθημερινά τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα υγρών (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα): Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα.

• Κατανάλωσε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών: είναι γεμάτα φυτικές ίνες και νερό – 2 πράγματα δηλαδή που προωθούν την αποτοξίνωση και την απώλεια βάρους! Είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες άρα χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να γίνει η πέψη τους, βοηθώντας σας έτσι να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μείωστε το αλάτι: Είναι γνωστό ότι το αλάτι αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της δίψας αλλά και της πείνας συμβάλλοντας στην αύξηση της συνολικής θερμιδικής μας πρόσληψης. Επιπλέον, η μεγάλη πρόσληψη αλατιού ενδέχεται να οδηγήσει σε κατακράτηση περιττών υγρών στο σώμα και κατ’ επέκταση σε ανωμαλίες ακόμη και στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν πρόσληψη 2300mg Νατρίου την ημέρα, που πρακτικά σημαίνει λιγότερο από 1 κ. γλυκού αλατιού συνολικά. Ωστόσο, ο τρόπος διατροφής που ακολουθούμε οι περισσότεροι σήμερα υπερκαλύπτει και ξεπερνά σημαντικά αυτό το ποσό καθημερινά.

Αποφυγή συχνής κατανάλωσης έτοιμου φαγητού όπως fast food, πίτσα, σουβλάκια κτλ. Φάε εβδομαδιαία τουλάχιστον 2 φορές ψάρι: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

• Φάε καθημερινά 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς: περιέχουν ταυτόχρονα ω-λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, βελτιώνουν την κατανομή λίπους και με αυτό τον τρόπο βοηθούν σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ