Ειδήσεις

Σταφύλι: Ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο Τροφογνωσία

Oλοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν την προστατευτική δράση των σταφυλιών. 

 

Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και εμπλουτισμένο σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.

Αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθράκων που περιέχει.

Είναι πλούσια πηγή χαλκού, ένα συστατικό πολλών ενζύμων απαραίτητο για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου στο σώμα. Πολλά ένζυμα που περιέχουν χαλκό μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του σώματος κατά των ελευθέρων ριζών.

Περιέχει βιταμίνη Β2 η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επισκευή των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στο σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων.

Είναι αυτό που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, ενισχύοντας τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Παρέχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Το κουκούτσι των σταφυλιών περιέχει αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη που ως γνωστό έχει θετική επίδραση στην καρδιά αλλά και παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Υπάρχουν διάφορα είδη σταφυλλιών τα λευκά, κόκκινα και μαύρα σταφύλια. Όλα έχουν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Κυρίως όμως τα κόκκινα και τα μαύρα παρουσιάζουν διαφορετικές ποσότητες αντιοξειδωτικών στη φλούδα τους .

 

 


Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
vasilakopoulou@logodiatrofis.gr

 

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία