fbpx
Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα σνακ φρούτων περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα γλυκά

snack froutwn periexoun perissoteri zaxari glika

Πολλά δήθεν «υγιή» σνακ φρούτων περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα γλυκά.

 

Η Action on Sugar εξέτασε 94 προϊόντα προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως οι ξηροί καρποί με επικάλυψη, και βρήκε ότι 1/3 των σνακ φρούτων περιείχε τρία ή τέσσερα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη-85% περισσότερο από ό,τι περιέχουν τα ζαχαρούχα γλυκά Χάριμπο.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας παιδιών δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν τρομακτικά. Η βιομηχανία επεσήμανε ότι τα περισσότερα από τα σνακ δεν είχαν πρόσθετα σάκχαρα, καθώς και εκείνα που είχαν το επισήμαιναν καθαρά. Η Action on Sugar δήλωσε ότι οι γονείς πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους φρέσκα φρούτα και λαχανικά αντί για μεταποιημένα σνακ φρούτων. Επίσης, κάλεσε τους κατασκευαστές τροφίμων να σταματήσουν να προσθέτουν περιττά σάκχαρα σε σνακ με βάση τα φρούτα.

Η Katharine Jenner, επικεφαλής της εκστρατείας στην Action on Sugar, δήλωσε: «Οι γονείς θεωρούν ότι είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσουν τι είναι «υγιεινό» εξαιτίας των παρασκευαστών τροφίμων που συγχέουν τα πράγματα με παραπλανητικούς ισχυρισμούς. “Τα ολόκληρα, μη επεξεργασμένα φρούτα είναι πιο υγιεινά από τα μεταποιημένα σνακ φρούτων και τους χυμούς φρούτων, καθώς περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, νερό και φυτικές ίνες και δεν προκαλούν την καταστροφική φθορά των δοντιών που βλέπουμε στα μικρά παιδιά σήμερα.”

Ένα παιδί θα πρέπει να φάει ένα ολόκληρο καλαθάκι (240g) με φράουλες για να λάβει τον ίδιο αριθμό γραμμαρίων ζάχαρης με ορισμένα μεταποιημένα σνακ φρούτων. Η Colin Michie, Πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής στο Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν «εκπληκτικά» και «τρομακτικά». “Κανείς από εμάς δεν χρειάζεται ζάχαρη στη διατροφή του. Είναι όλη εντελώς περιττή. “

“Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, τις οποίες όλοι τις χρειαζόμαστε για να λειτουργεί σωστά το πεπτικό σύστημα, αλλά σε αυτά τα σνακ τα οφέλη των φρούτων έχουν θυσιαστεί λόγω της κάλυψης τους με γιαούρτι και άλλων ζαχαρούχων επιστρώσεων.”

Ο κ. Michie είπε ότι οι στόχοι για τη μείωση της ζάχαρης ήταν αναγκαίοι για να πείσουν τα παιδιά και τους ενήλικες να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό θα σήμαινε ότι οι κατασκευαστές τροφίμων θα μειώσουν σταδιακά την ποσότητα της ζάχαρης που προσθέτουν στο φαγητό με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η Barbara Gallani, Διευθύντρια της Επιστήμης και Υγείας στην Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, δήλωσε: ” Τα αποξηραμένα και πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά μετράνε στα «πέντε την ημέρα» των συστάσεων της κυβέρνησης, μαζί με φρέσκα, κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα. “Περίπου τα δύο τρίτα των σνακ φρούτων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και το ένα τρίτο που περιέχει, πέραν του ότι είναι« κρυμμένη », αυτό σαφώς αναγράφεται στη συσκευασία στον πίνακα των συστατικών. “Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να συγκρίνουν και να επιλέξουν μεταξύ των προϊόντων.”

Η Katharine Teague, επικεφαλής της υπεράσπισης στη Διεθνή Εταιρεία ΑΒ ζάχαρη, είπε ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν «πολλοί συμβάλλοντες παράγοντες» όπως ο τρόπος ζωής και η διατροφή στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Πρόσθεσε ότι οι κατασκευαστές ήταν υποχρεωμένοι δια νόμου να παρέχουν διατροφικές πληροφορίες σχετικά με όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και ποτά που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Aubrey Sheiham, Ομότιμος Καθηγητής Οδοντιατρικών Δημόσιας Υγείας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα σνακ φρούτων με υψηλά επίπεδα κρυφών σακχάρων προκαλούσαν προβλήματα στα δόντια των παιδιών. “Η τερηδόνα είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στα παιδιά και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα παιδιά έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η τερηδόνα πλήττει σήμερα σχεδόν το 30% των παιδιών πέντε ετών. Εν τω μεταξύ, περίπου 34% των κοριτσιών και 33% των αγοριών ηλικίας 11-15 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης αποτελούν μείζων προτεραιότητα.

karaiskou tinaΤίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou(a)gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ