Logodiatrofis.gr
ΔιάφοραΥγεία

Μύθοι αντιμετώπισης της Νόσου του Κορωνοϊού (COVID-19)

Η ασθένεια του Κορωνοϊού (COVID-19) πρόκειται για έναν ιό που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Η ασθένεια κοροναϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, έναν ιό που σχετίζεται στενά με τον ιό SARS.

Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), εκτός των γενικών προληπτικών μέτρων, συστήνει στους εργαζόμενους και τους μαθητές-φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Χουπέι της Κίνας ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού να περιορίσουν τις επαφές τους και να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρι να παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι.

Κορωνοϊός | eDIET: Δίαιτα με ασφάλεια από το σπίτι

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Πυρετό
  • Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

  • Πνευμονία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τον βήχα και γενικά μέσω της στενής επαφής.

Είναι επικίνδυνος;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο νέος κορονοϊός προκαλεί μια ασθένεια με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια.

Δεν αποκλείονται όμως επιπλοκές, όπως ανεπάρκεια σε κάποια όργανα ή πνευμονία.

Επειδή όμως δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία γι’ αυτόν και για τη μετέπειτα συμπεριφορά του, ενώ υπάρχουν και φόβοι για μετάλλαξή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει διαστάσεις στο ζήτημα και η παραπληροφόρηση από διάφορα ΜΜΕ είναι τεράστια.

Ας δούμε λοιπόν κάποιους μύθους που κυκλοφορούν:

Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του νέου κορωνοϊού;

Όχι. Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί για τη θανάτωση του 2019- nCoV.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας μέσω της τριβής με διάλυμα που περιέχει αλκοόλη ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό.

Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μπορούν οι λάμπες UV ακτινοβολίας να σκοτώσουν το νέο κορωνοϊό;

Οι λάμπες UV ακτινοβολίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό;

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό λόγω μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί και δεν έχουν πυρετό.

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται 2 με 10 ημέρες από τη στιγμή που οι άνθρωποι προσβληθούν από τον ιό να νοσήσουν και να αναπτύξουν πυρετό.

Μπορεί ο ψεκασμός με αλκοόλη ή χλώριο σε όλο το σώμα σας να σκοτώσει το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Ψεκάζοντας αλκοόλη ή χλώριο σε όλο σας το σώμα δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα).

Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να  είναι χρήσιμα για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Είναι ασφαλές να λάβετε ένα γράμμα ή ένα πακέτο από την Κίνα;

Ναι. Τα άτομα που λαμβάνουν πακέτα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από το νέο κορωνοϊό. Από προηγούμενη ανάλυση,  γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα, όπως γράμματα ή πακέτα.

Μπορούν τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι να διαδώσουν το νέο κορωνοϊό 2019- nCoV;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς/ κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά και οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά την επαφή με τα κατοικίδια ζώα.

Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως η E.coli και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν από τα κατοικίδια ζώα στους ανθρώπους.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας μπορούν να σας προστατεύσουν από το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκκοκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού.

Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο.

Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019- nCoV και ο ΠΟΥ (WHO) υποστηρίζει τις προσπάθειες τους.

Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του 2019- nCoV, συνίσταται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.

Μπορεί το τακτικό ξέπλυμα της μύτης σας με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψει τη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση του νέο κορωνοϊό.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι η κανονική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα.

Ωστόσο, η τακτική έκπλυσης της μύτης δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ωστόσο, από τα τρέχοντα γεγονότα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό.

Μπορεί η κατανάλωση σησαμελαίου να αποκλείσει την είσοδο του νέου κορωνοϊού;

Όχι. Το λάδι σουσαμιού δεν σκοτώνει το νέο κορωνοϊό.

Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορούν να σκοτώσουν τον 2019- nCoV σε επιφάνειες. Αυτά περιλαμβάνουν απολυμαντικά με βάση τη χλωρίνη, είτε διαλύματα με 75% αιθανόλη, υπεροξικό οξύ και χλωροφόρμιο.

Ωστόσο, έχουν ελάχιστες ή καμία επίπτωση στον ιό, αν τα βάζετε στο δέρμα ή κάτω από τη μύτη σας. Μπορεί ακόμα και να είναι επικίνδυνο να τοποθετήσετε αυτές τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας.

Μπορεί ο νέος κορωνοϊός να επηρεάσει τους ηλικιωμένους ή οι νέοι είναι εξίσου ευπαθείς;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό 2019- nCoV.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στον ιού.

Ο ΠΟΥ (WHO) συμβουλεύει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, για παράδειγμα ακολουθώντας την καλή υγιεινή των χεριών και την καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, μόνο απέναντι στα βακτήρια. Ο νέος κορωνοϊός (2019- nCoV) είναι ένας νέος ιός και για αυτό το λόγω τα αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.

Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για το 2019- nCoV, μπορείτε να λάβετε αντιβιοτικά γιατί είναι πιθανή η βακτηριακή συνμόλυνση.

Η βιταμίνη D ‘ασπίδα’ κατά του κορωνοϊού

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο που να συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού (2019- nCoV).

Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα  για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ εκείνοι με σοβαρή νόσο θα πρέπει να λαμβάνουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα.

Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών.

World Health Organization (WHO)

Η υγεία δυστυχώς δεν εκτιμάται, μέχρι τη στιγμή που έρχεται η αρρώστια.

Η φύση διαθέτει την απόλυτη δύναμη κατά των μολύνσεων των ιών και πολλών παθήσεων και λοιμώξεων  και προσφέρει ισχυρή αντιμετώπιση-τόνωση του οργανισμού  μέσω των τροφών(φρούτων λαχανικών κλπ) του ανοσοποιητικού συστήματος και του συνόλου του οργανισμού, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Με τον όρο ανοσοποιητικό σύστημα εννοούμε όλες εκείνες τις άμυνες που διαθέτει ο οργανισμός μας απέναντι σε «εισβολείς».

Πως όμως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας; Η απάντηση:

Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή -  2η Έκδοση (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ) | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

Η 1η έκδοση του βιβλίου best seller «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» άλλαξε το τοπίο της αντιμετώπισης των αυτοάνοσων και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Αποσπάσματα κυκλοφόρησαν σε 8 ισάριθμα έντυπα γνωστής πανελλαδικής εφημερίδας (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ).

Η 2η έκδοση του βιβλίου του Δρος Δ. Γρηγοράκη είναι γεγονός ! ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

Τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα.

Αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην αποκατάσταση της βλάβης του ανοσοποιητικού.

Στην ανανεωμένη του εκτενή μελέτη 450 σελίδων, ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει την περιεκτική διατροφική παρέμβαση στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα σε αριθμούς:

  • Περισσότερες από 100 συχνές και σπάνιες παθήσεις, οι οποίες  εμφανίζουν ως κοινό σημείο προσβολής το ανοσοποιητικό (AARDA 2019)
  • Άλλες επιπλέον 40 σπάνιες νόσοι με πιθανόν αυτοάνοση υποδομή (AARDA 2019)
  • Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή (Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ.), δηλαδή περισσότεροι από 900.000 Έλληνες
  • Αναφέρεται ότι 8 στα 10 άτομα που προσβάλλονται είναι γυναίκες
  • Αποτελούν την 3η κύρια αιτία θανάτου ως οικογένεια νοσημάτων
  • Ευρύτεροι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες εμπλέκονται κατά 2/3 στην αιτιοπαθογένεια μίας αυτοάνοσης διαταραχής (Ermann & Fathman 2011)
  • Η φαρμακευτική αντιμετώπιση σε τουλάχιστον 50% των περιπτώσεων είναι καθαρά συμπωματική (αφορά το σύμπτωμα και όχι το αίτιο)
  • Τα αυτοάνοσα βρίσκονται σε πλήρη έξαρση τα τελευταία χρόνια, προσβάλλοντας ακόμα και νεαρές ηλικίες (περίπου 20% των νέων διαγνώσεων).

Το βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή», αναλύει την έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής και το πως ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφονται οι βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού και συστήνονται στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επίσης, απαντώνται ερωτήματα σχετικά με τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.α.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 23 περισσότερο διαδεδομένων αυτοάνοσων νοσημάτων:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
  2. Σακχαρώδης διαβήτης LADA
  3. Νόσος Crohn
  4. Ελκώδης κολίτιδα
  5. Κοιλιοκάκη
  6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  7. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  8. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
  9. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  10. Νόσος Graves
  11. Ινομυαλγία
  12. Λεύκη
  13. Μυασθένεια Gravis
  14. Ρευματική πολυαλγία
  15. Σκληρόδερμα
  16. Σύνδρομο Sjögren
  17. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  18. Ψωρίαση
  19. Γυροειδής αλλωπεκία (Alopecia areata)
  20. Σκλήρυνση κατά πλάκας
  21. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
  22. Αλλεργικό άσθμα
  23. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Επιπλέον αναφέρονται συνοπτικές διατροφικές οδηγίες για την διαχείριση ετέρων 20 πιο σπάνιων αυτοάνοσων παθήσεων, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους: άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους, ασθενείς με αυτοάνοσα, ευαισθητοποιημένους επιστήμονες υγείας όπως διατροφολόγους, ανοσολόγους, αλλά και σε όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη θεραπευτική προσέγγιση των αυτοάνοσων, έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών.

Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ