Logodiatrofis.gr
Συμβουλες & Tips

Λεπτίνη: Η ορμόνη της πείνας σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Τι είναι η λεπτίνη, πώς λειτουργεί και μπορούν τα συμπληρώματα να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως από το λιπώδη ιστό.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους.

Τα τελευταία χρόνια, τα συμπληρώματα λεπτίνης έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή. Ισχυρίζονται ότι μειώνουν την όρεξη και σας διευκολύνουν να χάσετε βάρος. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων είναι αμφιλεγόμενη.

Τι είναι η λεπτίνη και πώς λειτουργεί;

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα.

Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης νηστείας ή λιμοκτονίας, τα επίπεδα της μειώνονται. Ανακαλύφθηκε το 1994 και από τότε έχει μελετηθεί εκτενώς για τη λειτουργία της στην ρύθμιση του βάρους και την παχυσαρκία, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Η λεπτίνη επικοινωνεί στον εγκέφαλο ότι έχετε αρκετό αποθηκευμένο λίπος, το οποίο εμποδίζει την όρεξή σας, σηματοδοτεί το σώμα να καίει κανονικά τις θερμίδες και αποτρέπει την υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Αντίθετα, όταν τα επίπεδα της είναι χαμηλά, ο εγκέφαλός σας αισθάνεται την πείνα, η όρεξή σας αυξάνεται, ο εγκέφαλός σας σηματοδοτεί τη λήψη περισσότερης τροφής και καίτε τις θερμίδες με μικρότερη ταχύτητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται συχνά ως η ορμόνη της πείνας.

Συνοπτικά

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα λιπώδη κύτταρα. Βοηθάει να ρυθμίζετε πόσες θερμίδες καίτε και πόσες καταναλώνετε, που με τη σειρά της ρυθμίζει πόσο λιπώδη ιστό αποθηκεύει το σώμα σας.

Περισσότερη λεπτίνη δεν ισούται με απώλεια βάρους.

Αν υπάρχει αφθονία λεπτίνης και λιπώδους ιστού, η λεπτίνη μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι το σώμα σας έχει αρκετή ενέργεια αποθηκευμένη και μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε.

Ωστόσο, στην παχυσαρκία, τα πράγματα διαφοροποιούνται.

Τα παχύσαρκα άτομα, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης, από άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Φαίνεται ότι τα υψηλότερα επίπεδα θα ήταν ευνοϊκά για να επικοινωνήσετε στον εγκέφαλό σας ότι το στομάχι σας είναι γεμάτο και να σταματήσει να τρώει. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει.

Η αντίσταση στην λεπτίνη συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σας σταματήσει να αναγνωρίζει το σήμα της ορμόνης, δηλαδή ακόμα κι αν διαθέτετε αρκετή ορμόνη και αποθηκευμένη ενέργεια, ο εγκέφαλός σας δεν το αναγνωρίζει και πιστεύει ότι εξακολουθείτε να είστε πεινασμένοι. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζετε να τρώτε.

Η αντίσταση της λεπτίνης όχι μόνο συμβάλλει στην κατανάλωση περισσότερης τροφής αλλά και σηματοδοτεί στον εγκέφαλό σας ότι πρέπει να εξοικονομήσετε ενέργεια, πράγμα που σας κάνει να καίτε θερμίδες με βραδύτερο ρυθμό.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, η περισσότερη λεπτίνη δεν είναι απαραίτητα αυτό που έχει σημασία.

Το πιο σημαντικό είναι το πόσο καλά ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει το σήμα της.

Επομένως, η λήψη συμπληρώματος που αυξάνει τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, δεν οδηγεί αναγκαστικά σε απώλεια βάρους.

Συνοπτικά

Η αντίσταση στην λεπτίνη συμβαίνει όταν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ορμόνη, αλλά το σήμα της είναι μειωμένο. Ως εκ τούτου, τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης δεν είναι αυτό που είναι σημαντικό για την απώλεια βάρους, αλλά η βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη μπορεί να βοηθήσει.

Τα συμπληρώματα δουλεύουν;

Τα περισσότερα συμπληρώματα λεπτίνης δεν περιέχουν στην πραγματικότητα την ορμόνη.

Ενώ πολλά συμπληρώματα χαρακτηρίζονται ως «χάπια λεπτίνης», τα περισσότερα περιέχουν ένα μείγμα από διάφορα θρεπτικά συστατικά που διατίθενται στο εμπόριο για να μειώσουν τη φλεγμονή και συνεπώς να αυξήσουν την ευαισθησία της λεπτίνης.

Μερικά συστατικά είναι το αλφα-λιποϊκό οξύ και το ιχθυέλαιο, ενώ άλλα περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, διαλυτές ίνες ή συζευγμένο λινολεϊκό οξύ.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που περιλαμβάνουν συμπληρώματα απώλειας βάρους, αλλά η επίδραση αυτών των συμπληρωμάτων στη βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη και της όρεξης παραμένει ασαφής.

Ορισμένες έρευνες εξέτασαν το Αφρικανικό μάνγκο και το προτεινόμενο θετικό αποτέλεσμα στην ευαισθησία της λεπτίνης και στην απώλεια βάρους. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης, τα οποία μπορεί να είναι ευνοϊκά για τη βελτίωση της ευαισθησίας.

Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι το αφρικανικό μάνγκο προκάλεσε μέτρια μείωση του βάρους και της περιφέρειας της μέσης. Ωστόσο, η έρευνα περιορίζεται σε λίγες, μικρές μελέτες.

Τελικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί εάν τα συμπληρώματα μπορούν να επηρεάσουν την αντοχή στη λεπτίνη.

Συνοπτικά

Τα συμπληρώματα λεπτίνης περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά τα οποία βελτιώνουν την ευαισθησία της λεπτίνης και προάγουν την πληρότητα, αλλά η έρευνα απουσιάζει. Το αφρικανικό μάνγκο μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα της ορμόνης και να βελτιωθεί η ευαισθησία, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Φυσικοί τρόποι βελτίωσης της αντοχής και προώθησης της απώλειας βάρους:

Η έρευνα δεν επαρκεί σήμερα για να υποδείξει ότι η απάντηση στη βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη και της απώλειας βάρους βρίσκεται μέσα σε ένα χάπι.

Ωστόσο, η διόρθωση ή η πρόληψη της αντοχής είναι ένα σημαντικό βήμα στη στήριξη της απώλειας βάρους.

Εδώ είναι μερικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη, να αυξήσουν την ευαισθησία και να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους χωρίς να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα:

 • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα: Η έρευνα σε ζώα και σε ανθρώπους, δείχνει ότι η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία της λεπτίνης.
 • Μειώστε την πρόσληψη τροφών και ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη: Οι δίαιτες πλούσιες σε υπερβολική ζάχαρη, μπορεί να επιδεινώσουν την αντοχή στη λεπτίνη. Μελέτες δείχνουν ότι η αντίσταση βελτιώθηκε σε αρουραίους σε δίαιτα χωρίς ζάχαρη.
 • Τρώτε περισσότερα ψάρια: Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα ψάρια, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα, να βελτιώσουν την ευαισθησία και να προωθήσουν την απώλεια βάρους.
 • Τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Μία μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση δημητριακών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, ιδιαίτερα των ινών βρώμης, μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση και την ευαισθησία και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
 • Κοιμηθείτε καλά: Ο ύπνος είναι το κλειδί για την ρύθμιση των ορμονών. Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα λεπτίνης.
 • Μειώστε τα τριγλυκερίδια του αίματός σας: Αναφορικά με τα υψηλά τριγλυκερίδια, αναστέλλεται ο μεταφορέας λεπτίνης που συμμετέχει στη μεταφορά του σήματος στον εγκέφαλο.

Συννοψίζοντας, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, η μέτρια φυσική δραστηριότητα και ο επαρκής ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί η αντοχή στη λεπτίνη και να ενθαρρυνθεί η απώλεια βάρους.

Συνοπτικά

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ο ύπνος, η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και η κατανάλωση περισσότερων ψαριών, είναι μερικά βήματα που μπορείτε να λάβετε για να βελτιώσετε την ευαισθησία στην λεπτίνη. Η μείωση των τριγλυκεριδίων του αίματος είναι επίσης σημαντική.

Σε τίτλους:

 • Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα. Σηματοδοτεί στον εγκέφαλό σας ότι έχετε χορτάσει και πρέπει να σταματήσετε να τρώτε.
 • Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία συχνά αναπτύσσουν αντίσταση στη λεπτίνη. Τα επίπεδα λεπτίνης τους είναι αυξημένα, αλλά ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να αναγνωρίσει το σήμα της ορμόνης για να σταματήσει να τρώει.
 • Τα περισσότερα συμπληρώματα λεπτίνης δεν περιέχουν την ορμόνη αλλά μάλλον ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών που μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία της λεπτίνης.
 • Ωστόσο, μελέτες αποδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους είναι ελλιπής.
 • Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθεί η ευαισθησία της λεπτίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ