Logodiatrofis.gr
ΑυτοάνοσαΥγεία

Η σημασία της διατροφής στη ΣΚΠ

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία νευρολογική νόσος, η οποία τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται με αλματώδεις ρυθμούς στον Ελληνικό πληθυσμό.

Η Ελλάδα αναφορικά με τον επιπολασμό της νόσου χαρακτηρίζεται ως περιοχή «μέτριου κινδύνου».

Η ΣΚΠ χαρακτηρίζεται ως νόσος «αδιευκρίνιστης αιτιολογίας», όπως και ως «μη σαφείς», αναφορικά με την πορεία κατά την οποία εξελίσσεται. Πολλοί ερευνητές προσομοιάζουν τη ΣΚΠ με «δακτυλικό αποτύπωμα», λόγω της μοναδικότητας που τη χαρακτηρίζει ανά περίπτωση.

Παρά την παλαιά αντίληψη, τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα οι διατροφικοί παράγοντες ερευνώνται και συσχετίζονται τόσο με την αιτιολογία, όσο και με την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Η Διατροφολογία είναι η επιστήμη που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και που κατεξοχήν συνεχίζει να εξελίσσεται τον 21ο.

Έχει ήδη αποδειχθεί η σχέση της διατροφής με πολλές χρόνιες παθήσεις, ενώ μελετάται για ακόμη περισσότερες.

Μεγάλο μέρος των ερευνητών έχει στραφεί στη μελέτη της σχέσης που διέπει τη σχέση της διατροφής με την αιτιολογία, αλλά και την αντιμετώπιση όλων των εκφυλιστικών νοσημάτων.

Ο στόχος είναι άμεσος και προφανής: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσής του. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν και να κατανοηθούν οι γενετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της νόσου.

Παράλληλα, μελετώνται οι διατροφικές παράμετροι που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων, αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών με τις γενετικές και τις νευροψυχολογικές προδιαγραφές του κάθε ατόμου.

Σήμερα, η επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας αποδεικνύεται ως ένα σημαντικό μέσο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση όλο και περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως είναι η ΣΚΠ.

Ταυτόχρονα, γύρω από τη νόσο διεξάγεται σημαντική έρευνα σε σχέση με το ρόλο των διατροφικών συστατικών στην περιεκτική αντιμετώπιση της νόσου.

Καθημερινά έρχονται στο φως νέες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο των ωμέγα-3 και των μονοακόρεστων λιπαρών, για το σελήνιο, το μαγνήσιο, τον ψευδάργυρο, το χαλκό, αλλά και για διάφορες βιταμίνες όπως είναι εκείνες της Ομάδας Β, η Ε,  και βέβαια η βιταμίνη D

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

 1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
 2. Νόσος του Crohn
 3. Ελκώδης κολίτιδα
 4. Κοιλιοκάκη
 5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
 7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
 8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 9. Νόσος Graves
 10. Ινομυαλγία
 11. Λεύκη
 12. Μυασθένεια Gravis
 13. Ρευματική πολυαλγία
 14. Σκληρόδερμα
 15. Σύνδρομο Sjögren
 16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 17. Ψωρίαση
 18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
 19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
 20. Αλλεργικό άσθμα
 21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ