Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Σιδηροπενική αναιμία και διατροφή

Πολλές φορές οι αρνητικές εκφράσεις του ανθρώπινου σώματος υποδηλώνουν ελλείψεις διατροφικών συστατικών.

Αίσθημα κόπωσης, τριχόπτωση, εύκολο σπάσιμο νυχιών, ωχρότητα προσώπου και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια αποτελούν μερικές από τις συνήθεις ενδείξεις της αναιμίας.

Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί την πιο συχνή μορφή αναιμίας και οφείλεται σε ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου.

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διαδικασίες.

Εκτός των άλλων συμμετέχει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας μέσω της μυοσφαιρίνης. Επιπλέον, επιτελεί σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενδοκρινούς λειτουργίας ως σημαντικό συστατικό πολλών ενζύμων.

Η σιδηροπενική αναιμία πλήττει κυρίως βρέφη, παιδιά, εφήβους και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, κυοφορούσες ή μη.

Επιδημιολογικά στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι το 3% και το 20% των γυναικών έχουν σιδηροπενική αναιμία και μειωμένα αποθέματα σιδήρου, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ το 2011 στην Ελλάδα περίπου το 15% των παιδιών ηλικίας 6  μηνών- 5 χρονών, το 27% των εγκύων και το 20% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών εμφάνιζαν σιδηροπενική αναιμία.

Οι αιτίες που θεωρούνται υπεύθυνες για την εμφάνιση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι: Απώλεια αίματος, παρασιτώσεις, δίαιτα φτωχή σε σίδηρο, μειωμένη απορρόφηση σιδήρου και οι αυξημένες απαιτήσεις σε σίδηρο.

Η κατανάλωση τροφίμων με βιοδιαθέσιμη μορφή σιδήρου (συκώτι, κόκκινο κρέας κλπ.), αλλά και η χορήγηση συμπληρώματος είναι η κύρια θεραπεία.

Η επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος σιδήρου είναι πολύ σημαντική.

Ο σίδηρος θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά συστατικά, που έχουν ρόλο κατά της αναιμίας, όπως είναι οι βιταμίνες C και του συμπλέγματος Β (φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 κλπ.), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (πχ. ψευδάργυρος, χαλκός, σελήνιο κλπ.), όπως και βότανα με αντιοξειδωτική δράση.

Επομένως, το κατάλληλο συμπλήρωμα (HEMA PLEX) θα πρέπει να διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, προκειμένου να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αναιμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ