Logodiatrofis.gr
ΝΕΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Σήμερα ΠΕΜΠΤΗ 18/07 στο ένθετο MY cooking: Αντιοξειδωτικές Συνταγές, από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Δι

Aντιοξειδωτικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη!

 

Στο σημερινό τεύχος θα βρείτε:

  • Αντιοξειδωτική συνταγή για πίτσα ολικής άλεσης.
  • Κεκάκια με δαμάσκηνα
  • Ντρέσινγκ με άπαχο γιαούρτι & μυρωδικά

Και πολλές ακόμα εκπληκτικές συνταγές…

 

Διατροφή ORAC: Σύμμαχος της υγείας μας!
Κατά τη διάρκεια των χηµι­κών διεργασιών του µεταβολισµού παράγονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν δραστικές µορφές οξυγόνου (ROS) και βλάπτουν τα ζωτικά βιολογικά όρια των κυττάρων. Όταν στον οργανισµό παράγονται περισσότερες ελεύθερες ρίζες από όσες µπορούν να εξουδετερωθούν, προκαλείται οξειδωτικό στρες, το οποίο µε τη σειρά του δηµιουργεί εκφυλιστικές βλάβες, νοσηρές καταστάσεις και σοβαρές ασθένειες.

Αντιοξειδωτικές ουσίες: Ο μηχανισμός άμυνας του οργανισμού
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που δρουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να δεσµεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, µετατρέποντάς τες σε αδρανείς, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισµό. Συγκεκριµένα τρόφιµα διαθέτουν την ικανότητα να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που προκαλούν.

Η αντιοξειδωτική ισχύς των τροφίμων ORAC.
Από τους ερευνητές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) γεννήθηκε η ιδέα της απεικόνισης της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίµων µε τη µορφή της µονάδας µέτρησης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου). Την αναλυτική παρουσίαση των µονάδων ORAC της κάθε τροφής µπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Θερµιδοµετρητής & Αντιοξειδωτική ∆ράση Τροφών» των εκδόσεων Μίνωας (∆. Γρηγοράκης, 2013). Η διατροφή σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει παλαιότερης σύστασης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), θα πρέπει να περιέχει καθηµερινά 3.000-5.000 µονάδες ORAC, οι οποίες και θα πρέπει να εξασφαλίζονται από τρόφιµα ανώτατης βιολογικής αξίας.

Τα οφέλη της υγείας από την εφαρμογή της διατροφής ORAC
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι απαραίτητες για την πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νοσηµάτων, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Επιπλέον, µπορούν να προλαµβάνουν τη γήρανση, τη χρόνια κόπωση και την παχυσαρκία. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες συµβάλλουν στη ρύθµιση του βάρους µέσω µηχανισµών που περιλαµβάνουν τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, την παρεµπόδιση της λιπογένεσης, τη µείωση του οξειδωτικού στρες και τον περιορισµό της φλεγµονής. Πρόσφατες έρευνες εστιάζουν στη θετική επίδραση της διαιτητικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών και της συγκέντρωσης της αντιπονεκτίνης: Πρόκειται για ορµόνη που εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό και έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι στην παχυσαρκία, στον σακχαρώδη διαβήτη 2 και στην υπερλιπιδαιµία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ