Logodiatrofis.gr
Τα νεα της Διατροφης

Σάββατο 08/05 με την “OnTime Σαββατοκύριακο” το νέο βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη

Αυτό το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 μη χάσετε με την “OnTime Σαββατοκύριακο” το νέο βιβλίο του Δημήτρη Γρηγοράκη “Οδηγός προστασίας από τον Κορονοϊό και τα Αυτοάνοσα”

Η διατροφολογία ως αυτόνομη επιστήμη επιχειρεί και αυτή με τη σειρά της, όπως και άλλες ανθρωποκεντρικές επιστήμες, να δώσει απάντηση στο ερώτημα… Τι είναι στην πραγματικότητα αυτό που ονομάζουμε προσβολή του ανοσοποιητικού από την COVID-19 ή και σε άλλες περιπτώσεις μια
Αυτοάνοση διαταραχή?

Τι είναι αυτό που ωθεί ένα θαυμαστό σύστημα, όπως είναι το ανοσοποιητικό, να επιτεθεί σε οικείους ιστούς και να λειτουργήσει αυτοκαταστροφικά?

Είναι οι ανοσοποιητικές διαταραχές και τα αυτοάνοσα ξεχωριστά ιδιαίτερες και σπάνιες παθήσεις, Ή απλά υπάρχει σε όλους μας μία εν δυνάμει ευαισθησία, που περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να εκδηλωθεί?

Μία πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση είναι ότι εφόσον το ανοσοποιητικό, τόσο στην περίπτωση του Ιού COVID-19 όσο και των αυτοάνοσων, αποτελεί το επίκεντρο της προσβολής και την ίδια ώρα αυτό λειτουργεί και ρυθμίζεται μέσα από πολλαπλές βιοχημικές αντιδράσεις, οι οποίες με τη σειρά τους από
την παρουσία ή/και τον καταλυτικό ρόλο των θρεπτικών συστατικών (πχ. Βιταμίνες C και D, ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά, σελήνιο, ψευδάργυρος, χαλκός, αντιοξειδωτικές και προβιοτικές ουσίες κλπ.), τότε αυτονόητα ο τρόπος πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας και των αυτοάνοσων διαταραχών θα είναι και ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ!

Μαζί και με τη βοήθεια του βιβλίου Οδηγός Προστασίας για τον κορονοιό και τα αυτοάνοσα, θα ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο της επιστήμης της διατροφολογίας, η οποία (και σε συνδυασμό με τη μαγειρική) πλησιάζει την τέχνη όσο καμία άλλη… και αυτό, γιατί αναζητά το φως ψάχνοντας τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του ανθρώπινου μεταβολισμού, ψάχνει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αιτία, όχι απλά το αποτέλεσμα που είναι το σύμπτωμα!

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις σχετικά με την επίδραση της διατροφής στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν αποδώσει συναρπαστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αυτά, προκύπτει ότι η διατροφική παρέμβαση είναι επιβεβλημένη, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόσφατες εργασίες σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της θρεπτικά εμπλουτισμένης διατροφής.

Όλα τα συμπεράσματα οδηγούν στη διαπίστωση ότι η πρακτική αυτή βελτιώνει την ανοσιακή απόκριση σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο στην ανοσολογία όσο και στην επιστήμη της διατροφής, απαιτείται περαιτέρω έρευνα και φυσικά απόλυτη συνεργασία μεταξύ ανοσολόγων και διατροφολόγων.

Ταυτόχρονα όμως αντιλαμβάνεστε και το χρέος που έχουν και οι διάφορες άλλες ιατρικές ειδικότητες (νευρολόγοι, δερματολόγοι, ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.λπ.), που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ανοσοποιητικού, ώστε να συνιστούν την προσοχή του ασθενούς τους αναφορικά με τη δέουσα έμφαση που θα πρέπει να επιδεικνύει στη διατροφή του. Ως επακόλουθο, είναι πολύ σημαντικό να τον παραπέμπουν σε ειδικό διατροφολόγο προκειμένου να διορθώσει και να βελτιώσει καθοριστικά τις διατροφικές του συνήθειες.
Η Ανοσοπροστατευτική Διατροφή προσφέρει σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στο πλαίσιο του μοντέλου της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, με βάση την κλίμακα ORAC, μπορεί να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές φαινολικές ενώσεις, όταν καταναλώνονται μαζί με γεύματα που περιέχουν κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και ζάχαρη, μπορούν να εξουδετερώνουν τις «προ-οξειδωτικές» και «προ-φλεγμονώδεις» ιδιότητές τους, μετριάζοντας τις αρνητικές τους επιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνεται ο κίνδυνος ή/και τα συμπτώματα των χρόνιων νοσημάτων που προσβάλλουν την ανθρώπινη υγεία.

Στο σημείο αυτό θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι, καθώς όλη η βιβλιογραφία «φωνάζει» για την απόλυτη εμπλοκή της βιταμίνης D στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, αν διαγνωστείτε με αυτοάνοσο νόσημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι μια μέτρηση της 25(ΟΗ)D!

Αν διαπιστώσετε χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει να τα αποκαταστήσετε πάραυτα, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης του προβλήματός σας.

Στη συνέχεια, επισκεφτείτε σύντομα ειδικό διατροφολόγο (ειδικευμένο στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων) προκειμένου να σχεδιάσετε μαζί του το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας (που το έχει τόσο ανάγκη), αλλά και τη διαιτητική προσέγγιση των επιμέρους τροφικών ιδιαιτεροτήτων που αφορούν το νόσημά σας και τις παρενέργειες μπορούν να προκύψουν από τη φαρμακευτική αγωγή.

Γιατί… λόγω διατροφής έχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ