Ειδήσεις

Σαλμονέλα στα λαχανικά : Η μόλυνση μπορεί να ξεκινήσει από το χωράφι Ασφάλεια τροφίμων

Αυτό ανακάλυψαν Αμερικανοί Τεχνολόγοι Τροφίμων μέλη της Αμερικανικής Φυτοπαθολογικής Εταιρείας, που παρουσίασαν πρόσφατα τα ευρήματά τους σε συνέδριο που διεξήχθη στον Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Την τελευταία δεκαετία έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις μολύνσεων από σαλμονέλα και Ε.Coli στην Αμερική και οι περιπτώσεις μολυσμένων λαχανικών είναι όλο και πιο συχνές.

Αυτό προφανώς οδήγησε τους επιστήμονες που ως τώρα έχουν μελετήσει επί μακρόν την επίδραση των φυτικών παθογόνων στα φυτά να στρέψουν την προσοχή τους σε ένα σχεδόν ανεξερεύνητο πεδίο: Την επίδραση στα φυτά ανθρώπινων παθογόνων οργανισμών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι «το μεγαλύτερο μέρος της μόλυνσης παρατηρείται όταν ακόμα τα φυτά καλλιεργούνται στο χωράφι». Η έρευνα έδειξε ότι μικρόβια όπως η σαλμονέλα χρησιμοποιούν γονίδια για να αποικίσουν τα φυτά και δημιουργούν μια αλληλεπίδραση με το εξωτερικό μέρος του φυτού. Όταν συμβαίνει αυτό, τα βακτήρια γίνονται ενιαία με το φυτό.

Επομένως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προλάβουμε τη μόλυνση των φρέσκων λαχανικών είναι να παρέμβουμε πριν από την συγκομιδή τους και όχι μετά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ,
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc
XHMEIA KAI ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, BSc
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΦΕΤ

Δείτε επίσης

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε βασικές οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα, ενώ ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης λύνει όλες τις απορίες μας για τη σωστή συντήρηση και κατανάλωση των τροφίμων το καλοκαίρι.!

5 λόγοι για να κόψεις τη ζάχαρη

5 λόγοι για να κόψεις τη ζάχαρη

Εκτός από την αύξηση βάρους και της περιμέτρου μέσης που όλοι γνωρίζουμε, νέες μελέτες δείχνουν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στον εγκέφαλο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία