Logodiatrofis.gr
Αληθειες - ΜυθοιΔιατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης: Διαψεύδοντας τους μύθους

Είναι τελικά αλήθεια ότι σε ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη απαγορεύεται δια ροπάλου η κατανάλωση της ζάχαρης και τα παράγωγα αυτής;

Επιτέλους, έφθασε η ώρα να… λάμψει η αλήθεια!

Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να απαγορεύει την κατανάλωση φυσικών & πρόσθετων σακχάρων σε άτομα με διαβήτη.

Η ένταξή τους στο καθημερινό διαιτολόγιο προϋποθέτει, όμως, τόσο την εφαρμογή του κανόνα του «μέτρου» όσο και τη σωστή κατανομή των σακχάρων στα διάφορα γεύματα της ημέρας.

Για να μην οδηγούνται τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη σε φαινόμενα ‘στέρησης’ και να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καθημερινά τη γλυκιά γεύση στη ζωή τους θα πρέπει να μάθουν να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Μια τέτοια επιλογή είναι τα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.



Τα επιδόρπια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν αντί για ζάχαρη φυσικό γλυκαντικό από το φυτό stevia το οποίο δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να μην παρέχει θερμίδες.

Ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου για ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη είναι το Α και το Ω στη διατροφή του. Τα τρόφιμα με μέτριο ή υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ) προκαλούν άμεση αντίδραση της ινσουλίνης,

με αποτέλεσμα την αυξημένη λιπογένεση (αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα).

Επιπλέον, η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε απλά σάκχαρα, οδηγεί σε απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης και ινσουλίνης, κάτι που πρέπει να αποφεύγουν όσοι προσέχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, όπως είναι για παράδειγμα οι διαβητικοί.

Αντίθετα, όσο χαμηλότερο Γλυκαιμικό Δείκτη παρουσιάζει μία τροφή τόσο καλύτερα απορροφάται προκαλώντας μία πιο ήπια έκκριση ινσουλίνης.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη καθυστερεί την εμφάνιση της πείνας, μειώνει την επαναπρόσληψη τροφής και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή/και πρωτεΐνες των τροφίμων με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη.

Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν αφενός την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και αφ ́ ετέρου συμβάλλουν στην αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Συγκεκριμένα, oι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα (μεταγευματική γλυκαιμική αντίδραση) και την απόκριση της ινσουλίνης.

Έτσι, η κατανάλωση τροφίμων με φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Έτσι λοιπόν, η αντικατάσταση της ζάχαρης από «μη θερμιδογόνα» γλυκαντικά, όπως είναι η stevia,σε συνδυασμό με την ύπαρξη φυτικών ινών, τα περιορισμένα λιπαρά και τις λίγες θερμίδες, δημιουργούν επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κι χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, ιδανικά για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Η ενημέρωση οδηγεί στη σωστή αντιμετώπιση | Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 
 
 
 
 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF), σήμερα περισσότεροι από 240 εκατομμύρια ανά τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτιμάται ότι τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλαδή αποτελούν περίπου το 8% του συνολικού πληθυσμού.

Η αντιμετώπιση του διαβήτη πέρα από την κατά περίπτωση φαρμακευτική αγωγή ή τη χορήγηση ινσουλίνης, περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο και τη διατροφική φροντίδα. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί από μόνη της να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο στον περιορισμό της υπεργλυκαιμίας.

Διαπιστώνοντας η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, το μεγάλο κενό γνώσης που παρουσιάζεται στον ελληνικό πληθυσμό δημιούργησε το συγκεκριμένο εγχειρίδιο για το σακχαρώδη διαβήτη, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωσή του.

Πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην πληρέστερη και περιεκτική αντιμετώπιση της «ύπουλης» αυτής κατάστασης, η επίπτωση της οποίας λαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις.  

Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται ως η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας, απώλειας της όρασης και ακρωτηριασμού των ποδιών.

Επιπλέον επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν: καρδιαγγειακή νόσο, διαβητική νευροπάθεια (οδηγεί απώλεια της αίσθησης στα άκρα) και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. 

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε (διαβητικό) κώμα.

ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΒΗΤΗ

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αποτελεί αυτοάνοση διαταραχή.

Παρουσιάζεται ολοσχερής καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη ( β- κύτταρα στα νησίδια του Langerhans).

Ο τύπος αυτός διαβήτη απαιτεί πλήρη χορήγηση ινσουλίνης.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αποτελεί διαταραχή του μεταβολισμού.

Χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα, λόγω μερικής ανεπάρκειας ινσουλίνης ή/και ινσουλινοαντίστασης.

Λανθάνων Αυτοάνοσος Διαβήτης σε Ενήλικες (LADA)

Ο Λανθάνων Αυτοάνοσος Διαβήτης σε Ενήλικες ή LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults), οφείλεται σε διαταραχή του ανοσοποιητικού.

Στα άτομα με LADA, το πάγκρεας μπορεί να παράγει κάποια ποσότητα ινσουλίνης, αφού ο ρυθμός καταστροφής των β-κυττάρων είναι βραδύτερος.

Θεωρείται ότι βρίσκεται μεταξύ των τύπων διαβήτη 1 και 2. Συχνά αποκαλείται και ως διαβήτης τύπου 1,5 (μη επίσημος όρος).

Σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα με LADA, διαγιγνώσκονται λανθασμένα με διαβήτη τύπου 2 (15-20% των περιπτώσεων).

Διαβήτης Κύησης

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αφορά σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

Ο τύπος αυτός εμφανίζεται στο 3-5% των εγκύων.

Οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη κύησης.

Προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει περιγεννητικές επιπλοκές στη μητέρα και στο νεογνό.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ένα μοναδικό εγχειρίδιο για το Σακχαρώδη Διαβήτη!

*Διατίθεται ως Έκδοση με μαλακό εξώφυλλο

Τιμή: 8€

Με την παραγγελία του βιβλίου σας κάνουμε ΔΩΡΟ 5 Ημερολόγια Καταγραφής Γευμάτων

.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

.

[su_post field="post_content" post_id="22515" post_type="post"]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ