Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Τι ρόλο παίζουν τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη στο μεταβολισμό

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Ερώτηση: Καλησπέρα. Πρόσφατα έκανα ένα τεστ δυσανεξίας όπου με έβγαλε ότι έχω δυσανεξία σε πολλά τρόφιμα όπως σε όλα τα σιτηρά, κοτόπουλο, πατάτα, άνηθο, μπανάνα, καρπούζι και πολλά άλλα… Εγώ όταν τα τρώω δεν καταλαβαίνω κάτι διαφορετικό… Πόσο μπορούν να παίξουν ρόλο σε μια ισσοροπημένη διατροφή τα τρόφιμα που έχουμε δυσανεξία, π.χ. εαν στο πρωινό μου έχω 2 φρυγανιές ή εάν το μεσημεριανό είναι ψητό κοτόπουλο με σαλάτα, όσο αφορά το μεταβολισμό μας ?

Καλησπέρα Ν.,

Με τον όρο δυσανεξία εννοούμε την κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας που αφορά ένα ή περισσότερα συστατικά των τροφών.

Οι περισσότερες αντιδράσεις που προκαλούνται από την τροφική δυσανεξία είναι σιωπηλές, ύπουλες και χρόνιες. Γίνονται μέσα στους ιστούς και τα όργανα τα οποία δεν αντιλαμβάνονται πόνο ή ενοχλήσεις και έτσι οι χρόνιες επιθέσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζονται χωρίς αναγνωρισμένα συμπτώματα, ώσπου τελικά το σώμα ηττάται και αναπτύσσει εντελώς ξαφνικά χρόνια προβλήματα.

Εάν τρως για αρκετά χρόνια τα ίδια τρόφιμα καθημερινά δεν θα μπορέσεις να αντιληφθείς ότι αυτά σου προκαλούν προβλήματα. Μόνο αν αφαιρούσες συγκεκριμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου για κάποια χρονική περίοδο και μετά τα επανέφερες θα μπορούσες κατά κάποιο τρόπο να αντιληφθείς ότι αυτά σου προκαλούν πρόβλημα.

Ένα από τα πιο συνήθη τρόφιμα που ευθύνονται για μια αλλεργική αντίδραση είναι τα σιτηρά. Η γλουτένη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν προϊόντα στην αγορά τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη.

Μπορεί όμως κατά τη διάρκεια αποφυγής των συγκεκριμένων τροφών να παρουσιαστούν ελλείψεις σε βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και είναι προτιμότερο η διαχείριση των αποτελεσμάτων να γίνεται με τη βοήθεια του γιατρού ή του διατροφολόγου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ