Ειδήσεις

Ρόδι | Το φρούτο της καρδιάς Τροφογνωσία

Το ρόδι παλαιότερα χρησιμοποιούταν ως γιατρικό σε αιμορροΐδες, επιπεφυκίτιδα, στομαχικές-διαταραχές.

 

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το ρόδι τόσο super και ξεχωριστό?

Tο ρόδι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες και τανίνες. Σύμφωνα με μετρήσεις ORAC (μέθοδος μέτρησης της αντιοξειδωτικής ποσότητας και δράσης τροφίμων) το ρόδι είναι ως και 3 φορές ισχυρότερο από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι!

Η περισσότερο γνωστή χρήση του φρούτου αφορά στην προστασία της καρδιάς. Σύμφωνα με κάποιες εργαστηριακές μελέτες ο χυμός του ροδιού είναι αποτελεσματικός στη μείωση των παραγόντων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, οι τανίνες που περιέχει επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του οξειδωτικού στρες (αυξημένα επίπεδα ελεύθερων ριζών στον οργανισμό), βασικού συντελεστή στην εμφάνιση νοσημάτων όπως αθηροσκλήρυνση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νόσο του Πάρκινσον και καρκίνο. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2001 (Aviram και Dornfeld) η κατανάλωση του χυμού για 2 εβδομάδες από ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλή πίεση, παρουσίασε 5% μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και 36% μείωση του ενζύμου ACE (Ένζυμο Μετατροπής Αγγειοτενσίνης) του οποίου τα επίπεδα σχετίζονται με την υπέρταση.
Πέρα από την ευεργετική του δράση στην καρδιά, το ρόδι έχει και άλλες ιδιότητες. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JN (Journal of Nutrition, 2005) αναφέρει πως το ρόδι και ιδιαίτερα το εκχύλισμά του, μπορεί να μειώσει τη διάβρωση των χόνδρων, βοηθώντας έτσι κατά της οστεοαρθρίτιδας.
Επιπρόσθετα, χάρη στις ανθοκυανίνες (φλαβονοειδή) που περιέχει συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών, ενώ ο χυμός του έχει αντιβακτηριδιακή και αντι-ιική δράση κατά της οδοντικής πλάκας.

Εκτός από πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών το ρόδι είναι καλή πηγή βιταμίνης C, αφού η κατανάλωση ενός φρούτου μπορεί να καλύψει μέχρι και 48% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΣΗΔ) της βιταμίνης. Περιέχει, επίσης, ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Ε, καθώς είναι πλούσιο και σε φυλλικό οξύ.

Παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία και συνοψίζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, “ένα… ρόδι την ημέρα το γιατρό τον κάνει περά!”

Ελίνα Ασημακοπούλου 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)

 

 Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (τεύχος Ιανουαρίου) που κυκλοφορεί με το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία