Logodiatrofis.gr
Vegan Ελληνική Κουζίνα Ζυμαρικά

Ριζότο κοκκινιστό με σπανάκι και καβουρδισμένα αμύγδαλα

rizoto kokkinisto spanaki kavourdismena amygdala

Εξαιρετικά γευστική και θρεπτική πρόταση από την σεφ Ντίνα Νικολάου για ριζότο κοκκινιστό με σπανάκι και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

rizoto kokkinisto spanaki kavourdismena amygdala

Ριζότο κοκκινιστό με σπανάκι και καβουρδισμένα αμύγδαλα

Logodiatrofis.gr Ριζότο κοκκινιστό με σπανάκι και καβουρδισμένα αμύγδαλα Ριζότο κοκκινιστό με σπανάκι και καβουρδισμένα αμύγδαλα Εκτύπωση
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
Nutrition facts: - Θερμίδες - Λίπος
Βαθμολογία 5.0/5
( 18 ψήφισαν )

Υλικά

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα Σερρών
  • 30 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. Ελληνική σάλτσα τομάτας με πικάντικη πιπερίτσα & σκόρδο, ΚΥΚΝΟΣ
  • 2 κουτ. σούπας τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης, ΚΥΚΝΟΣ
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, καπνιστή
  • 900 ml ζωμό λαχανικών, καυτό
  • 150 γρ. σπανάκι baby
  • 80 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο γουόκ βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  2. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και το σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο.
  3. Προσθέτω το ρύζι και το σκόρδο και το σοτάρω ανακατεύοντας μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να αρχίζουν να γίνονται διάφανοι.
  4. Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτω την σάλτσα τομάτας, τον τοματοπολτό και 1 κουτάλα καυτό ζωμό λαχανικών.
  6. Αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω μέχρι το ρύζι να «πιεί» όλα τα υγρά.
  7. Συνεχίζω να προσθέτω σταδιακά το ζωμό μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί αλλά να μένει al dente. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει 25 λεπτά.
  8. Πριν τελειώσω ο χρόνος (περίπου στα 20 λεπτά μαγειρέματος), προσθέτω το σπανάκι και συνεχίζω το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμη.
  9. Αποσύρω από τη φωτιά και σκορπίζω τα αμύγδαλα και το τσίλι.
  10. Σερβίρω το ριζότο αμέσως ραντίζοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Περισσότερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου θα βρείτε και στο dinanikolaou.gr

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκηdimitris grigorakis pyramida

Άλλη μια εξαιρετικά γευστική και θρεπτική πρόταση από την αγαπημένη Ντίνα Νικολάου για ριζότο κοκκινιστό με σπανάκι και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Το σπανάκι που περιέχεται στην συνταγή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, μειώνει την υπέρταση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ακόμα περιέχει μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος μπορεί να απορροφηθεί αν συνδυαστεί με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C. Στη δική μας περίπτωση, τα προϊόντα τομάτας!

Η σάλτσα τομάτας και ο τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης πέρα από πηγή βιταμίνης C αποτελούν και την κύρια πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού – λυκοπενίου.

Το λυκοπένιο προσφέρει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως είναι η προστασία από τον ήλιο, η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου (1).

Aκόμα, έχει αποδειχθεί πως όταν οι μητέρες που θηλάζουν και καταναλώνουν καθημερινά 10gr (δηλαδή 2 κουταλιές της σούπας) προϊόντων τομάτας, όπως σάλτσα και τοματοπολτό, αυξάνεται η συγκέντρωση του λυκοπενίου στο μητρικό τους γάλα(2).

Τέλος, τα αμύγδαλα περιέχουν πολλά καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μαγνήσιο και Βιταμίνη Ε. Ρυθμίζουν επίσης την πείνα και προλαμβάνουν την αύξηση βάρους.

1) Muhammad Umar Nasir, Sarfraz Hussain, Saqib Jabbar, Tomato processing, lycopene and health benefits: A review, 2015, SCIENCE LETTERS | Volume 3 | Issue 1 | Pages 1-5
2) Debjit Bhowmik1, K.P. Sampath Kumar, Shravan Paswan, Tomato-A Natural Medicine and Its Health Benefits, Shweta Srivastava, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 2012, Vol. 1, pp 33-43.

 

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς “Vegan Ελληνική Κουζίνα” μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ