Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Πως μπορούν τα λιπαρά οξέα να επηρεάσουν το σωματικό λίπος;

Έρευνα δείχνει πώς τα λιπαρά οξέα μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό λίπος.

 

Καναδική έρευνα δείχνει πως ο τρόπος με τον οποίο το σώμα διανέμει τα λιπαρά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα διαιτητικά λιπαρά οξέα που καταναλώνονται καθώς και γενετικούς παράγοντες.

Η μελέτη μας, αναφέρει αρκετά νέα ευρήματα που διευκρινίζουν την κατανόησή μας για τις μεταβολικές και φυσιολογικές λειτουργίες που σχετίζονται με διάφορα διαιτητικά λιπαρά οξέα  ‘’έγραψαν οι συγγραφείς του Βρετανικού Περιοδικού Διατροφής.’’

Τα Λιπαρά Οξέα Εθανολαμίδες (ΛΟΕ), που αναφέρονται επίσης ως ακέτυλο-θανολαμίνες, εντοπίστηκαν την δεκαετία του 70’ ως συμπληρωματικός μεσολαβητής λιπιδίων από την μακράς αλύσου λιπαρών οξέων. Μεσολαβούν στις βιολογικές δραστηριότητες όπως την ενεργοποίηση κανναβινοειδών υποδοχέων, διεγείροντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων και την ρύθμιση του κορεσμού.

Οι γενετικές παραλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα λειτουργίας των ΛΟΕ σε ανθρώπους, επηρεάζοντας την παχυσαρκία και μεταβολικές διαταραχές.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα διαιτητικά έλαια με διαφορετική σύσταση λιπαρών οξέων οδηγούν σε αλλαγές στα επίπεδα των ΛΟΕ και στην αλληλεπίδραση  διαιτητικού γονιδίου που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην κατανομή σωματικού λίπους.

Στοιχεία Μελέτης

Η έρευνα διεξήχθη ως μέρος του Canola Oil Multicenter Intervention Trial (COMIT), μια διατροφική παρέμβαση σε ενηλίκους με κοιλιακό λίπος τουλάχιστον, ένα κριτήριο για μεταβολικό σύνδρομο.

Η έρευνα υποστηρίζετε εν μέρει από το Canola Council of Canada and the Flax Council of Canada. 130 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την παρέμβαση των πέντε φάσεων. Τους ζητήθηκαν να καταναλώσουν τυχαία 60γρ/ημέρα από κλασικό ελαιoκράμβη, έλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκράμβη, υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκράμβη εμπλουτισμένο με DHA ( δοκοσαεξανοϊκό οξύ) έλαια από πρόσμιξη λιναριού και κάρδαμου ή πρόσμιξη κάρδαμου και καλαμποκιού.

Όλα τα έλαια ήταν χαμηλά σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και τα έλαια με βάση την κράμβη ήταν πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς τα έλαια από μείγμα κάρδαμου  ήταν πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Κάθε θεραπευτική φάση διήρκησε 30 ημέρες και μια περίοδο διακοπή/κενή. Κατά την περίοδο εξαίρεσης των ελαίων, οι συμμετέχοντες χορηγούνταν πανομοιότυπες δίαιτες καθ’όλη  την διάρκεια της μελέτης.

Το προφίλ των λιπαρών οξέων και τα επίπεδα των ΛΟΕ αναλύθηκαν σε άτομα που εμφάνιζαν γονότυπο δύο επιλεγμένων SNPs (μονά πολυμορφικά νουκλεοτίδια) που σχετίστηκαν με τον μεταβολισμό των ΛΟΕ και μετρήσεις του σωματικού λίπους που παρατηρήθηκε με DEXA.

Αποτελέσματα

Τα συνολικά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ΛΟΕ του πλάσματος διαμορφώθηκαν από τα διαιτητικά λιπαρά οξέα και έχουν μια θετική συσχέτιση με τα επίπεδα των αντίστοιχων πρόδρομων λιπαρών οξέων του πλάσματος.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με τη λιπώδη μάζα, εκτός από μια αύξηση στη λιπώδη μάζα των γοφών, συσχετιζόμενη με αυξημένα DHEA στο πλάσμα σε απόκριση στην πρόσληψη DHA ελαιοκράμβης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο πολυμορφισμός rs324420 του αμιδίου της υδρολάσης των λιπαρών οξέων μπορεί να μειώνει το ΟΕΑ (Έλαιο αμίδιο-αιθανόλης) και το DHEA, που μπορεί να επηρεάζουν την κατανομή του σωματικού λίπους.

Το ΟΕΑ έχει φαρμακευτικό ενδιαφέρον εξαιτίας των επιδράσεων του στο σύστημα των ενδοκανναβινοειδών και στην όρεξη, οπότε μπορεί να βοηθά στη θεραπεία της παχυσαρκίας.

‘’Τα ευρήματα δείχνουν ότι το ενδογενές ΟΕΑ από το ελαϊκό οξύ μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στη μείωση του λίπους.’’

‘’Με βάση τα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με τη σημαντικότητα των ΛΟΕ στον κύριο ενεργειακό μεταβολισμό, οι εφαρμογές των αποτελεσμάτων αυτών των δοκιμών θα μπορούσαν να είναι ουσιώδη.’’ Έγραψαν οι συγγραφείς.

‘’Θεμελιώνοντας τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας’’

Ο καθηγητής Peter Jones, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης από το πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και διευθυντής στο κέντρο Richardson για τα Λειτουργικά Τρόφιμα και τα Τρόφιμα-Φάρμακα, είπε στους επιστήμονες τροφίμων ότι ήταν ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα και τις επιπλοκές για να κατανοήσει τα οφέλη της Μεσογειακής Δίαιτας.

Το ελαιόλαδο ένας σημαντικός σύμμαχος της Μεσογειακής Δίαιτας που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, που πρόσφατα έχει αποδειχθεί πως είναι ο προάγγελος  σημαντικών  ρυθμιστικών ουσιών που ονομάζετε ΟΕΑ (Έλαιο αμίδιο-αιθανόλης).

‘’Αυξημένες επιστημονικές έρευνες που έγιναν σε ζώα δείχνουν ότι το ΟΕΑ σε όργανα και στο αίμα που σχηματίστηκαν από τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή, οδηγούν σε καταστολή της όρεξης και αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη. Αυτά τα δεδομένα έχουν οδηγήσει σε προβληματισμό ότι ακολουθώντας δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, συντελούν στο σχηματισμό του ΟΕΑη οποία με τη σειρά της τροποποιεί το ενεργειακό ισοζύγιο και συντελεί στη μείωση του σωματικού λίπους.

Ο  Jones δήλωσε ότι τα ευρήματά τους ‘’ ενισχύουν τις υπάρχουσες πληροφορίες ότι τα υψηλά μονοακόρεστα λιπαρά οδηγούν στην απώλεια βάρους μέσω του ρυθμιστικού συστήματος του ΟΕΑ, θεμελιώνοντας τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής.’’

Πηγή: British Journal of Nutrition 

kiritsis antwnis diaitologosΑντώνης Κυρίτσης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
[email protected]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ