Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Πώς η φλεγμονή επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας σας

Πώς η φλεγμονή επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας σας - υγεία

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της φλεγμονής και της καλής υγείας;

 

Σύμφωνα με τον Δρ. David M. Marquis, η φλεγμονή ελέγχει τη ζωή μας.

Πόνος, παχυσαρκία, ελλειμματική προσοχή, περιφερική νευροπάθεια, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ημικρανίες, δυσλειτουργίες θυρεοειδούς, οδοντικά προβλήματα και καρκίνος είναι οι κυριότερες διαταραχές της φλεγμονής.

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω διαταραχές αλλά δε γνωρίζουν πως μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την φλεγμονή.

Οι περισσότεροι γιατροί χορηγούν φαρμακευτικά προϊόντα για να θεραπεύσουν το σύμπτωμα αντί να εντοπίσουν την αιτία.

Συχνά, φαίνεται ιδιαίτερα παράξενη για τους περισσότερους ανθρώπους η διαπίστωση ότι η πλειοψηφία των φλεγμονωδών νόσων ξεκινά στο έντερο με μια αυτοάνοση αντίδραση η οποία εξελίσσεται σε συστηματική φλεγμονή.

Η πραγματικά αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία μιας ασθένειας είναι η ολιστική.

Πού ξεκινά η φλεγμονή;

To έντερο αποτελείται από μία μεγάλη και ιδιαίτερα περίπλοκη ημι – διαπερατή επένδυση.

Ο βαθμός της διαπερατότητας σχετίζεται με την απόκριση σε μια ποικιλία από μεσολαβούμενες χημικές συνθήκες.

Για παράδειγμα, όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι αυξημένα λόγω της έντασης που δημιουργείται από μια λογομαχία η εντερική επένδυση γίνεται περισσότερο διαπερατή.

Στη συνέχεια, μόλις καθίσετε να φάτε, μερικώς άπεπτες τροφές, τοξίνες, ιοί, μύκητες και βακτήρια έχουν την ευκαιρία να περάσουν στο έντερο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο διαρροής του εντέρου (LGS).

Όταν η εντερική μεμβράνη υφίσταται βλάβη επανειλημμένα λόγω επαναλαμβανόμενου εντερικού διαρροϊκού συνδρόμου, τα κατεστραμμένα κύτταρα τα οποία ονομάζονται μικρολάχνες παύουν να διενεργούν σωστά το ρόλο τους.

Καθίστανται ανίκανα να επεξεργαστούν και να αξιοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά και ένζυμα που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πέψη.

Το άμεσο επακόλουθο της προηγούμενης κατάστασης είναι να εξασθενεί η διαδικασία της πέψης και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών να επηρεάζεται αρνητικά.

Συνεπώς, σε όσους περισσότερους από τους παραπάνω ξένους εισβολείς εκτίθεται το σώμα σας, το δεύτερο ξεκινά μια διαδικασία επίθεσης εναντίον των πρώτων με σκοπό την καταπολέμησή τους.

Αυτή η «μάχη» έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση φλεγμονής, αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με ποικίλες ασθένειες.

Ποια είναι η βλάβη που προκαλείται από την φλεγμονή;

Μπορεί να ακούγεται σχετικά αβλαβής αλλά η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει συχνά σε πολυάριθμες σοβαρές και εξουθενωτικές ασθένειες.

Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό, τα φλεγμονώδη ερεθίσματα μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα, τα όργανα, τους συνδετικούς ιστούς, τις αρθρώσεις και τους μύες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ