Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Mπορεί ένα ψωμί του τοστ να προσφέρει μεγαλύτερη αξία στην καθημερινή σας διατροφή;

ψωμί του τοστ, διατροφή

Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή διατροφική του αξία και την αναγκαιότητα της καθημερινής συστηματικής του κατανάλωσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο), που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και φυτικές ίνες με αποτέλεσμα χορταίνουν για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ένας εύκολος, γευστικός και θρεπτικός τρόπος για να εντάξουμε οποιαδήποτε ώρα της μέρας όπου και αν βρισκόμαστε το ψωμί στη διατροφή μας είναι το τοστ.

Το ψωμί του τοστ συνδυάζεται ιδανικά με τρόφιμα όπως είναι το τυρί και τα λαχανικά, δημιουργώντας ένα ελαφρύ πλήρες γεύμα, που είναι ιδανικό είτε για τα παιδιά στο σχολείο, είτε για τους ενήλικες στη δουλειά.

Ποιο ψωμί τοστ να προτιμώ;

Νεότερα ερευνητικά δεδομένα από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έρχονται να εδραιώσουν τη σημασία της επιλογής εμπλουτισμένων τροφίμων όπως είναι το ψωμί του τοστ με ασβέστιο, βιταμίνη D, φολικό οξύ και σίδηρο.

Η ανάγκη αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα της Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας ( ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) που πραγματοποιήθηκε με στόχο την  εκτίμηση των χρόνιων νοσημάτων, των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής του Ελληνικού πληθυσμού χρησιμοποιώντας αντιπροσωπευτικό δείγμα όλων των ηλικιών και έδειξε ότι:

  • Το 98% του πληθυσμού μελέτης ΠΑΜΕΔΥ λαμβάνει χαμηλότερη της μέσης συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (Μ.Σ.Δ) σε βιταμίνη D.
  • Πάνω από το 66% του πληθυσμού μελέτης ΠΑΜΕΔΥ λαμβάνει χαμηλότερης της Μ.Σ.Δ σε ασβέστιο.
  • Το 35% του πληθυσμού μελέτης ΠΑΜΕΔΥ λαμβάνει χαμηλότερη της Μ.Σ.Δ. σε σίδηρο.
  • Το 83% του πληθυσμού μελέτης ΠΑΜΕΔΥ λαμβάνει χαμηλότερη της Μ.Σ.Δ σε φολικό οξύ.

Η έλλειψη στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού αν σκεφτούμε ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, ο σίδηρος βοηθάει στη γνωσιακή λειτουργία και το φολικό οξύ στη μείωση της κόπωσης και κούρασης στo πλαίσιo μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο ράφι του σούπερ μάρκετ και θα αναρωτηθείτε ποιο ψωμί του τοστ να προτιμήσετε θα ήταν καλύτερο να διαβάσετε την ετικέτα και να επιλέξετε εκείνο που θα είναι εμπλουτισμένο σε ασβέστιο, βιταμίνη D, φολικό οξύ και σίδηρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ