Logodiatrofis.gr
ΣυνταγέςΨάρια - Θαλασσινά

Ψητό ψάρι με ψητά λαχανικά

Από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές για ψητό ψάρι.

 
 

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 20΄

Υλικά για 4 μερίδες
•    520 γραμμ. (4 φέτες) ξιφία ή ψάρι φιλέτο
•    2 μεγάλες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες στη μέση
•    4 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες κατά μήκος
•    2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε ροδέλες
•    4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    Φέτες λεμονιού
•    Δεντρολίβανο
•    Μίγμα από 4 πιπέρια (ή απλό ή μαύρο πιπέρι)
•    Χοντρό αλάτι

Εκτέλεση
1.  Πλένουμε καλά το ψάρι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας και τοποθετούμε πάνω τους τα ψάρια σαν δεματάκια.
2.  Ρίχνουμε πιπέρι  και προσθέτουμε μια πρέζα δεντρολίβανο. Βάζουμε την κάθε φέτα ψάρι στο κέντρο κάθε λαδόκολλας. Τοποθετούμε από πάνω την ντομάτα και τα υπόλοιπα λαχανικά, ρίχνουμε μερικούς κόκκους από το χοντρό αλάτι και τα πιπέρια και από 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κλείνουμε καλά τις λαδόκολλες και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
3.  Ψήνουμε σε ταψί με ελάχιστο νερό, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC για 20΄.
4.  Σερβίρουμε το ψάρι μέσα στη λαδόκολλα, περιχύνοντάς το με λεμόνι.
Πρόταση μαγειρέματος: Το ψήσιμο του ψαριού, π.χ. ξιφία, μαζί με τα λαχανικά το κάνει πιο  ζουμερό. Συγχρόνως είναι και οπτικά ωραίος ο συνδυασμός των δύο υλικών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Τα ψάρια, γενικότερα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, D και φωσφόρου, τα οποία ενισχύουν την καλή όραση, αλλά και γενικότερα την άμυνα του οργανισμού. Πολύ περισσότερο, προσφέρουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητές τους. Το πάντρεμα των ω-3 λιπαρών οξέων με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από τα λαχανικά αναδεικνύει ένα γευστικό συνδυασμό που προσφέρει απόλυτη προστασία στην υγεία. Η προσθήκη μυρωδικών πολλαπλασιάζει την ποσότητα μονάδων ORAC της συγκεκριμένης συνταγής και προσφέρει μοναδικές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως η βιταμίνη C, το λυκοπένιο και οι τερπενοειδείς ουσίες  που δημιουργούν μία διατροφική ασπίδα για την καρδιά και τα αγγεία.

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (in vitro): 3.250

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ