Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Ο ‘προυπολογισμός’ της σωστής διατροφής.

O σημερινός τρόπος ζωής καθιστά προσπάθεια για κατανάλωση υγιεινών τροφών. 

 

Μια πολύ εύκολη λύση είναι η προετοιμασία των γευμάτων σε τάπερ ώστε να μπορούμε να πάρουμε το γεύμα μαζί μας, ή ακόμη και αν δεν υπάρχει χρόνος για γεύμα μπορούμε να καταναλώσουμε κάποιο σνακ που θα μας δώσει ενέργεια χωρίς να μας “φορτώσει” με πολλές θερμίδες (φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, ρυζογκοφρέτες, cream crackers σίκαλης).

Λόγω αυτής της δύσκολης καθημερινότητας όταν γυρίζουμε στο σπίτι αναζητούμε παρηγοριά στο φαγητό, και πιο συγκεκριμένα σε κάποια λιχουδιά που θα μας φτιάξει την διάθεση. Η συνεχής άρνηση στα γλυκά δεν αποτελεί τη λύση. Μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, μαύρη σοκολάτα ή παστέλι.

Ένας ακόμη κατασταλτικός παράγοντας της προσπάθειας μας είναι το οικονομικό κομμάτι της διατροφής. Τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά και θρεπτικά συνήθως κοστίζουν κάτι παραπάνω. Ευτυχώς, η ποικιλία των τροφίμων που μας παρέχεται δίνει την λύση. Οικονομικότερα τρόφιμα μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια κάποια πιο ακριβά, χωρίς να επηρεάζεται η θρεπτική αξία. Για παράδειγμα, ο σολομός, ο οποίος κοστίζει περίπου 8-12 ευρώ το κιλό, μπορεί να αντικατασταθεί από σαρδέλες οι οποίες κοστίζουν μόλις 4-6 ευρώ το κιλό. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι εκείνη που θα μας βοηθήσει να είμαστε υγιείς και να διατηρούμε το βάρος μας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι:

  1. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, παρέχοντας την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Οι σαλάτες, είναι η ιδανική πρόταση για να ξεκινήσεις το γεύμα σου.
  2. Η αντικατάσταση των λευκών ζυμαρικών και δημητριακών από προϊόντα ολικής άλεσης. Μας παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Συστήνεται η κατανάλωση 4-6 μερίδων την ημέρα. Τα δημητριακά μπορούν να συμπληρώσουν το πρωινό μας γεύμα (1-2 μερίδες) και τα ζυμαρικά το κυρίως γεύμα μας (2-3 μερίδες).
  3. Περιορισμός κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων. Συστήνεται η κατανάλωση 3-4 μερίδων καθημερινά. Το γιαούρτι ή το γάλα αποτελεί ιδανική επιλογή για το πρωινό μας γεύμα, το κρέας και το τυρί μπορούν να συμπληρώσουν τα κυρίως γεύματα μας.
  4. Χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Συστήνεται 1 ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άνδρες. Μην ξεχνάτε όμως πως το αλκοόλ μας παρέχει πολλές θερμίδες!
  5. Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού (< 1κ.γ. καθημερινά). Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μην προσθέτετε αλάτι στο πιάτο σας!
  6. Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο. Περιέχει λιπαρά ωφέλιμα για τον οργανισμό, αλλά μας “φορτώνει” με θερμίδες. Χρησιμοποιείστε στο μαγείρεμα 1 κ.σ. για κάθε μερίδα φαγητού και 1 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο στην σαλάτα σας.

Γενικότερες οδηγίες:

  • Αποφύγετε τα τηγανητά, τα λιπαρά τρόφιμα και την ζάχαρη.
  • Καταναλώστε πολλά μικρά και συχνά γεύματα.
  • Ενυδατωθείτε σωστά (8-10 ποτήρια νερό ημερησίως).
  • Κοιμηθείτε καλά (7-8 ώρες ύπνου).
  • Γυμναστείτε καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά (περπάτημα, διάδρομο).

Και να θυμάστε: ΠΟΙΚΙΛΙΑ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΜΕΤΡΟ!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο news247.gr





Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Συνεργάτης της Ομάδας  Logodiatrofis.gr
mbouloumpasi@outlook.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ