Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Πρωτεΐνη τυρογάλακτος και τα οφέλη της

Πρωτεΐνη από τυρόγαλα

Όλοι ακούμε για τη πρωτεΐνη και το πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας.

Οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε ένα πολύ μεγάλο εύρος λειτουργιών στο σώμα μας και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την καθημερινή μας λειτουργία.

Εκτός από τον δομικό της ρόλο στους μύες και στους ιστούς, η πρωτεΐνη συμβάλει και σε άλλες λειτουργίες ζωτικής σημασίας, όπως τον σχηματισμό ενζύμων, αντισωμάτων του ανοσοποιητικού, της αιμοσφαιρίνης κ.λπ.

Τι είναι οι πρωτεΐνες και από τι αποτελούνται;

Οι πρωτεΐνες είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό, όπως οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά, και με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε εκείνα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία ο οργανισμός μας χρειάζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες ημερησίως.

Κατά τη πέψη, ο οργανισμός μας διασπά τις πρωτεΐνες στην απλούστερη μορφή τους, τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών.

Συγκεκριμένα, είναι συνδεδεμένα μόρια το ένα με το άλλο, σχηματίζοντας έτσι, μεγάλες αλυσίδες, τις πρωτεΐνες.

Τα αμινοξέα με τη σειρά τους διακρίνονται σε μη απαραίτητα, καθώς ο οργανισμός μας μπορεί να τα συνθέσει και στα απαραίτητα που τα λαμβάνουμε μόνο μέσω της τροφής.

Από που μπορούμε να λάβουμε τις πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες προσλαμβάνονται από προϊόντα ζωικής προελεύσεως (όπως τα γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, κ.λπ.) και από τα προϊόντα φυτικής προελεύσεως (όπως όσπρια, ξηροί καρποί κ.λπ.).

Οι φυτικές πρωτεΐνες συνήθως, αλλά όχι πάντα, είναι “ελλιπείς” πηγές πρωτεϊνών, καθώς δε περιέχουν αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα.

Οι ζωικές πρωτεΐνες, από την άλλη, είναι πλήρεις πρωτεΐνες, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε στη διατροφή μας.

Μια από τις βέλτιστες πηγές ζωικών πρωτεϊνών είναι αυτές που προέρχονται από το τυρόγαλα. Οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι μεγάλης βιολογικής αξίας και μάλιστα περιέχει μεγάλες ποσότητες από τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα.

Τι είναι όμως το τυρόγαλα;

Το τυρόγαλα είναι ένα υγρό που παράγεται από τη πήξη του γάλατος και, στη συνέχεια, από τη διαίρεση και το στράγγισμα του πήγματος. Αποτελεί:

  • εξαιρετική πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β (Β1, Β6 και Β12) που είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του σώματος,
  • πηγή βιταμινών C και D που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,
  • υψηλή συγκέντρωση ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο κ.α. και τέλος,
  • είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Η πρωτεΐνη τυρογάλακτος είναι μια πλήρης πρωτεΐνη καθώς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.

Η Ζεμύθα

Η Ζεμύθα είναι ένα ξεχωριστό τυροκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από τυρόγαλα.

Είναι ξεχωριστή γιατί συνδυάζει τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με την υψηλή πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα είναι και πηγή ασβεστίου.

Συγκεκριμένα περιέχει 27% πρωτεΐνη τυρογάλακτος και μόνο 1% λιπαρά.

Αποδίδει μόνο 27 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ παράλληλα είναι πολύ γευστική!

Είναι ιδανική τόσο για εκείνους που θέλουν ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά για το φαγητό τους, όσο και για εκείνους που θέλουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα και την υγεία των οστών τους.

Η Ζεμύθα απευθύνεται σε όσους ζητούν ένα ελαφρύ προϊόν για το γεύμα τους και σε εκείνους που ακολουθούν ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής.

Ζεμύθα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ