Logodiatrofis.gr
Ασφάλεια τροφίμων

Πρόσθετα (Ε) τροφίμων…

Σήμερα έχει δημιουργηθεί και αναπτυχθεί ένας ολόκληρος κλάδος στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, που ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και την παρασκευή των πρόσθετων υλών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πιο γνωστές κατηγορίες
πρόσθετων καθώς και παραδείγματα χρήσης τους:

  • Χρωστικές: π.χ. Λυκοπένιο Ε 160d – χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και γλυκά για να προσδώσει βαθύ κόκκινο χρώμα.
  • Συντηρητικά: π.χ. Βενζοϊκό νάτριο Ε 211 – χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά κλπ, ως συντηρητικό έναντι των βακτηρίων και της μούχλας.
  • Γαλακτοματοποιητές: π.χ. Λεκιθίνη Ε 322 – βοηθάει στην καλύτερη ομογενοποίηση, αποφυγή διαχωρισμού συστατικών και συγκεκριμένα σε μείγματα νερού-ελαίου.
  • Πηκτικά μέσα: π.χ. Κόμμι γκουάρ Ε 412 – δίνει μία πιο παχύρρευστη υφή και βοηθάει να πήξουν τα τρόφιμα στα οποία προστίθεται. Επίσης, χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής
  • Σταθεροποιητής: π.χ. Θειϊκό ασβέστιο Ε 516 – Σταθεροποιητικό, συστατικό δέσμευσης μετάλλων, θρεπτικό συστατικό της ζύμης στο ψωμί.

Κωνσταντίνος Αποστολάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ