Logodiatrofis.gr
Παιδι

Προγράμματα μείωσης της Παιδικής Παχυσαρκίας

Προγράμματα μείωσης της Παιδικής Παχυσαρκίας - παιδική παχυσαρκία

Επιτυχημένα μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο υγείας του σχολείου ή της γειτονιάς σας.

Είστε δήμαρχος της πόλης, υπεύθυνος σχολείου ή ενεργός γονέας που φροντίζει για ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά σας; Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να βρείτε επιτυχημένα μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο υγείας του σχολείου ή της γειτονιάς σας.

Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι από τις πιο κρίσιμες περιόδους ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ωστόσο, το σημερινό ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών και της  παχυσαρκίας δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο να γίνει απ’ όσο πιστεύουμε.

Πολλές από αυτές τις διατροφικές συνήθειες είναι εγκατεστημένες σε σχολεία και νηπιαγωγεία, όπου τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους.

Επιπλέον, οι συνήθειες που έχουν αποκτήσει σε νεαρή ηλικία είναι πιθανότερο να τις διατηρήσουν μέχρι την ενήλικη ζωή τους και παράλληλα να επηρεάσουν θετικά τις μέχρι τώρα συνήθειες της οικογένειας.

Με ποιον τρόπο λοιπόν μπορούμε να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία;

Η JANPA  -the Joint Action on Nutrition and Physical Activity- αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο τον εντοπισμό και τη συλλογή επιτυχημένων στρατηγικών για την πρόληψη του υπερβολικού βάρους σε παιδιά και εφήβους.

Στο πλαίσιο του έργου τους, έχουν αναπτύξει μια με βάση δεδομένων στο διαδίκτυο στην οποία γίνεται επισκόπηση των μέτρων που παρουσιάζουν με επιτυχία πιθανές υγιεινές συνήθειες, για παράδειγμα σ’ ένα σχολείο.

Το εύχρηστο αυτό εργαλείο κατατάσσει τα μέτρα σε «περιοχές δράσης» όπως ορίζονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την παιδική παχυσαρκία και διαθέτει έναν αριθμό φίλτρων, π.χ. το σχολικό τύπο (προσχολική, πρωτοβάθμια, κλπ.).

Παρεμβάσεις στο σχολείο

Τι κοινά έχουν τα πιο επιτυχημένα σχολικά προγράμματα; Διευκολύνουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα περιλαμβάνουν βασική εκπαίδευση για τη διατροφή, την εισαγωγή υποχρεωτικών μαθημάτων φυσικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση ότι διατίθενται υγιεινά γεύματα (πίνακας 1).

Ένα άλλο παράδειγμα προέρχεται από το ευρωπαϊκό σχέδιο STRENGTH2FOOD, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση τόσο της διατροφικής ποιότητας όσο και της βιωσιμότητας των σχολικών γευμάτων, εξετάζοντας τα δημόσια συστήματα προμήθειας τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

Γενικά, οι ολοκληρωμένες προσεγγίσεις – όπου η φυσική δραστηριότητα και η διατροφική εκπαίδευση εφαρμόζονται και στα σχολεία – έχουν το υψηλότερο δυναμικό για την πρόληψη της αύξησης του βάρους στα παιδιά.

Επιπλέον, τα προγράμματα αυτά δεν αυξάνουν την κοινωνική ανισότητα, καθώς παρέχουν εύκολη πρόσβαση στη σωματική άσκηση και στην υγιεινή διατροφή σε παιδιά όλων των κοινωνικών τάξεων.

Ο περιορισμός των διαφημίσεων τροφίμων στα σχολεία είναι ένα σημαντικό μέτρο.

Τα σχολεία μπορούν να συμβουλεύονται τη Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (WHO) για να αξιολογήσουν εάν τα προϊόντα περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, αλατιού ή / και λίπους.

Συνοψίζοντας, για να επιτευχθεί με επιτυχία μια καλύτερη πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσουν από νεαρή ηλικία να εφαρμόζουν υγιεινές συνήθειες και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συνεργαστούν για τον ίδιο στόχο.

Η οικογένεια, το σχολείο, οι γιατροί και οι παραγωγοί τροφίμων είναι οι βασικοί υπεύθυνοι.

Η ηλεκτρονική εργαλειοθήκη JANPA διευκολύνει τους τοπικούς φορείς, τα σχολεία και τους γονείς να βρουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με επιτυχημένα μέτρα που είναι κατάλληλα για το σχολείο ή τη γειτονιά τους.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
·         Διευκολύνετε τη σωματική δραστηριότητα -Εισαγωγή δραστηριοτήτων στα διαλείμματα
·         Παρέχετε εύκολη πρόσβαση στα υγιεινά τρόφιμα -Κάνετε σύμβαση μόνο με εταιρείες που παρέχουν υγιεινές επιλογές τροφίμων και ποτών που πωλούνται ή / και παρέχονται στα σχολεία.
·         Μειώστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα -Παρακολουθήστε το περιεχόμενο και την τοποθέτηση των αυτόματων μηχανημάτων πώλησης.

-Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές το πόσιμο νερό.

·         Περιορίστε τις διαφημίσεις για τα ανθυγιεινά τρόφιμα -Απαγορεύεται κάθε διαφήμιση απευθυνόμενη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών σε ιδρύματα παιδικής μέριμνας και προστασίας παιδιών, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία
·         Βελτίωση της εκπαίδευσης για τη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής -Παροχή εκπαίδευσης για τη διατροφή στους εκπαιδευτικούς και στο προσωπικό της σχολικής κουζίνας.
·         Φροντίδα για τα υπέρβαρα παιδιά -Μετρήστε το βάρος και το ύψος των παιδιών συστηματικά.

-Μοιράστε ενημερωτικά φυλλάδια  σε υπέρβαρα παιδιά και τους γονείς τους για την προώθηση υγιεινών συνηθειών.

·         Παρακολούθηση των υπέρβαρων παιδιών -Εθνικό σχολικό σύστημα επιτήρησης που αξιολογεί την σωματική και κινητική ανάπτυξη των παιδιών.
·         Πάρτε πρωτοβουλίες  -Ανοίξτε τα σχολεία στους γονείς ώστε να τους ενημερώσετε για τη διαδικασία.

Πίνακας 1. Παραδείγματα επιτυχημένων μέτρων για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ