Ειδήσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΖΗΝ: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα νόρμες φυσικής κατάστασης! Τα νέα της Διατροφής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. 

 

Παρουσιάστηκε ο απολογισμός από την επταετή υλοποίηση του Προγράμματος και οι καινοτόμες εφαρμογές στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των μαθητών. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας κατέστη σαφής η σπουδαιότητα του Προγράμματος και η ανάγκη να συνεχιστεί η υλοποίησή του στα σχολεία όλης της χώρας.

Με βάση τα αποτελέσματα του ΕΥΖΗΝ, δημιουργήθηκαν νόρμες σωματικής διάπλασης, οι οποίες έλειπαν από την ελληνική κοινωνία σε αυτήν την έκταση και θα είναι σύντομα διαθέσιμες. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν νόρμες φυσικής κατάστασης, οι οποίες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και θα είναι διαθέσιμες μέσα από τον ιστότοπο του ΕΥΖΗΝ (http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/Home.aspx).

Επίσης, ανακοινώθηκε πως σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης (e-learning) το οποίο θα παρέχεται δωρεάν, σε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας.

Επιπλέον, επισημάνθηκε το σταθερά υψηλό το ποσοστό παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο Λάμπρος Συντώσης, καθηγητής Διατροφής-Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικά υπεύθυνος του ΕΥΖΗΝ, αναφέρθηκε στους στόχους του Προγράμματος και στους άξονες πάνω στους οποίους υλοποιείται. Όπως σημείωσε, ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ ξεκίνησε πιλοτικά το έτος 2004 και εφαρμόζεται ουσιαστικά από το 2007. Το πρόγραμμα υλοποιείται με βάση τρεις άξονες: την αξιολόγηση παραμέτρων υγείας σε παιδιά και έφηβους, την ενημέρωση/εκπαίδευση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων, καθώς και την παρέμβαση στο σχολείο, την οικογένεια, και το σύνολο της κοινωνίας.

Ο κ. Συντώσης προχώρησε σε σημαντικές διαπιστώσεις που προέρχονται από τη μακροχρόνια υλοποίηση του προγράμματος στον μαθητικό πληθυσμό.

Αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται στην ανάπτυξη των παιδιών που είναι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Μέσα από το Πρόγραμμα διαπιστώθηκε διαχρονική αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, με σημαντικές διαφορές να παρατηρούνται ανά φύλο (αγόρια - κορίτσια), ηλικία (υψηλότερα ποσοστά στην προεφηβική ηλικία) και ανά νομό. Αγόρια και κορίτσια δεν εμφανίζει ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες.

Όσον αφορά στη σωματική άσκηση, διαπιστώθηκε πως μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν εμφανίζει ικανοποιητικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Επίσης, επιβεβαιώθηκε πως τα παιδιά δαπανούν όλο και λιγότερο χρόνο σε σωματική δραστηριότητα.

Με βάση τα αποτελέσματα του ΕΥΖΗΝ, δημιουργήθηκαν νόρμες σωματικής διάπλασης, οι οποίες έλειπαν από την ελληνική κοινωνία σε αυτήν την έκταση και θα είναι σύντομα διαθέσιμες. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν νόρμες φυσικής κατάστασης, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες από την Παρασκευή στον ιστότοπο του ΕΥΖΗΝ.

Στον άξονα της παρέμβασης του ΕΥΖΗΝ, περιλαμβάνονται οι παρουσιάσεις στα σχολεία , οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες , το υλικό αγωγής υγείας κ.ά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ιστότοπο του Προγράμματος, ο οποίος αποτελεί πεδίο αναφοράς για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Διατροφής, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και αναπληρωτής επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία και τα εργαλεία αξιολόγησης του ΕΥΖΗΝ, καθώς και στη διασφάλιση της ποιότητας του Προγράμματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκος, δεν υπάρχει περίπτωση ανακρίβειας των αποτελεσμάτων που εξάγονται από το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ, επειδή η συμμετοχή των παιδιών περιλαμβάνει αξιόπιστο δείγμα με πολύ μικρό ποσοστό συνολικής μεροληψίας σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο Κωνσταντίνος Τάμπαλης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής – επιδημιολόγος, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αξιολόγησης ανθρωπομετρίας και φυσικής κατάστασης, πρακτικές εφαρμογές και προεκτάσεις στην εκπαίδευση.

Όπως σημείωσε, το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, η τεχνογνωσία του οποίου μπορεί να εξαχθεί σε άλλες χώρες. Η Ομάδα ΕΥΖΗΝ βρίσκεται πάντα στη διάθεση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Αναφέρθηκε σε μία σειρά δεικτών υγείας και παρουσίασε τις καμπύλες ανάπτυξης (ύψος, βάρος, ΔΜΣ) αγοριών και κοριτσιών.

Η Γλυκερία Ψαρρά, διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της διατροφικής αξιολόγησης και τις προεκτάσεις του Προγράμματος στην εκπαίδευση. Η κ. Ψαρρά έκανε ειδική αναφορά στο νόσημα της παχυσαρκίας που πλήττει την παιδική και εφηβική ηλικία. Όπως επισήμανε, το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ κάνει ποιοτική αξιολόγηση της διατροφής των παιδιών και των εφήβων, με στόχο να ανιχνεύσει τους μαθητές που έχουν λανθασμένες διατροφικές πρακτικές, να διαμορφωθούν τα κατάλληλα μηνύματα προς τους γονείς, το σχολείο και την κοινωνία, καθώς και να γίνει ο σχεδιασμός των σχετικών παρεμβάσεων. Η κ. Ψαρρά σημείωσε πως το σχολείο είναι αρωγός στις δράσεις για τη σωστή διατροφή των παιδιών και ανέφερε πως το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την παιδική παχυσαρκία 2014-2020, περιλαμβάνει ενέργειες σε σχολεία και ενημέρωση οικογενειών .

Η Ειρήνη Μπαθρέλλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος και συνεργάτης του Χαροκοποείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στις τεχνικές που ενδείκνυται να εφαρμόσουν οι ενήλικες, προκειμένου να επηρεάσουν με θετικό τρόπο τις συνήθειες των παιδιών, είτε αυτές αφορούν διατροφή είτε σωματική δραστηριότητα. Όπως σημείωσε η κ. Μπαθρέλλου, το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί το πρωταρχικό σύστημα μελέτης στον τομέα, και ακολουθείται από το σχολικό, στο πλαίσιο του οποίου μελετάται ειδικότερα ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Ειδικότερα, η λειτουργία των εκπαιδευτικών ως προτύπων, εφαρμόζοντας δηλαδή ό,τι αποτελεί στόχο παρέμβασης, φαίνεται εξαιρετικής σημασίας πρακτική, με εντυπωσιακά αποτελέσματα από σχετικές παρεμβάσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, σημειώνοντας πως το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ παράγει απτά αποτελέσματα για την κοινωνία, διεξάγεται σε πανελλαδικό επίπεδο και έχει διάρκεια. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο χαιρετισμός της αντιπρύτανεως του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Ευαγγελίας Γεωργιτσογιάννη.

Ο Στέλιος Δασκαλάκης διευθυντής φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σημείωσε ότι το υπουργείο έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα που απευθύνεται στην ελληνική οικογένεια. Αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβατικών δράσεων. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο εξαπλώνεται το πρόγραμμα. Αποτελεί τη κεντρική σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία. Δεν υπάρχει η ευρύτερη κατανόηση που θα έπρεπε να υπάρχει . πρέπει να στηρίξουμε το πρόγραμμα όλοι μαζί.

Η Λιάνα Σαρλά εκπαιδευτικός οικονομολόγος στην ομάδα του Κοινωνικού σχολείου, συνεργάτιδα του γραφείου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρχές του κοινωνικού σχολείου: Κοινωνικοποίηση, διαδραστικός ρόλος (συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων), Σωστή πληροφόρηση, παροχή γνώσεων αναβάθμιση ποιότητας ζωής, διαμόρφωση ολοκληρωμένη προσωπικότητες

Το πρόγραμμα Αξιολόγησης, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, διενεργείται στα σχολεία με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Nestlé Ελλάς.

Το EYZHN είναι ένα πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος http://eyzin.minedu.gov.gr/.
Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/
Ε-mail: media@eyzhn.edu.gr

 

Δείτε επίσης

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

«Κάνε το για εσένα» - Οι διαδικτυακές δραστηριότητες της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association - ISA) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στοχεύουν στην ενθάρρυνση των γυναικών να θέσουν ως προτεραιότητα τη διαχείριση του διαβήτη.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία