Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Πριν από 3 μήνες αφαίρεσα τον θυροειδή μου και τα κιλά μου συνεχώς αυξομειώνονταν

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση:  Πριν από 3 μήνες αφαίρεσα τον θυροειδή μου και πριν από 20 μέρες έλαβα ραδιενεργό ιώδιο. Μέσα σε αυτό το διάστημα διέκοψα τη φαρμακευτική μου αγωγή και τα κιλά μου συνεχώς αυξομειώνονταν. Σήμερα ζυγίζω 72 κιλά με ύψος 1,67. Κάνω διατροφή και άσκηση 4-5 φορές την εβδομάδα, αλλά δεν βλέπω κάποια αλλαγή στο σώμα μου. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Μπορεί αυτό να οφείλεται στη θεραπεία που πήρα;

Απάντηση: Αγαπητή, καταρχάς καλή ανάρρωση από την τόσο σοβαρή επέμβαση σου ή θυρειδεκτομή και η λήψη ραδιενεργού ιωδίου επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Πολύ καλά κανείς που άσκηση που κάνεις  4-5 φορές την εβδομάδα αυξάνεις σταδιακά το βασικό σου μεταβολισμό  αν ακολουθούσεις και βασικούς κανόνες διατροφής.

Καλό είναι να αποφεύγεις στοιχεία όπως το φθόριο, το βρώμιο, και το χλώριο που μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα. Για αυτό το λόγο, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, οι πράσινοι σπόροι μουστάρδας και τα γογγύλια θα πρέπει να αποφεύγονται.
Η βιταμίνη D και το σελήνιο συνιστώνται για χρήση σε ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδή. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό, έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών. Η προσθήκη βιταμίνης D με τη διατροφή (γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος, κρόκος αβγού) ή και μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει και να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Ταυτόχρονα το σελήνιο (δημητριακά, κρέας και ψάρι) είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3).

  • Να καταναλώνεις μέχρι 2 φρούτα την ημέρα.
  • Να καταναλώνεις τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, καστανό ρύζι).
  • Να καταναλώνεις 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.
  • Να καταναλώνεις 1,5-2lt υγρών ημερησίως (
  • Να μειώσεις την κατανάλωση αλατιού, λόγω κατακράτησης υγρών που προκαλεί.
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, όπως γλυκά, λευκό ρύζι/ψωμί.
  • αποφεύγουμε τη ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται
  • περιορίζουμε τα ζωικά λιπαρά αποφεύγοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος και την πέτσα στα κρεατικά αλλά και τα προϊόντα στα οποία αυτά περιέχονται
  • περιορίζουμε την κατανάλωση τηγανητών
  • εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε φρούτα και λαχανικά (5 μερίδες καθημερινά)
  • αυξάνουμε την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων σε 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση.
  • Τέλος, 30 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ