Logodiatrofis.gr
Μαγειρεύω - ΕνδυναμώνωΣαλάτεςΣυνταγές

Πράσινη σαλάτα ανάμεικτη με βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Πράσινη σαλάτα ανάμεικτη με βινεγκρέτ πορτοκαλιού της Ντίνας Νικολάου που μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε γεύμα μας, καθώς τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

  • Προετοιμασία: 30΄

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

Για τη σαλάτα

  • 1 συσκευασία σαλάτα Μαρουλένια, Μπάρμπα Στάθης από διαλεχτό μαρούλι romaine, butterhead & escarole
  • 1 κόκκινο μήλο, με τη φλούδα του, χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 5 – 6 κόκκινα ραπανάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (χρησιμοποιήστε το εργαλείο «μαντολίνο» που κόβει τα υλικά τέλεια σε λεπτότατες φέτες)
  • 1 καρότο, κομμένο σε φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες

Για τη βινεγκρέτ

  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση με κόκκους
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολάκι χτυπάω με ένα πιρούνι όλα τα υλικά της βινεγκρέτ.
  2. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ρίχνω τα διαλεχτά & τριπλοπλυμμένα μαρούλια της συσκευασίας και τα υπόλοιπα υλικά (μήλο, καρότο, ραπανάκια, σέλερι, μαϊντανό και σταφίδες) και ανακατεύω καλά.
  3. Περιχύνω με τη βινεγκρέτ και σερβίρω.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Εξαιρετική σαλάτα της αγαπημένης μας Ντίνας Νικολάου που μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε γεύμα μας καθώς τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Συγκεκριμένα, το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου.  

Ακόμα, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, προφυλάσσει από καρκίνο εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε καροτενοειδή, ενώ αρκετες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, εξαιτίας του φυλλικού οξέος, που μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και συμβάλλει στην υγεία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Τέλος, η προσθήκη της βινεγκρέτ από πορτοκάλι προσδίδει στη σαλάτα επιπλέον αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ