Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Πού μεγαλώνουν τα ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας;

Πού μεγαλώνουν τα ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας; - ιχθυοκαλλιέργεια

Τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, με μικρότερο όμως ποσοστό κορεσμένου λίπους. Αντ΄αυτού, περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προσδίδουν ως επί το πλείστον στα ψάρια την υψηλή διατροφική τους αξία.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από την τροφή και έχουν συσχετισθεί με αντιφλεγμονώδη δράση, προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα, μείωση των τριγλυκεριδίων, των αρρυθμιών, προστασία από κατάθλιψη, νόσο Alzheimer και ενίσχυση της πνευματικής λειτουργίας.

Επιπλέον, η ύπαρξη καλών λιπαρών στα ψάρια ενισχύει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως A,D,E και K, από τα συνοδευτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά.

Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D, διότι παρότι είμαστε μία χώρα με ηλιοφάνεια, έχει φανεί ότι έχουμε έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη.

Τα βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συναντώνται στα ψάρια και τα θαλασσινά είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο.

Ειδικά όσοι γυμνάζονται/είναι αθλητές είναι σημαντικό να καταναλώνουν περισσότερο ψάρι εβδομαδιαίως διότι παρέχουν άπαχη πρωτεΐνη, η οποία συμβάλει στη μυϊκή αποκατάσταση.

Τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, είναι μια εξαιρετική επιλογή στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας.

Έχουν υψηλή διατροφική αξία είναι πάντα φρέσκα καθώς μέσα σε 24 ώρες από την αλίευσή τους βρίσκονται στους πάγκους των καταστημάτων και, κατόπιν, στο τραπέζι μας.

Επιπλέον, η ανταγωνιστική τιμή τους τα μετατρέπει σε μία προσιτή επιλογή για κάθε budget, που μπορούμε άνετα να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μενού.

Η ποιότητα των ψαριών που παράγουν τα 23 Μέλη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) με τη συλλογική ονομασία Fish from Greece, παραμένει σταθερή όλο το χρόνο και διασφαλίζεται από το πρότυπο ιδιωτικό σχήμα πιστοποίησης Fish From Greece.

Σε τι περιβάλλον βρίσκονται;

Το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας δεν διαφέρει από το φυσικό τους.

Οι περιοχές της ιχθυοκαλλιέργειας επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Τα βασικά κριτήριά τους είναι να βρίσκονται μακριά από αστικά κέντρα, βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες, σε περιοχές κατάλληλες για αποκλειστική χρήση από ιχθυοκαλλιέργειες.

Οι κλωβοί μέσα στους οποίους μεγαλώνουν τα ψάρια τοποθετούνται σε περιοχές με μεγάλα βάθη και με ισχυρά ρεύματα, τα οποία εξασφαλίζουν τόσο την ανανέωση όσο και την επαρκή οξυγόνωση του νερού, συμβάλλοντας στον αυτοκαθαρισμό της θάλασσας, δηλαδή σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Σπάνια χρειάζεται να τους χορηγηθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, κι αυτό γιατί το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν σε συνδυασμό με τον προληπτικό εμβολιασμό τους ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να προσβληθούν από παθογόνα μικρόβια.

Για την προστασία της ευζωίας και της υγείας των ψαριών χρησιμοποιούνται εμβόλια που αναπτύσσουν την άμυνά τους και δεν αποτελούν επικίνδυνες ουσίες για εμάς ή και για τα ίδια τα ψάρια.

Μεταβολίζονται γρήγορα, τα προστατεύουν αναπτύσσοντας την άμυνα τους και αποβάλλονται σύντομα από τον οργανισμό τους.

Επιπλέον, καθώς τα ψάρια νεαρής ηλικίας είναι πιο ευάλωτα, μέχρι να μεγαλώσουν εκτρέφονται σε χερσαίες εγκαταστάσεις, όπου το νερό καθαρίζεται διαρκώς από δυνητικά παθογόνα. Όταν μεγαλώσουν αρκετά και εμβολιαστούν, τότε και μόνο τότε μεταφέρονται στις θαλάσσιες μονάδες εκτροφής.

Αν παρ’ όλα αυτά εμφανιστεί κάποια ασθένεια, κάθε στάδιο αντιμετώπισής της ελέγχεται σχολαστικά.

Αφού πρώτα γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, ο κτηνίατρος κάνει διάγνωση για το αν είναι απαραίτητη η χορήγηση μιας θεραπευτικής αγωγής που μπορεί να περιλαμβάνει και αντιβιοτικά ή άλλες θεραπευτικές ουσίες – όλα με την πιστοποίηση του ΕΟΦ.

Ο κτηνίατρος επιβλέπει και καταγράφει ολόκληρη τη διαδικασία.

Σημειώνουμε ότι στην ιχθυοκαλλιέργεια ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως και στα υπόλοιπα εκτρεφόμενα είδη και εφαρμόζεται η ίδια νομοθεσία, ειδικά σε ό,τι αφορά την ευζωία και την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα ψάρια δεν αλιεύονται ποτέ αμέσως μετά τη χορήγηση φαρμάκων: πάντα τηρούνται οι λεγόμενοι «χρόνοι αναμονής», μέχρι δηλαδή να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η θεραπευτική ουσία έχει εξαφανιστεί από τον οργανισμό του ψαριού, ώστε να μη φτάσει ούτε ίχνος στο τραπέζι μας.

Σε κάθε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας έμπειροι και εκπαιδευμένοι ιχθυολόγοι παρακολουθούν στενά τον πληθυσμό των ψαριών και αναγνωρίζουν αμέσως την κατάσταση της υγείας τους και τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Οι πρακτικές εκτροφής τους, που εφαρμόζονται σύμφωνα με το πρότυπο ιδιωτικό σχήμα πιστοποίησης Fish From Greece, και η συνεχής αξιολόγηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, εξασφαλίζουν την καλή διαβίωση και την ευζωία των ψαριών, όπως και τη διατήρηση της θάλασσας σε άριστη κατάσταση.

Τέλος, ποια είναι τα είδη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας;

Τα βασικά είδη είναι τα Τσιπούρα, Λαβράκι, Κρανιός, Μαγιάτικο, Φαγκρί Βραχύπτερο τα όποια είναι υψηλής ποιότητας, με τρυφερή, βελούδινη σάρκα και υψηλή θρεπτική αξία, και είναι σήμερα, δικαίως, ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια του μενού μας. Το ψήσιμο στη σχάρα αναδεικνύει τον πλούτο της γεύσης της.

Συμπερασματικά, τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece της ΕΛΟΠΥ αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι, ιδίως όταν επειδή είμαστε σίγουροι για την προέλευση τους και ταυτόχρονα γευόμαστε μοναδικές γεύσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ