Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Πόσο επικίνδυνο είναι το κρέας αλόγου;;;

Κρέας αλόγου: Πόσο επικίνδυνο είναι; Ποια η άποψη του Λόγω…Διατροφής! 

 

Διατροφικός εφιάλτης με το κρέας αλόγου: το ιστορικό
Σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές, η ιταλική και η πολωνική μαφία μαζί με εγκληματικές οργανώσεις από τη Ρωσία και τις βαλτικές χώρες κρύβονται πίσω από το οργανωμένο εμπόριο αλογίσιου κρέατος που πωλείται σαν μοσχαρίσιο, ενώ νέες ανησυχίες προκαλεί η υποψία ότι ένα ποσοστό του «ύποπτου» κρέατος είναι στην πραγματικότητα γαϊδουρινό.

Ευρωπαϊκά δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι μαφίες της Ιταλίας και της Πολωνίας θεωρείται πως έχουν ενορχηστρώσει μια «διεθνή εγκληματική συνωμοσία» ύψους εκατομμυρίων λιρών πιέζοντας υπαλλήλους σφαγείων να πιστοποιούν σαν μοσχαρίσιο το κρέας αλόγου, στην οποία πιθανότατα εμπλέκονται ρωσικές συμμορίες και εγκληματίες στην Εσθονία, στη Λετονία και στη Λιθουανία. Οι έρευνες δείχνουν τη Ρουμανία ως χώρα προέλευσης των αλόγων που σφαγιάστηκαν και το κρέας των οποίων αναμείχθηκε με μοσχαρίσιο. Μια πρόσφατη απαγόρευση της κυκλοφορίας των χιλιάδων κάρων που σέρνονταν από άλογα και γαϊδούρια στους δρόμους της Ρουμανίας φαίνεται ότι έχει οδηγήσει τα ζώα αυτά στο σφαγείο και ακολούθως στο πιάτο των καταναλωτών.

Στη Ελλάδα φάγαμε 74.300 κιλά αλογίσιου κρέατος!
Όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματα τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες η Rangeland Foods, μία ιρλανδική εταιρεία επεξεργασίας κρέατος που είχε ενοχοποιηθεί για τεράστιο ποσοστό (75%) κρέατος αλόγου σε ακατέργαστα υλικά της, είχε πελάτες μεταξύ άλλων και την Ελλάδα! Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν για το νέο αυτό διατροφικό σκάνδαλο αναλυτικά τα κιλά του αλογίσιου κρέατος που εισήχθησαν σε κάθε χώρα βάζοντας σε κίνδυνο τους πολίτες της. «Η Ευρώπη συνήθιζε να συλλέγει δεδομένα σχετικά τον αριθμό αλόγων που σφαγιάζονται κάτι το οποίο όμως σταμάτησε το 2008 μετά από συμφωνία των κρατών μελών της. Τα τελευταία όμως χρόνια, έχουν δημοσιευθεί στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές κρέατος αλόγου. Μπορεί τα στοιχεία να είναι ελλιπή όμως δίνουν μια αίσθηση του μεγέθους του διατροφικού σκανδάλου» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat και συγκεκριμένα της βάσης δεδομένων εσωτερικού εμπορίου της υπηρεσίας περισσότεροι από 65.000 τόνοι κρέατος υποειδών «κυκλοφόρησαν» στο εμπόριο από και προς χώρες της Ευρώπης μέσα στο 2012.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν καταναλωθεί πάνω από 75 τόνοι αλογίσιου κρέατος.

Στα στατιστικά τεκμήρια που ακολουθούν παρατίθενται οι ακριβείς ποσότητες κρέατος υποειδών (αλόγου, γαϊδάρου, μουλαριού), ανάμεσα στις οποίες και εκείνες που είχαν προορισμό την Ελληνική αγορά.

Τι κάνει ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) για την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε ελληνικά προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας;;;

Ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος ελέγχων… Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ελήφθησαν συνολικά 288 δείγματα, που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων όπως κρέας, κιμάς, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια και κεμπάπ. Εξ αυτών, τα 251 ήταν αρνητικά και τα 36 θετικά.

Σημαντικά αποτελέσματα είχαν οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σε εταιρείες παρασκευής και εμπορίας βοδινού κρέατος, αφού το 12,5% των τελικών προϊόντων διαπιστώθηκε ότι περιείχαν κρέας αλόγου χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Ο ΕΦΕΤ, έλεγξε συνολικά 349 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 176 ήταν εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, τα 26 catering, οι 63 εισαγωγείς, οι 70 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τα 14 εστιατόρια, ενώ παράλληλα έλαβε και 36 δείγματα κρέατος και τα απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να εξακριβωθεί εάν περιείχαν φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), με τα 24 αποτελέσματα που έχουν εκδοθεί να είναι αρνητικά.

Σημειώνεται ότι ένας μικρός αριθμός δειγμάτων που αφορά ελέγχους που προέκυψαν από καταγγελίες καταναλωτών είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η διαδρομή
Από την όλη ελεγκτική δραστηριότητα προκύπτει ότι οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος, που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου, ήταν κατά βάση η Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στην χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

 

Κρέας αλόγου: Πόσο επικίνδυνο είναι; – Η άποψη του “Λόγω…Διατροφής”!

«Η Απειλή προέρχεται από κτηνιατρικό φάρμακο ΦΑΙΝΥΛΟΒΟΥΤΑΖΟΝΗ!»
Τα διατροφικά ήθη και επιλογές διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Οι extreme διατροφικές συνήθειες ανά τον κόσμο ποικίλλουν περιλαμβάνοντας πιάτα με πόδια ιπποπόταμου, ουρές καγκουρό, γεννητικά όργανα ελαφιού ή ταύρου ή σκαντζόχοιρο ψητό. Το σίγουρο είναι για τα εν λόγω «εδέσματα» ότι δεν πρόκειται για κάποια «μόδα», αλλά για διατροφική παράδοση λαών χιλιάδων ετών. Για παράδειγμα, στην Καμπότζη οι τηγανισμένες ταραντούλες είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα, όπως και το πέος του ταύρου στην Κίνα. Στο Περού τα παιδιά πίνουν από μικρά χυμό βατράχου, ενώ στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι των ΗΠΑ το πιο συνηθισμένο έδεσμα -μέχρι να εμφανιστεί η νόσος των τρελών αγελάδων- ήταν το σάντουιτς με τηγανισμένα μυαλά. Όσο περίεργα πιάτα και να μας φαίνονται όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια άποψη έχουν πολλοί τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για το κοκορέτσι, το χταπόδι, τη βοδινή γλώσσα, τα γλυκάδια, το αρνίσιο κεφαλάκι και τον πατσά. Απόλυτα «ακραίο» πιάτο είναι ο πατσάς για τους ξένους, ο οποίος όμως αποτελεί μια παραδοσιακή συνταγή για τους Έλληνες, ιδιαίτερα αυτούς που ξενυχτούν πίνοντας.

Παρότι η κατανάλωση αλογίσιου κρέατος συνιστά ταμπού για κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, αντίθετα είναι πολύ διαδεδομένη σε κάποιες άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία και η Κίνα, και από μόνη της δεν αποτελεί λόγο για ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, ο κίνδυνος μπορεί να προέρχεται από τη φαινυλοβουταζόνη (ή «bute»), ένα κτηνιατρικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία αλόγων και που οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι μπορεί να περιέχεται στο κρέας αλόγου που έχει διοχετευθεί στην αγορά. Η φαινυλοβουταζόνη είναι επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν πρέπει να εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Σε υψηλή συγκέντρωση στον ανθρώπινο αποτελεί σοβαρό τοξικό και προ-οξειδωτικό παράγοντα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ