Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Πόσιμο κολλαγόνο: Ένα χρήσιμο συμπλήρωμα διατροφής!

Γνωρίστε τις ευεργετικές επιδράσεις του πόσιμου κολλαγόνου στην υγεία μας. 

 

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, η οποία αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεϊνών του σώματος. Επιτελεί σημαντικό ρόλο στη δόμηση του σώματος διότι είναι υπεύθυνο για τη συνοχή, την ελαστικότητα και την αναπαραγωγή του δέρματος, των χόνδρων των αρθρώσεων, αλλά και των οστών.

Ο ρυθμός σύνθεσής του μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, ειδικά στις γυναίκες, προκαλώντας όχι μόνο το φαινόμενο της γήρανσης, αλλά και διάφορα προβλήματα στις αρθρώσεις. Το συμπλήρωμα υδρολυμένου κολλαγόνου εκτός των άλλων περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5 και Β6). Πρόκειται για μια κορυφαία εξέλιξη στην τεχνολογία του κολλαγόνου, διότι στην υγρή του μορφή το κολλαγόνο είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Λειτουργίες του κολλαγόνου
Συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών: Η συστηματική κατανάλωση υδρολυμένου κολλαγόνου αυξάνει τη σταθερότητα και ελαστικότητα των πρωτεϊνικών δομών. Αυτό με τη σειρά του βελτιώνει την ποιότητα των νυχιών και του τριχωτού της κεφαλής. Ταυτόχρονα, η συμπληρωματική χορήγηση κολλαγόνου ενισχύει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότατα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όψη των ρυτίδων.

Καταπολεμά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας: Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο μειώνει την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων, απαλύνει τον πόνο στην περιοχή των συνδέσμων και αυξάνει την αντοχή των οστών σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να διεγείρει την ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου από τα χονδροκύτταρα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Medical Sciences, σε άτομα που έπασχαν από αρθρίτιδα και έλαβαν θεραπεία με υγρό πόσιμο κολλαγόνο μειώθηκε το αίσθημα του πόνου και βελτιώθηκε σημαντικά η ανάπλαση του χόνδρου και του συνδετικού ιστού, σε σχέση με άτομα που στην ίδια μελέτη δεν έπαιρναν υγρό πόσιμο κολλαγόνο.

Προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η λήψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου ασκεί ευεργετική επίδραση στην αύξηση της οστικής πυκνότητας με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal, στην οποία χορηγήθηκε υγρό κολλαγόνο με αποτέλεσμα τη ενίσχυση της ενδογενούς παραγωγής κολλαγόνου και πρωτεογλυκανών από τα χονδροκύτταρα, καθώς και την διέγερση οστεοβλαστών. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε αυξημένη πυκνότητα των οστών, άρα και στην ενδυνάμωση των αρθρώσεων.

Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία: Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεΐνη και των αγγείων της καρδιάς. Επομένως, η έλλειψή του μπορεί να επιφέρει αρνητική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία. Μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό ως αποτέλεσμα της γήρανσης, μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα της καρδιάς και στεφανιαία καρδιοπάθεια.

Ενισχύει το μεταβολισμό: Μέσω της λήψης υγρού κολλαγόνου αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός, με δεδομένο ο οργανισμός δαπανά μία ποσότητα ενέργειας προκειμένου να το μετατρέψει σε δομικό συστατικό του σώματος. Επιπλέον το υγρό κολλαγόνο είναι πλούσιο σε σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Η αργινίνη, αμινοξύ που περιέχεται στο υδρολυμένο κολλαγόνο, συμβάλει στην καλή ποιότητα του ύπνου βοηθώντας σε ένα βαθύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια ύπνο. Επίσης, η πρόσληψη υγρού κολλαγόνου διεγείρει και την έκκριση της αυξητικής ορμόνης η οποία με τη σειρά της δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός ποιοτικότερου ύπνου.

Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις: Το υγρό υδρολυμένο κολλαγόνο περιέχει 8-9 απαραίτητα αμινοξέα όπως είναι η γλυκίνη, η προλίνη, η υδροξυπρολίνη, η αργινίνη κ.α. Με τον τρόπο αυτό ενισχύει την ανάπλαση του μυϊκού ιστού και επομένως μπορεί να βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.

Άλλες εφαρμογές του υδρολυμένου κολλαγόνου: Το υγρό υδρολυμένο κολλαγόνο χρησιμοποιείται εκτενώς και σε νοσήματα του συνδετικού ιστού όπως ο ερυθηματώδης λύκος, οι μυοσίτιδες, η σκληροδερμία και οι αγγειίτιδες.

Σε ποιες επιπλέον περιπτώσεις ανθρώπων συνίσταται το κολλαγόνο:

  • Σε ανθρώπους που πάσχουν από παθήσεις των αρθρώσεων
  • Σε όσους επιθυμούν να αναζωογονήσουν την επιδερμίδα τους (μείωση ρυτίδων – νεανική όψη).
  • Σε όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης ή έχουν ταλαιπωρημένα και αδύναμα μαλλιά
  • Σε όσους θέλουν να ενδυναμώσουν τα νύχια τους
  • Σε όσους ασκούνται συστηματικά
  • Σε άτομα υπέρβαρα ή που αναγκάζονται να κάνουν καθιστική ζωή
  • Σε άτομα που εφαρμόζουν δίαιτα αδυνατίσματος, διότι βελτιώνει το μεταβολισμό τους.
  • Σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας
  • Σε εκείνους που θέλουν να προσέχουν τόσο την εξωτερική τους εμφάνιση, όσο και τη γενικότερη ευεξία τους.

Η λήψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου είναι ιδιαίτερα σημαντική: Ο ρυθμός σύνθεσης κολλαγόνου του μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, ειδικά στις γυναίκες λόγω σταδιακής μείωσης των οιστρογόνων. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι το κολλαγόνο παράγεται από τον οργανισμό και δεν υπάρχει διαθέσιμο σε κάποια τροφή, καθιστά επιτακτική ανάγκη τη συμπληρωματική χορήγησή του. Η εξωτερική λήψη κολλαγόνου είναι σημαντική μιας και η έλλειψή του φέρει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητα και τη σφριγηλότητας της επιδερμίδας με επακόλουθο οι ρυτίδες να φαίνονται πιο έντονα και να προκαλούνται διάφορα προβλήματα στις αρθρώσεις.

Η υδρολυμένη μορφή κολλαγόνου είναι ιδιαίτερα απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το συμπλήρωμα υδρολυμένου κολλαγόνου περιέχει επιπλέον μαγνήσιο, πυρίτιο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5 και Β6). Ο συνδυασμός τους προστατεύει αποτελεσματικά τα δόντια, τις αρθρώσεις και τα οστά, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Για καλύτερα αποτελέσματα στην απορρόφηση του από τον οργανισμό, συνιστάται να λαμβάνεται 20ml ημερησίως 2-3 ώρες μετά την λήψη τροφής (υπάρχουν ισχυρά στοματικά ένζυμα). Επιπλέον, δε πρέπει να καταναλώνεται κάποια τροφή για 4 ώρες μετά από τη λήψη του προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση του υγρού κολλαγόνου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ