Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Έχω πολυκυστικές ωοθήκες, ίσως από αυτό προέρχεται το αυξημένο βάρος

Έχω πολυκυστικές ωοθήκες, ίσως από αυτό προέρχεται το αυξημένο βάρος

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Ερώτηση: Είμαι 28 χρονών και από πέρυσι έχω πάρει κάποια παραπάνω κιλά από εκεί που ήμουν 63 έφτασα 75 κιλά. Έχω κάνει εξετάσεις θυροειδή και έχω πολυκυστικές ωοθήκες, ίσως από αυτό έρχεται το αυξημένο βάρος. Το πρωί που θα ξυπνήσω θα πιώ εάν χυμό πορτοκαλί η Γκρεηπ Φρουτ, το μεσημέρι θα φάω το φαγητό κανονικά και το βραδύ ένα ξινόμηλο, κάνω σωστά; Ευχαριστώ…

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία πάθηση, που προσβάλλει το 5-10% των γυναικών. Το 40- 60% των γυναικών που πάσχουν από την πάθηση είναι είτε υπέρβαρες, είτε παχύσαρκες, με αυξημένες τις τιμές στην περίμετρο της μέσης. Τα βασικά συμπτώματα της είναι υπογονιμότητα, διαταραχές κύκλου, έντονη τριχοφυΐα και παχυσαρκία.

Η απώλεια βάρους στην περίπτωσή σου, θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση του κύκλου σου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, κάνεις 3 γεύματα ημερησίως.

Οπότε θα πρέπει να εντάξεις στο ημερήσιο πρόγραμμα σου κι άλλα γεύματα δηλαδή πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό διότι με την συχνή κατανάλωση τροφής ο μεταβολισμός ενεργοποιείται. Οπότε φρόντισε να τρως μικρά γεύματα ανά 3-4 ώρες για να ΄ξυπνήσεις΄ το μεταβολισμό σου, επιλέγοντας υγιεινούς συνδυασμούς.

Μην παραλείψεις τα ω-3 λιπαρά οξέα! Κύριες πηγές τα ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο τόνος, ο ξιφίας, το σκουμπρί, των οποίων η κατανάλωση συνίσταται 1-2φορές την εβδομάδα. Επιπλέον ω3 λιπαρά θα βρεις και στους ξηρούς καρπούς π.χ. στα καρύδια και στο λιναρόσπορο (30γρ. ημερησίως).

Αύξησε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυτικές ίνες (25-30γρ. ημερησίως). Τέτοια τρόφιμα είναι: τα φρούτα (όπως μήλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι), τα λαχανικά (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη π.χ. σπανάκι), η αγκινάρα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα αυτών (π.χ. ψωμί, παξιμάδι).

Πρέπει να αποφεύγεις τις τροφές που είναι πλούσιες σε απλά σάκχαρα (όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη σε όλες της τις μορφές, κ.ά.), καθώς επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση, η οποία παρατηρείται συχνά σε αυτό το σύνδρομο.

Να αποφύγεις την κατανάλωση τροφίμων αυξημένου γλυκαιμικού δείκτη όπως είναι το ραφιναρισμένο αλεύρι, το λευκό ψωμί/λευκές φρυγανιές, τα τυποποιημένα προϊόντα (π.χ. κρουασάν, chips). Όσο μικρότερη κατεργασία έχει υποστεί ένα τρόφιμο τόσο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με ένα κατεργασμένο τρόφιμο.

Να περιορίσεις την χρήση αλατιού, τις έτοιμες σάλτσες, τα έτοιμα μαριναρισμένα προϊόντα και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Προτιμήστε να τις αντικαταστήσεις με χυμό λεμονιού, μουστάρδα, ξύδι και μπαχαρικά.

Πίνε πολύ νερό 1,5-2 λίτρα ημερησίως και υγρά (π.χ. χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, πράσινο τσάι).

Και φυσικά μην ξεχνάς να γυμνάζεσαι ή ακόμα και να περπατάς, θα σε βοηθήσει σημαντικά σε συνδυασμό με τη διατροφή, εφόσον θέλεις να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ