Logodiatrofis.gr
Μαγειρευτά Μαγειρεύω - Προστατεύω Συνταγές

Πολίτικο λαχανόρυζο με καρότα και μυρωδικά

politiko laxanoryzo karota myrwdika

To Πολίτικο λαχανόρυζο με καρότα και μυρωδικά της Ντίνας Νικολάου χαρακτηρίζεται ως το «απόλυτο γεύμα».

  • Προετοιμασία: 1 ώρα

  • Μαγείρεμα: περίπου 45΄

  • Μερίδες: 4-6

ΥΛΙΚΑ

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • 1 μικρό άσπρο λάχανο, καθαρισμένο από τα 2 – 3 εξωτερικά φύλλα του, ψιλοκομμένο για σαλάτα

  • 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα

  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα

  • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες

  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη (ή γλυκό μπούκοβο)

  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)

  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μυρώνια (τα φύλλα)

  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)

  • 1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών (ή νερό)

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το λάχανο, τα καρότα και το πράσο, για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.

  2. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω.

  3. Ρίχνω το ζωμό (ή το νερό), τον αφήνω να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά.

  4. Προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 15 – 18 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει.

  5. Προσθέτω τις σταφίδες, την πάπρικα, τον άνηθο, τα μυρώνια και το μαϊντανό, ανακατεύω καλά και μαγειρεύω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά.

    Σερβίρω το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

dimitris grigorakis pyramida

Το λαχανόρυζο, με τον τρόπο μαγειρικής που μας προτείνει η Ντίνα, είναι ένα πιάτο γεμάτο από θρεπτικά συστατικά!

Το ρύζι βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των τροφίμων που διαθέτουν ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες.

Η ανάμιξη του με το σπανάκι αποδίδει ένα πληρέστατο γεύμα μοναδικής διατροφικής αξίας.

Πλουσιότατο σε βιταμίνες Α (β-καροτένιο), Β1, Β2, και C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη μεταβολική λειτουργία.

Ταυτόχρονα, το γεύμα αυτό χαρακτηρίζεται ως «απόλυτο γεύμα» αποδίδοντας μία μοναδική ποσότητα αντιοξειδωτικών και επιμέρους ενώσεων όπως η λουτεΐνη, ολευρωπαίνη και η βιταμίνη Ε που παρουσιάζουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς επίσης και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βελτιώνοντας την γλυκαιμική ανταπόκριση, στον περιορισμό του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη.αγγείων.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ