Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Ποιο είναι το μυστικό για να έχουμε καλύτερο βάρος…

mystiko diaitas mystiko kalutero varos

Έχω συναντήσει περιπτώσεις ατόμων που απασχολεί καθημερινά το σωματικό τους βάρος.

 

Πολλές φορές αναρωτιέμαι κι εγώ ο ίδιος ποιος τελικά είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να ρυθμίσει κάποιος το βάρος του; Πολλοί συνάδελφοι μου θα απαντούσαν με μία πρώτη σκέψη: Μα φυσικά η σωστή και ισορροπημένη διατροφή!

Βεβαίως και αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο αποτελεί μία πολύ γενικευμένη άποψη δίχως όμως συγκεκριμένη περιγραφή του τι τελικά σημαίνει «σωστή και ισορροπημένη διατροφή». Ο καθένας μπορεί να την αντιληφθεί με το δικό του τρόπο και πάντα υποκειμενικά… Άλλος θεωρεί ότι πρέπει να τρώει μία μόνο φορά την ημέρα, άλλος πιστεύει ότι μία – δύο «αποτοξινώσεις» την εβδομάδα αρκούν προκειμένου να διορθωθούν τα διαπραχθέντα διατροφικά παραστρατήματά (σφάλματά) του και ένας τρίτος επιμένει να εφαρμόζει κατά καιρούς διάφορες ανορθόδοξες δίαιτες (Dukan, λαχανόσουπας κλπ) προκειμένου να επαναφέρει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως, η επιστημονική άποψη ορίζει τη «σωστή και ισορροπημένη διατροφή» με διαφορετικό τρόπο, προτείνοντας την έννοια του «μέτρου» στις διατροφικές μας επιλογές.

Δηλαδή εδώ τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να καταναλώνονται με σύνεση και σε συγκεκριμένες ποσότητες! Βέβαια, η συγκεκριμένη πρακτική πολλές φορές δεν φαίνεται να πείθει εκείνους που επιθυμούν μία γρήγορη βελτίωση της σωματικής τους εικόνας κι έτσι καταφεύγουν στις προαναφερθείσες πρακτικές. Πιστέψτε με όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαιωνίζουν το πρόβλημα του υψηλού σωματικού βάρους, αφού είναι βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση μακροπρόθεσμα δεν θα επιτύχουν τη ρύθμισή του.
Ο λόγος είναι απλός: Οι συνεχείς μεταβολές στην διατροφική κατάσταση ορίζουν ένα ακατάστατο βιολογικό περιβάλλον με επακόλουθο την απορρύθμιση της μεταβολικής λειτουργίας. Με την πρακτική αυτή δηλαδή ο μεταβολικός ρυθμός σταδιακά μειώνεται και κάθε φορά η «προσπάθεια» γίνεται όλο και δυσκολότερη. Το φαινόμενο αυτό δεν αποδίδεται αόριστα στο ποσοτικό επίπεδο λειτουργίας του βασικού μεταβολισμού, αλλά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν σαφείς βιολογικές δυσλειτουργίες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την απορύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, τη διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας (ιδιαίτερα στις γυναίκες), την επαύξηση του βιολογικού στρες με άμεσο αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και τη δημιουργία συνθηκών υψηλού οξειδωτικού στρες, αλλά και στο φαινόμενο της ινσουλινοαντίστασης, το οποίο δυσχεραίνει θεαματικά την μεταβολική ικανότητα σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο.

Επομένως, εάν πραγματικά επιθυμούμε να επιλύσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα της ρύθμισης του βάρους μας, θα πρέπει αρχικά να βρούμε την αιτία που το προσδιορίζει και στη συνέχεια να περάσουμε στην αντιμετώπισή της με κυρίαρχο μέσο μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτού του τύπου η διατροφή είναι περιεκτική σε όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα θωρακίσουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα και θα ενισχύσουν θεαματικά το μεταβολικό ρυθμό. Είναι πλέον γνωστό ότι στις περιπτώσεις των βιολογικών διαταραχών που ανέφερα υπάρχει ένα δραστικό «αντίδοτο» που σε κάθε περίπτωση ονομάζεται ποιοτική και περιεκτική διατροφή.

Γιατί «λόγω… διατροφής» έχουμε μία καλύτερη υγεία, αλλά και «λόγω… διατροφής», τρώμε σωστά, ζούμε καλύτερα!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ