Logodiatrofis.gr
Συνέντευξη

Ποιες οι αρχές – συνήθειες της διατροφής του Πυγμαλίων Δαδακαρίδη

Ακολουθώντας τα όσα του έμαθε η γιαγιά του, καταναλώνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες, ακόμα και από αυτή του… junk food. Ο τηλεοπτικός Γιώργος της σειράς «Με τα παντελόνια κάτω» μάς εξηγεί τη σχέση του με το φαγητό και ξαφνιάζει λέγοντας πως τα κιλά δεν έχουν καμία σημασία για τον ίδιο.

 

Ενας ηθοποιός, που βρίσκεται από το πρωί μέχρι το βράδυ σε γυρίσματα και πρόβες, ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα διατροφής;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί βρισκόμαστε συνεχώς στους δρόμους όπως αναφέρατε. Ακόμα, δεν μπορώ να καταναλώνω μεγάλες ποσότητες φαγητού, γιατί βαραίνω και δεν μπορώ να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις των ρόλων. Αυτό σημαίνει ότι το πρωί, εκτός από τον καφέ, χωρίς τον οποίο δεν μπορώ να λειτουργήσω και το εννοώ, προσπαθώ να τρώω κάτι που να μου δίνει ενέργεια έτσι ώστε να με βοηθά στο απαιτητικό μου πρόγραμμα.
Καταναλώνω, λοιπόν, ένα τοστ ή φρυγανιές με βούτυρο και μέλι. Το μεσημέρι συνήθως δεν προλαβαίνω να φάω.
Αυτό δεν είναι και τόσο καλό, γιατί τρώω μια και καλή κατά τις 4 με 5 το απόγευμα. Το βράδυ, άλλοτε δεν τρώω τίποτα, άλλοτε κανονικό γεύμα και μερικές φορές κάτι ελαφρύ, όπως γιαούρτι.
Ενδιάμεσα, εννοώντας δεκατιανό και απογευματινό, δεν τρώω κάτι.
Δεν ξέρω αν είναι και το πιο σωστό πρόγραμμα αλλά, στη δική μου περίπτωση, έχει αποτέλεσμα.’Η τουλάχιστον με βοηθά στο να μην έχω αυξομειώσεις κιλών.

Εχετε κάποιες αρχές- συνήθειες στο θέμα του φαγητού;
Ναι και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ καλό. Προσπαθώ να ακολουθώ τα όσα έκανε n γιαγιά μου, όσο αστείο κι αν σας φαίνεται. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι πρόγονοι μας είχαν μακροζωία.
Για θυμηθείτε τι έτρωγαν; Τότε δεν υπήρχαν δίαιτες αλλά αγνά προϊόντα. Μπορεί να είμαι από τους μεγαλύτερους φαν του κόκκινου κρέατος, που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν κάνει και τόσο καλό, αλλά θέλω κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να τρώω από όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Αυτό σημαίνει, μία φορά όσπρια, μία φορά λαδερό, μία φορά ψάρι και οπωσδήποτε μία μέρα αφιερωμένη στις σαλάτες. Και η αποτοξίνωση κάνει καλό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Ειδικά με το πρόγραμμα που έχουν οι περισσότεροι από εμάς.

Προσέχετε δηλαδή το τι τρώτε;
Προσπαθώ, κυρίως για την υγεία μου. Δεν τα καταφέρνω όμως πάντα, δεν είμαι και ρομπότ. Το σημαντικό είναι ότι δεν είχα σχεδόν ποτέ ιδιαίτερο θέμα με τα κιλά μου. Δεν με νοιάζουν, για να είμαι ειλικρινής, και πολύ, δεν ανήκω σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που βασίζονται στην εμφάνισή τους για να κάνουν πράγματα σε αυτήν τη ζωή.

Γιατί είπατε «σχεδόν ποτέ»; Υπήρξε φάση που είχατε αρκετά κιλά παραπάνω;
Ναι, το 1995 ζύγιζα 128 κιλά.

Και πώς τα χάσατε;
Οταν πήγα φαντάρος.

Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, εγώ τα έχασα στο στρατό, οι άλλοι παίρνουν κιλά, εγώ αδυνάτισα.

Δεν κάνατε κάποιου είδους δίαιτα;
Οχι. Η έννοια αυτή είναι περίεργη για εμένα, δεν μου ταιριάζει καθόλου.

Νομίζω ότι δεν έχω κάνει ποτέ. Εκτός από θέμα υγείας, δεν νομίζω ότι τα κιλά σε επηρεάζουν σε κάτι άλλο.
Αν οπτικά δεν αρέσεις σε κάποιον, τι να κάνεις…
Δεν θέλω να παντρευτώ και την Πετρουλάκη, είμαι ακόμα μόνος μου (γέλια).

Δεν καθορίζουν κατά ένα ποσοστό την ψυχολογία;
Το να έχεις ένα όμορφο σώμα σίγουρα σου προφέρει μια παραπάνω αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Πολλοί ασχολούνται μόνο με αυτό και χάνουν τα υπόλοιπα. Εμένα δεν με αφορά αυτό το κομμάτι. Θέλω να βρίσκω όλα τα υπόλοιπα πρώτα, να κοιτάζω τον εσωτερικό κόσμο.

Οταν αδυνατίσατε, δεν συνειδητοποιήσατε τη διαφορά;
Σε θέμα υγείας και καθημερινής συμπεριφοράς φυσικά υπήρξε διαφορά και την κατάλαβα.

Εγινα πιο αεικίνητος, δεν κουραζόμουν εύκολα. Ως προς όλα τα υπόλοιπα όμως δεν μου δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα. Οπως ήμουν είμαι.

Δεν αντιμετωπίσατε κάποιο πρόβλημα υγείας;
Οχι, γιατί ήμουν πολύ νεαρός. Γενικά όμως ακούμε πολλές φορές τα κιλά να ευθύνονται για θέματα καρδιάς και πολλά άλλα. Γι’ αυτό είπα πριν ότι χρειάζεται προσοχή και μέτρο.

Είπατε ότι τα κιλά δεν επηρεάζουν την εμφάνιση. Είστε της άποψης ότι η κοιλίτσα χαρίζει γοητεία στους άντρες;
Αν δεν έχεις καρδιοπάθεια, μπορεί και να σου πηγαίνει. Αν ο Γαλιφιανάκης, για παράδειγμα, ήταν εμφανισιακά σαν τον Μπραντ Πιτ, δεν ξέρω αν θα είχε κάνει καριέρα ως κωμικός.

Αν ο Σάκης Ρουβάς, αντίθετα, είχε παραπάνω κιλά, δεν ξέρω αν θα τον ήθελαν και θα λιποθυμούσαν οι γυναίκες. Θέλω να πω ότι ο καθένας έχει το στιλ του. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…
Ποτέ δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω έναν άνθρωπο από το σώμα και την εξωτερική εμφάνιση. Δεν είναι του στιλ μου. Είναι λίγο άδικο και μάταιο θεωρώ.

Στις γυναίκες προσέχετε το σώμα;
Ανάλογα με την περίπτωση. Γενικά, είμαι της άποψης ότι ένας πολύ πλαδαρός άνθρωπος, που δεν έχει βάλει ποτέ τον εαυτό του στη διαδικασία τού να γυμναστεί, να αθληθεί, είναι και μαλθακός νοητικά. Από την άλλη, τα κιλά δεν είναι η πρώτη μου σκέψη.

Μια όμορφη γυναίκα πρέπει να έχει ωραίες αναλογίες αλλά δεν είναι και αυτοσκοπός. Εννοώ ότι μπορώ να υπάρξω με μια γυναίκα με ωραίο κορμί και με μια με όχι και τόσο. Κοιτάζω άλλα πράγματα περισσότερο.

Εσείς γυμνάζεστε;
Εκτός από το ότι καβαλάω τη μηχανή μου, δεν κάνω κανένα άλλο άθλημα (γέλια).

Αγαπάτε όμως το κλασικό αντρικό «άθλημα» του να μαζεύεστε σπίτι με φίλους, μπίρες και πίτσες;
Είναι δυνατόν; Ποιος άντρας δεν αγαπά αυτό το «σπορ», ειδικά όταν συνοδεύεται από αγώνα στην τηλεόραση. Να τονίσω όμως ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που συνδέουν τη βόλτα ή τις συνεστιάσεις μόνο με το φαγητό. Εννοώ ότι μου αρέσει να κάνω κι άλλα πράγματα. Οταν όμως τυχαίνει να συνοδεύονται τα παραπάνω και με καλό φαγητό, ακόμα καλύτερα!

Είστε λάτρης του «γρήγορου φαγητού» ή προτιμάτε το σπιτικό;
Το καθένα με τη χάρη του. Πεθαίνω για το junk food, τις πίτσες, τα σουβλάκια, τα μπέργκερ.

Δεν μπορώ όμως να τα τρώω και κάθε μέρα. θέλω και το φαγητό από τα χεράκια μου.

Δηλαδή είστε από τους άντρες που μαγειρεύουν;
Βέβαια, είναι μία από τις μεγάλες μου αγάπες n μαγειρική. Λατρεύω να φτιάχνω διαφορετικά πιάτα ανάλογα με τον άνθρωπο που θα τα μοιραστώ. Αγαπώ το να βγάζω από τις γλάστρες, που εγώ ο ίδιος έχω φυτέψει, δυόσμο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο…

Τι δεν λείπει ποτέ από το σπίτι σας;
Τυρί και κρέας, τα μυρωδικά που σας ανέφερα, τόνος και μακαρόνια. Είναι κάποια από τα βασικά συστατικά για τα αγαπημένα μου πιάτα που μπορούν να φτιαχτούν εύκολα, γρήγορα και χωρίς πολλά έξοδα. Ενα πιάτο ας πούμε μακαρόνια με κιμά δημιουργείται σε λιγότερο από μισή ώρα και είναι πεντανόστιμο.

Στη μαγειρική σας εφαρμόζετε κανόνες υγιεινής διατροφής;
Αυτό δεν γίνεται. Η γιαγιά μου μαγειρεύει σαν να είναι από τπ Σμύρνπ και εγώ έχω συνπθίσει σε τέτοιες γεύσεις. Δεν μπορώ δηλαδή να μη βάλω λίγο παραπάνω λαδάκι, να μπν τσιγαρίσω το κρέας μου. Αυτά χαρίζουν τπν παραπάνω νοστιμιά. Ετσι ξεχωρίζουν τα σπιτικά, γιαγιαδίστικα πιάτα. Είμαι της παλιάς σχολής. Αγαπώ τα κοκκινιστά με κανέλα, το ιμάμ, τις πατάτες γιαχνί με τυρί.

Το αγαπημένο σας φαγητό ποιο είναι;
Μακαρόνια με κιμά! Είμαι μακαρονάς… Μου αρέσουν οι περισσότερες συνταγές, και οι πιο light και οι πιο «βαριές». Αγαπώ αυτά με τπ σάλτσα, τον κιμά, το σολομό.

Και σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε; Ο,τι ζητάει το σώμα μου το ζητάει για κάποιο λόγο. Οπότε, ό,τι θελήσω να φάω θα το φάω. Με μέτρο βέβαια. Δεν θα φάω δέκα σοκολάτες αλλά μισή. Δεν θα τη στερήσω όμως από τον εαυτό μου. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος που μέχρι τώρα δεν μου έχει συμβεί. Οπότε, δεν μπορώ να σας πω σε τι δεν μπορώ να αντισταθώ. Τρώω ό,τι μου έρθει στο μυαλό αλλά με σύνεση.

 

ΠΡΩΙΝΟ Συνήθως τρώω ένα τοστ με τυρί, γαλοπούλα και ντομάτα ή δύο φρυγανιές με βούτυρο και μέλι. Οπωσδήποτε πίνω καφέ.

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ Δεν τρώω κάτι, συνήθως γιατί δεν προλαβαίνω ή γιατί είμαιεκτός σπιτιού.
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ Ανάλογα με την η μέρα τηςεβδομάδας, θα φάω ή ψάρι ή όσπρια ή λαδερό ή κρέας. Προσπαθώ να τρώω από όλες τις κατηγορίες, σε κανονικές μερίδες, συνοδεία λίγου ψωμιού ή τυριού, ανάλογα με την περίπτωση.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ Πάλι δεν τρώω κάτι, γιατί έχω φάει αργά μεσημεριανό και δεν πεινάω. Αυτό ίσως να είναι καιλάθος.
ΒΡΑΔΙΝΟ Αλλες φορέςτρώω κάτι από αυτό που περίσσεψε το μεσημέρι, άλλες κάτι απ’έξω, άλλεςτίποτα ή κάτι ελαφρύ.
δεν είμαι και ρομπότ. Το σημαντικό είναι ότι δεν είχα σχεδόν ποτέ ιδιαίτερο θέμα με τα κιλά μου. Δεν με νοιάζουν, για να είμαι ειλικρινής, και πολύ, δεν ανήκω σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που βασίζονται στην εμφάνισή τους για να κάνουν πράγματα σε αυτή τη ζωή.

«Ακολουθώ τα όσα έκανε η γιαγιά μου. Τρώω από όλες τις κατηγορίες τροφίμων -όσπρια, λαδερά, ψάρια- και οπωσδήποτε μία μέρα μόνο σαλάτες»

 

grigorakis75x100ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ
Οι διατροφικές συνήθειες του Πυγμαλίωνα ομολογουμένως παρουσιάζουν θετικές και αρνητικές όψεις.

Στα θετικά στοιχεία της διατροφής του σημειώνω το πλήρες και καλό πρωινό που καταναλώνει, καθώς επίσης και τη χρήση μυρωδικών, τα οποία πολλές φορές έχει φυτέψει ο ίδιος. Η συνήθεια αυτή θα έλεγα ότι αποτελεί φαινόμενο των καιρών, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τις δικές τους καλλιέργειες χορταρικών και μυρωδικών. Η επιλογή όμως αυτή ταυτόχρονα προσδίδει υψηλή διατροφική αξία στα γεύματα, καθώς χαρακτηρίζονται από σημαντική περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών και παράλληλα από απουσία φυτοφαρμάκων.

Στα αρνητικά της διατροφής του θεωρώ πως συγκαταλέγονται αφενός η απουσία ενδιάμεσων γευματιδίων, τα οποία θα ενεργοποιήσουν τις μεταβολικές του «καύσεις», και αφετέρου η ιδιαίτερη αδυναμία που επιδεικνύει στην κατανάλωση «fastfood».

 

Το παρόν άρθρο επιμελήθηκε η Κατερίνα Θεοδωροπούλου 
και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “λόγω… διατροφής”, 
που κυκλοφόρησε ένθετο με τον Τύπο της Κυριακής.

Περισσότερες Συνεντεύξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ