Logodiatrofis.gr

Πιτσάκια με σπανάκι και ανθότυρο

Χρόνος Προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος Εκτέλεσης: Ψήσιμο: 5΄

Υλικά (για 20 κομμάτια)

  • 500 γρ. φρέσκα φύλλα σπανακιού, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
  • 50 γρ. ανθότυρο ή άλλο ελαφρύ νωπό τυρί όπως μαλακή μυζήθρα, κατίκι ή τσαλαφούτι κ.ά., λιωμένο με το πιρούνι
  • 50 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά (κατά προτίμηση ένα από τα θαυμάσια τυριά Ελλήνων παραγωγών που θα βρούμε σε πολλά παντοπωλεία και τυροπωλεία), τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 20 αραβικές πιτούλες μικρού μεγέθους που θα βρούμε (οι περισσότερες κυκλοφορούν σε τρία μεγέθη: μεγάλο, μεσαίο και μικρό που έχει διάμετρο όσο ένα πιατάκι του καφέ)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζω το σπανάκι, λίγο αλάτι και 100 ml νερό, κλείνω την κατσαρόλα και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά.
  2. Αφήνω το σπανάκι να αχνιστεί για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος του και να μαλακώσει. Το στραγγίζω καλά, το στύβω ελαφρώς με τις παλάμες μας και το μεταφέρω σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτω τα δύο είδη τυριού, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
  4. Προθερμαίνω το φούρνο σους 200ºC.
  5. Στρώνω με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.
  6. Αραδιάζω τις μικρές αραβικές πιτούλες στο ταψί.
  7. Με ένα πινέλο αλείφω περιμετρικά κάθε πιτούλα με το ελαιόλαδο (αλείφω το κέντρο τους).
  8. Βάζω από 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μείγμα σπανακιού σε κάθε πιτούλα και το απλώνω κυκλικά.
  9. Αλατοπιπερώνω και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφι του φούρνου.
  10. Ψήνω τις πιτσούλες για 5 λεπτά, μέχρι οι βάσεις να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές στην περιφέρεια.
  11. Τις σερβίρω ζεστές.

 

Επιστημονική Ανάλυση Διατροφολόγου

fragadoulakiΓιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
fragiadoulaki@logodiatrofis.gr

 

Ένα σνακ εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και οικονομικό που μας παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (αραβική πίτα) οι οποίες συμβάλουν στην πνευματική διαύγεια.

Το σπανάκι είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ η οποία ενισχύει την σκελετική υγεία, Α,C, σίδηρο,ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ.

Η λουτεϊνη επίσης είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στο σπανάκι και έχει προστατευτική δράση κατά του καταρράκτη. Η απορρόφηση της ενισχύεται με τα καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο που περιέχει η συνταγή μας.

Το ασβέστιο που μας δίνει το τυρί εκτός από την ενδυνάμωση των οστών ενισχύουν και την πήξη του αίματος αλλά και την λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος.

Tip: Προσθέστε λεμόνι στη συνταγή, η βιταμίνη C του λεμονιού θα ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το σπανάκι.

 

 

Κάνε ΚΛΙΚ ΕΔΩ και δες την μέχρι τώρα σταδιοδρομία της εξαίρετης chef Ντίνας Νικολάου! 

 

Επισκεφτείτε το επίσημο site της Ντίνας Νικολάου:

 

dinanikolaou-site

 

 

 

Δείτε και άλλα ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!