Logodiatrofis.gr
ΜαγειρευτάΜαγειρεύω - ΠροστατεύωΣυνταγές

Πιπεριές γεμιστές με κινόα και λαχανικά

Μία ιδανική συνταγή για μεταπασχαλική «αποτοξίνωση», με την σφραγίδα της Ντίνας Νικολάου.

  • Προετοιμασία: περίπου 30΄

  • Ψήσιμο: περίπου 30΄

  • Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ

  • 8 μέτριες πιπεριές (μπορείτε να διαλέξετε εκτός από πράσινες, και κόκκινες και κίτρινες)
  • 130 γρ. κινόα
  • 300 ml ζωμό λαχανικών
  • 3 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 2 καρότα μέτρια, τριμμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  2. Πλένω καλά τις πιπεριές, κόβω μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, αφήνω τα καπάκια κατά μέρος και αφαιρώ σπόρους και μεμβράνες.
  3. Πλένω με αρκετό κρύο νερό την κινόα, τρίβοντάς την με τα χέρια μου για να φύγει η γεύση της φλοίδας.
  4. Την στραγγίζω και την βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό λαχανικών.
  5. Βάζω σε μέτρια φωτιά και βράζω για 15 λεπτά.
  6. Αποσύρω από την φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω την κινόα να απορροφήσει όλο τον ζωμό.
  7. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν.
  8. Ρίχνω όλα τα λαχανικά (κρεμμύδια, κολοκυθάκια,καρότα, σκόρδο) και σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  9. Προσθέτω τον πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
  10. Κρατάω 3 κουταλιές από τις τριμμένες ντομάτες και ρίχνω τις υπόλοιπες μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύω και αποσύρω από την φωτιά.
  11. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω την κινόα, την μοτσαρέλα, τα μπαχάρια και τον μαϊντανό. Ανακατεύω καλά.
  12. Γεμίζω τις πιπεριές με αρκετό μείγμα δημιουργώντας βουναλάκια με τη γέμιση.
  13. Σκορπίζω τις 3 κουταλιές ντομάτα που έχω κρατήσει και ψήνω το φαγητό στο φούρνο για 30 λεπτά.
  14. Σερβίρω αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μία ιδανική συνταγή για μεταπασχαλική «αποτοξίνωση», με την σφραγίδα της αγαπημένης μας Ντίνας.

Οι πιπεριές αποτελούν µία θαυμάσια πηγή θρεπτικών συστατικών.

Είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταµίνη C και Β-καροτένιο, δύο πολύ σηµαντικών αντιοξειδωτικών. Αυτό σηµαίνει ότι µπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώµα, που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Έτσι µπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη µείωση των συµπτωµάτων ορισµένων ασθενειών.

Ταυτόχρονα, η κινόα αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές, καθώς έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες της ομάδας B και Ε.

Το θρεπτικό καμβά της συνταγής μας ολοκληρώνουν οι φυτικές ίνες.

Η προσθήκη κινόα στη διατροφή, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Έτσι απομακρύνετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Τέλος, η προσθήκη μοτσαρέλας και αγελαδινού βούτυρο στην συνταγή ενισχύει την απόδοσή της σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και D, θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και με την πλήρη θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Μία υπέροχη και παράλληλα πολύ θρεπτική συνταγή!

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ