Ειδήσεις

Πιες στην υγειά σου – το αλκοόλ δεν κάνει μόνο κακό! Εποχιακά Θέματα

Όλοι θα το απολαύσουμε  τις γιορτές –  με μέτρο μην νιώθουμε τύψεις!

Πίνοντας λίγο, πίνεις πραγματικά στην υγειά σου!

Και για να μη νομίζεις ότι αυτά είναι λόγια του αέρα, από τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα οφέλη ή οι κίνδυνοι για την υγεία εξαρτώνται από την προσλαμβανόμενη ποσότητα. «Ας μην ξεχνάμε ότι τα οφέλη φαίνεται να απορρέουν από την μέτρια κατανάλωση ενώ οι κίνδυνοι σχετίζονται άμεσα με την χρόνια και υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ», τονίζει η Κατερίνα Πέλκα BSc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολογος. Και όπως τα λένε οι ειδικοί και τα διαβάζω είναι σημαντικά για όλους εμάς τους fortysomething νέους!

Δεν πείθεσαι; Δες μερικά οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ (σε μικρή ποσότητα)

Το αλκοόλ ξεκουράζει την καρδιά:
Tο αλκοόλ σε μικρές δόσεις μειώνει τα επίπεδα των κατεχολαμινών, ουσιών που προκαλούν αγγειοσύσπαση, καθώς και την καρδιακή συχνότητα, γεγονός που σημαίνει ότι η καρδιά δουλεύει με πιο αργό ρυθμό. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η επίδραση του κρασιού στην υγεία της καρδιάς μιας και λόγω της περιεκτικότητάς του στα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του ενδοθηλίου, δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του κρασιού αναστέλλουν τις θρομβώσεις, μειώνοντας έτσι τα στεφανιαία επεισόδια.

Aυξάνει την «καλή» χοληστερόλη:
Oι μικρές δόσεις αλκοόλ -οι περισσότερες έρευνες αφορούν το κόκκινο κρασί- φαίνεται ότι σχετίζονται με μια μικρή αύξηση της HDL -της «καλής» χοληστερόλης- κατά 18% και με μείωση της LDL -της «κακής» χοληστερόλης- κατά 10%.

Ρυθμίζει την πίεση:
Tο αλκοόλ σε μικρές δόσεις έχει χαλαρωτική και ηρεμιστική δράση. Μειώνει την έκκριση των αγγειοσυσπαστικών ουσιών, όπως οι κατεχολαμίνες, και μέσω αυτού του μηχανισμού βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Ωστόσο αυτό ισχύει περισσότερο για ανθρώπους με φυσιολογική πίεση – αν έχεις υπέρταση, ο καρδιολόγος θα σου συστήσει να το περιορίσεις στο μισό ποτηράκι την ημέρα.

Bελτιώνει τη λίμπιντο: Σε χαμηλές δόσεις το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει θετικά την ερωτική επιθυμία, επειδή σχετίζεται με την άρση των... αναστολών. Σε μικρή ποσότητα, λοιπόν, το αλκοόλ μπορεί να χαλαρώσει και να διεγείρει την ερωτική επιθυμία.

Και το περίφημο γαλλικό παράδοξο:
Έτσι το έχουν ονομάσει οι ειδικοί με βάση την εξής παρατήρηση: Ενώ οι Γάλλοι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη με αποτέλεσμα οι τιμές της χοληστερόλης τους να είναι αυξημένες, παρ' όλα αυτά παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων.

Το «παράδοξο» αυτό, αλλά ωφέλιμο για την υγεία τους αποτέλεσμα, φαίνεται πως σχετίζεται κυρίως με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, δηλαδή 1 ή 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, που είναι πολύ διαδεδομένη συνήθεια στη Γαλλία, εξηγεί ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc, πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας.

Στην υγειά σου, λοιπόν!

Όπως δημοσιεύτηκε στο Myfortysomethingworld

 

Δείτε επίσης

Διατροφή στην παραλία

Διατροφή στην παραλία

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά! Όλοι μας ανυπομονούμε να κάνουμε τις βόλτες μας, να ξεχυθούμε στις παραλίες, να νιώσουμε ανέμελοι!!

Βασικές αρχές καλοκαιρινής διατροφής

Βασικές αρχές καλοκαιρινής διατροφής

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλοι αναζητάμε την ιδανική διατροφή προκειμένου να διατηρήσουμε τα κιλά μας σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής.!

Γιατί τρώμε βακαλάο την 25η Μαρτίου? Ποια τα οφέλη του?

Γιατί τρώμε βακαλάο την 25η Μαρτίου? Ποια τα οφέλη του?

Η σκορδαλιά συνοδεία βακαλάου αποτελεί κατά παράδοση το επίσημο γεύμα σε σημαντικές γιορτές, όπως η 25η Μαρτίου, η Κυριακή των Βαΐων, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και για τους Πατρινούς την γιορτή του Πολιούχου τους Αγίου Ανδρέου. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία