Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Περισσότερος σίδηρος ισούται με μεγαλύτερα μωρά

Χαμηλή πρόσληψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη σχετίζεται μεγάλο κίνδυνο για το έμβρυο.

 

Τα χαμηλά αποθέματα σιδήρου της μητέρας στην αρχή της εγκυμοσύνης έχουν σχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι το μωρό ”μικρό για την ηλικία κύησης”, κάτι που οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι χρειάζεται εξατομικευμένη διατροφική λύση ανεξάρτητα από τις επίσημες συστάσεις.Aυτή η μελέτη εξέτασε 362 βρέφη και τις μητέρες τους μετά τον τοκετό, χρησιμοποιώντας δείγματα μητρικού ορού που λαμβάνονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές είπαν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει μόνο τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, τα οποία δεν αποτελούν ειδικό μέτρο για την έλλειψη σιδήρου. Σε αυτή την πιο πρόσφατη μελέτη τα επίπεδα σιδήρου εκτιμήθηκαν με την φερριτίνη ορού, τον υποδοχέα τρανσφερίνης και τον λόγο τους, το μέγεθος κατά τη γέννηση και αν το μωρό γεννήθηκε πρόωρα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition και τα αποτελέσματα πρότειναν ότι τα χαμηλά αποθέματα σιδήρου το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό μικρό για την ηλικία κύησης. Αυτή η σχέση ήταν περισσότερο σαφής όταν συμπεριλαμβανόταν η αιμοσφαιρίνη στην αρχή της εγκυμοσύνης, προτείνοντας ότι ήταν ένας ”μεσολαβητής’‘.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, το Πανεπιστήμιο του Leeds και το Πανεπιστήμιο του Aberdeen στο Ηνωμένο Βασίλειο είπαν ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν μια αναθεώρηση στο πως εξετάζουμε τις γυναίκες για έλλειψη σιδήρου, δίνουμε συμπληρώματα σε όσες έχουν έλλειψη και πως δίνουμε συμβουλές διατροφής.

Επανεξέταση ρουτινών
Επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συστήνεται η συμπλήρωση ρουτίνας με σίδηρο και οι έγκυες γυναίκες εξετάζονται μόνο για αναιμία, η οποία είναι το ”τελικό στάδιο” και το ”έσχατο άκρος” του φάσματος της έλλειψης σιδήρου.
Πρότειναν να παρέχονται εξετάσεις για όλα τα στάδια ανεπάρκειας σιδήρου στις γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης ελέγχοντας τα επίπεδα της φερριτίνης ορού στον πρώτο προγεννητικό έλεγχο και να ακολουθεί συμπλήρωση με σίδηρο όταν είναι απαραίτητο.

Περισσότερη έρευνα για τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των εν λόγω εξετάσεων και των πιθανών παρενεργειών των συμπληρωμάτων ήταν απαραίτητη, είπαν. Μέχρι να γίνει αυτό, μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στις λεπτομερείς και βοηθητικές διατροφικές συμβουλές και στους τρόπους βελτιστοποίησης της διατροφικής κατάστασης στην εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης και της απορρόφησης σιδήρου από τη διατροφή.

3-φορές αυξημένος κίνδυνος
Για κάθε 10g/λίτρο αύξηση στα επίπεδα μητρικής αιμοσφαιρίνης ο κίνδυνος για γέννηση μικρού μωρού για την ηλικία κύησης μειώθηκε κατά 30%. Παράλληλα επίπεδα κάτω από 110g/λίτρο σχετίστηκαν με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για μικρό μωρό για την ηλικία κύησης.

Παρόλα αυτά, δεν υπήρχε απόδειξη για συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών αποθεμάτων σιδήρου της μητέρας και της πρόωρης γέννας. Από τα 362 βρέφη, τα 64 (18%) ήταν μικρά για την ηλικία κύησης και τα 33 γεννήθηκαν πρόωρα (9% μεταξύ 34ης και 37ης εβδομάδας).

Η μητρική αιμοσφαιρίνη στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης δεν σχετίστηκε με τον κίνδυνο για μωρό μικρό για την ηλικία κύησης, το οποίο διέφερε από προηγούμενα ευρήματα.

Βιβλιογραφία
British Journal of Nutrition
”Maternal iron status in early pregnancy and birth outcomes : insights from the Baby’s Vascular health and Iron in Pregnancy study”
Authors : N. A Alwan, J. E Cade, H. J McArdel, D. C Greenwood

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ