Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Περιορίστε τις θερμίδες, παρατείνετε τη διάρκεια ζωής

Η μελέτη έδειξε ότι οι μεσήλικες ενήλικες που μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων παρουσίασαν βραδύτερη βιολογική γήρανση.

Ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περιορισμοί θερμίδων επιβραδύνουν τη γήρανση σε σκουλήκια, μύγες και ποντίκια, αυτό έκανε τους ερευνητές του Duke University να θέλουν να δουν αν θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση και στους ανθρώπους.

“Η βιολογική γήρανση είναι η βαθμιαία και σταδιακή αλλοίωση των συστημάτων στο σώμα που συμβαίνει με την πάροδο της χρονολογικής ηλικίας”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Daniel Belsky, βοηθός του καθηγητή ιατρικής στο Duke, στο Durham, N.C.

“Εάν μπορούμε να παρέμβουμε για να επιβραδύνουμε το ρυθμό της βιολογικής γήρανσης, μπορεί να γίνει εφικτή η πρόληψη ή τουλάχιστον η καθυστέρηση της εμφάνισης πολλών ασθενειών και αναπηριών που σχετίζονται με την ηλικία”, εξηγεί σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 145 άτομα τα οποία πέτυχαν μείωση κατά 12% της πρόσληψης θερμίδων σε διάστημα δύο ετών και μια ομάδα ελέγχου 75 ατόμων που δεν περιόρισαν καθόλου τις θερμίδες.

Στην αρχή της μελέτης, η μέση βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες ήταν 37 και η χρονολογική ηλικία τους ήταν κοντά στα 38. Η βιολογική ηλικία υπολογίστηκε με αναγνώσεις που περιελάμβαναν συνολική χοληστερόλη, πίεση αίματος και επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Κατά τη διάρκεια δύο ετών παρακολούθησης, η βιολογική ηλικία αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0,11 έτη κάθε 12 μήνες στην ομάδα περιορισμού θερμίδων και κατά μέσο όρο 0,71 έτη κάθε 12 μήνες στην ομάδα ελέγχου. Αυτή ήταν μια στατιστικά σημαντική διαφορά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Είναι η πρώτη μας μελέτη για να ελέγξουμε εάν ο θερμιδικός περιορισμός μπορεί να επιβραδύνει τη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης στους ανθρώπους σε ένα τυχαίο περιβάλλον», δήλωσε ο Belsky.

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ένα πρότυπο για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τις επιπτώσεις του θερμιδικού περιορισμού στην τελική πρόληψη χρόνιων ασθενειών”, πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στην εφημερίδα της Γεροντολογίας, Σειρά Α: Βιολογικές Επιστήμες και Ιατρικές Επιστήμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ