Logodiatrofis.gr
Γυναικα

Γυμναστική και περίοδος

Οι μύθοι που καταρρίπτονται και η καλύτερη άσκηση που θα σε βοηθήσει στην περίοδο σου.

Πως να ανακουφιστείτε από τους πόνους περιόδου με ασκήσεις!

Όσο κι αν τις δύσκολες ημέρες του μήνα, προτιμάς να μένεις σπίτι αγκαλιά με μια θερμοφόρα, έρευνες των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι ίσως αυτή δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

Μήπως τελικά η άσκηση βοηθάει στο να μετριάσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της περιόδου; Και αν ναι, ποια είναι αυτή η μορφή άσκησης και με ποια συχνότητα πρέπει να την κάνουμε;

Μπορεί να έχει επικρατήσει η άποψη ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι καλό να μην επιβαρύνουν οι γυναίκες τον οργανισμό τους με κανέναν τρόπο αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Η περίοδος δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία άκρως φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού. Και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, χωρίς να αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες.

Την επόμενη φορά που θα έχεις περίοδο, λοιπόν, μη βιαστείς να βάλεις τα ρούχα σου στο πλυντήριο. Αντίθετα, φόρεσε αθλητικά, δέσε τα κορδόνια σου και βγες από το σπίτι.

Σαφώς, αναφερόμαστε σε γυναίκες οι οποίες, ήδη, γυμνάζονται έστω 30 λεπτά την ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εντάξουν τη γυμναστική στη ρουτίνα τους τις υπόλοιπες μέρες του μήνα και σταδιακά να αρχίσουν να γυμνάζονται και τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Μερικά στατιστικά στοιχεία:

  • Το 63% των κορυφαίων αθλητριών είπαν ότι οι πόνοι της περιόδου μειώνονται κατά την προπόνηση
  • Το 75% των αθλητριών δήλωσαν ότι ένιωθαν χειρότερα όταν δεν έκαναν γυμναστική τις ημέρες της περιόδου τους

Γυμναστική και περίοδος: Μύθοι και αλήθειες

Μύθος 1: Δεν είναι ασφαλές να γυμνάζεσαι κατά την περίοδό σου.

Αλήθεια: Υπό την προϋπόθεση ότι δεν το παρακάνεις, η γυμναστική κατά την περίοδο δεν είναι απλά ασφαλής, αλλά και προτείνεται από τους ειδικούς.

Μύθος 2: Παχαίνεις πριν από την περίοδο.

Αλήθεια: Στην ουσία είναι κατακράτηση νερού, που εξαφανίζεται μέχρι να ξεκινήσει η περίοδός σου.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Κάνεις γιόγκα, ρυθμική ή χορό; Τότε ίσως χρειαστεί να είσαι λίγο πιο προσεκτική. Ορισμένες ασκήσεις (π.χ. το κατακόρυφο) μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ροής του αίματος. Κάνε συνεπώς το ίδιο πρόγραμμα που έκανες και πριν, αλλά λίγο πιο συντηρητικά.

Ακόμη, είναι πιθανό τις μέρες αυτές να αισθανθείς αδυναμία ή ζαλάδες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να αποφεύγεις τη γυμναστική και να συμβουλευτείς τον γιατρό σου!

Συντακτική ομάδα Bestofyou Team

Αρχική δημοσίευση στο bestofyou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ