Logodiatrofis.gr
Vegan Ελληνική ΚουζίναΜαγειρευτά

Πατατούλες γιαχνί με πιπεριές κόκκινες και ελιές

Άλλη μια καταπληκτική vegan πρόταση της Σεφ Ντίνας Νικολάου για Πατατούλες γιαχνί με πιπεριές κόκκινες και ελιές.

Πατατούλες γιαχνί με πιπεριές κόκκινες και ελιές

Logodiatrofis.gr Πατατούλες γιαχνί με πιπεριές κόκκινες και ελιές Πατατούλες γιαχνί με πιπεριές κόκκινες και ελιές Εκτύπωση
Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
Nutrition facts: - Θερμίδες - Λίπος
Βαθμολογία 5.0/5
( 18 ψήφισαν )

Υλικά

  • 1½ κιλό πατατούλες μικρές γαλλικού τύπου, κατά προτίμηση βιολογικές
  • 3 πιπεριές Φλωρίνες, κομμένες σε λωρίδες
  • 180 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 6 - 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. τριμμένες ντομάτες, ΚΥΚΝΟΣ
  • 200 γρ. τοματοπολτός, ΚΥΚΝΟΣ
  • 200 ml νερό
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
  • 6-7 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 50 ml πετιμέζι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
  3. Μαγειρεύω το μείγμα για 6 – 8 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς και προσθέτω τις πατάτες.
  4. Προσθέτω τον τοματοπολτό και νερό τόσο ώστε να τις καλύψει, αλατοπιπερώνω και αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση.
  5. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  6. Προσθέτω τις ελιές και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές πολύ προσεκτικά για να μην κομματιάσω τις πατάτες.
  7. Τέλος, ρίχνω τη ρίγανη και το πετιμέζι, ανακατεύω με προσοχή και αποσύρω από τη φωτιά.
  8. Αφήνω το φαγητό για 10 λεπτά για να απορροφήσει το άρωμα του μυρωδικού και σερβίρω.
Περισσότερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου θα βρείτε και στο dinanikolaou.gr

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Άλλη μια καταπληκτική vegan πρόταση από την πολυαγαπημένη και καταξιωμένη Chef Ντίνα Νικολάου.

Πατάτες γιαχνί με πιπεριές και ελιές, ένα πιάτο που θα μπορούσε να θεωρηθεί σημείο αναφοράς της Μεσογειακής Διατροφής καθώς περιέχει υδατάνθρακες, είναι πλούσιο σε λαχανικά και σε ελαιόλαδο, στοιχεία που θεωρούνται θεμέλια της Μεσογειακής Διατροφής.

Οι πιπεριές θεωρούνται εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που μας βοηθούν να είμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα έχοντας σαν αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Το ελαιόλαδο όσο και οι ελιές προσφέρουν επαρκή ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμίνης E καθώς και πολύτιμων μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Από την άλλη, οι ντομάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή Βιταμίνης C, Κάλιου, φολλικού οξέος και Βιταμίνης Κ.

Ακόμα, οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι η βασική πηγή προέλευσης του λυκοπένιου, ενός αντιοξειδωτικού που έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, όπως είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών.

Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως τα αυξημένα επίπεδα λυκοπενίου στο πλάσμα έχουν συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτίωση των βιοδεικτών που σχετίζονται με αυτά (1).

Μόλις 5gr σάλτα ντομάτας καθημερινά είναι ικανά να μειώσουν τη σύνθεση χοληστερόλης και να αυξήσουν την κακής χοληρεστόλης (LDL) που αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου (2).

1. Kopec RE, Riedl KM, Harrison EH, Curley RW, Jr, Hruszkewycz DP, Clinton SK. et al. Identification and Quantification of Apolycopenals In Fruits, Vegetables, and Human Plasma, J Agric Food Chem 2010; 58(6):3290-3296.
2. Chauhan K, Sharma S, Agarwal N, Chauhan B. Lycopene of Tomato Fame: Its Roke in Health and Disease. Int J Pharma Sci Rev Res. 2011; 10(1):018.

 

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς “Vegan Ελληνική Κουζίνα” μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ