Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Γλυκοπατάτα Vs Πατάτα: Τι να προτιμήσω και γιατί;

Γλυκοπατάτα ή Πατάτα: Τι να προτιμήσω;

Θερμιδικώς, η γλυκοπατάτα και η πατάτα έχουν σχεδόν ίδιο περιεχόμενο.

 

Διατροφικά όμως, η γλυκοπατάτα έχει 50% περισσότερες φυτικές ίνες, υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και Β6, λιγότερο κάλιο όμως από την πατάτα.

Οι αριθμοί είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας…

Πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται τόσο στην γλυκοπατάτα όσο και στην πατάτα, έχουν δείξει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Έγγραφο του USDA 2007 ανέφερε τιμή ORAC για γλυκοπατάτα 26% υψηλότερη από εκείνη μιας κλασσικής πατάτας.

Οι αποχρώσεις του πορτοκαλί στην γλυκοπατάτα οφείλονται στο σούπερ αντιοξειδωτικό βήτα-καροτίνη.

Η γλυκοπατάτα περιέχει μια μοναδική πρωτεΐνη αποθήκευσης που ονομάζεται σπορα-μίνη, η οποία έχει δειχθεί να έχει τις δικές της αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

Γλυκοπατάτα

Πατάτα

Μέγεθος μερίδας:

1 φλιτζάνι τσαγιού

1 φλιτζάνι τσαγιού

Θερμίδες:

180 kcal

188 kcal

Λίπος:

0.3 g

0.3 g

Πρωτεΐνη:

4 g

4.2 g

Σύνολο Υδατανθράκων:

41.4 g

42.2

Φυτικές ίνες:

6.6 g

4.2 g

Κάλιο:

950 mg

1088 mg

Βιταμίνη A:

128% DV

<1% DV

Βιταμίνη C:

65% DV

42% DV

Βιταμίνη B6:

29% DV

21% DV

Υπάρχει επίσης ένα μωβ χρώμα στην γλυκοπατάτα που της αποδίδει υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών.

Ορισμένες ποικιλίες πατάτας έχουν αποδειχθεί ότι περιέχουν φαινολικές ενώσεις, που ανταγωνίζονται το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τόσο η γλυκοπατάτα όσο και η κλασσική πατάτα είναι πολύ καλές επιλογές, αρκεί να καταναλωθούν με όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο τρόπο.

Η κατανάλωση τους με το δέρμα τους μεγιστοποιεί το φορτίο θρεπτικών ουσιών.

Επιμέλεια κειμένου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ