Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Η παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ

Mάθετε ποια είναι η παραγωγική διαδικασία για το στιγμιαίο καφέ.

 

στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ροφήματα, όπου διακρίνεται για την ευκολία στην παρασκευή του μιας και το μόνο που χρειάζεται είναι ζεστό ή κρύο νερό για να διαλυθεί. Έτσι, απελευθερώνει το άρωμά του, καθώς επίσης και ουσίες (αντιοξειδωτικά, καφεΐνη), τα οποία τονώνουν τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. 

Ειδικότερα, ο στιγμιαίος καφές προέρχεται με φυσικό τρόπο από την ακόλουθη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Συλλογή των καρπών από τις ποικιλίες Arabica και Robusta μετά από 9 μήνες ωρίμανσης , προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Αποφλοίωση, όπου αφαιρείται το εξωτερικό περίβλημα του καρπού και απομένει ο πράσινος κόκκος καφέ.
Στη συνέχεια, οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ καβουρδίζονται, προκειμένου να απελευθερώσουν  τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες. Φιλτράρισμα & παραγωγή διαλυτού (στιγμιαίου) καφέ: οι κόκκοι μετά το καβούρδισμα και το άλεσμα, εκχυλίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα (όπως ακριβώς ο καφές φίλτρου στη μηχανή) που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και χαμηλότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη καφέ.

Είδος καφέ ανά μερίδα

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

2-3mg

Ελληνικός καφές (50ml)

40mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)

0-1mg

Εσπρέσο (30ml)

30-40mg

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ