Ειδήσεις

Η παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ Τροφογνωσία

Ο στιγμιαίος καφές έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για δεκαετίες λόγω της ευκολίας στην προετοιμασία του.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί η φυσική προέλευση του και ο ιδιαίτερος τρόπος παραγωγής του, ο οποίος διατηρεί αναλλοίωτα τα αντιοξειδωτικά, την γεύση και το άρωμα του καφέ.   

Ο στιγμιαίος καφές προέρχεται από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, που καλλιεργούνται κυρίως στη Λατινική Αμερική, στην Ινδία, στην Αφρική και στην Ινδονησία. Τα ακριβή στάδια της παραγωγής του στιγμιαίου καφέ έχουν ως εξής:

  • H συλλογή των καρπών γίνεται 9 μήνες αφότου το καφεόδεντρο ξεκινήσει την παραγωγή τους, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση.
  • Η προετοιμασία των πράσινων κόκκων καφέ (ξήρανση): μπορεί να γίνει είτε με την ξηρή είτε με την υγρή μέθοδο. Στην πρώτη περίπτωση, οι φρέσκοι κόκκοι καφέ απλώνονται σε ειδικά στρώματα και αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο για 2-3 εβδομάδες. Στην υγρή μέθοδο, αφαιρείται το εξωτερικό φλούδι του καρπού και το εναπομείναν προϊόν υφίσταται ζύμωση και ξέπλυμα  με νερό για να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος πούλπας. Τέλος, οι πράσινοι κόκκοι καφέ αποκαλύπτονται και στις 2 περιπτώσεις, αφού απομακρυνθεί ο εσωτερικός φλοιός.
  • Καβούρδισμα: αποτελεί το στάδιο μετά την αποξήρανση, προκειμένου οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ να διαφυλάξουν τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες.
  • Φιλτράρισμα & παραγωγή διαλυτού (στιγμιαίου) καφέ: ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα  χρησιμοποιούνται για την  εκχύλιση των καβουρδισμένων και αλεσμένων κόκκων καφέ, έτσι ώστε να συγκρατούν το κατακάθι. Στη συνέχεια ακολουθούν διαδοχικά φιλτραρίσματα, μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Ουσιαστικά, η παραπάνω διαδικασία , η οποία πραγματοποιείται για τον στιγμιαίο καφέ σε βιομηχανικό επίπεδο, μοιάζει με εκείνη που ακολουθεί ο καταναλωτής σπίτι του για την προετοιμασία του καφέ φίλτρου με την ειδική καφετιέρα. Στο τέλος απλά αφαιρείται το νερό μέσω θερμής ή ψυχρής φάσης για να προκύψει ο στιγμιαίος καφές όπως τον γνωρίζουμε. Πρόκειται για μια 100% φυσική διαδικασία χωρίς τη χρήση κανενός είδους χημικής ουσίας.

Έτσι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του κόκκου καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, και χαμηλότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη, σε σχέση με τον καφέ φίλτρου.

Είδος καφέ ανά μερίδα

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

2-3mg

Ελληνικός καφές (50ml)

40mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)

0-1mg

Εσπρέσο (30ml)

30-40mg

 

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Αλεξιάννα Τριανταφύλλου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός

tria.ale7 @ gmail.com

Δείτε επίσης

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, μιας και είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα της β-γλυκάνης.!

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. !

10 τροφές που καίνε το λίπος

10 τροφές που καίνε το λίπος

Οι υπερτροφές είναι στην ουσία, εμπλουτισμένες τροφές που ενισχύουν την αναδόμηση των οστών, αποτρέπουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνουν την όραση και ενισχύουν τη μνήμη.  !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία