Logodiatrofis.gr
Παιδι

Παιδική νεοφοβία

Η Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας μίλησε στην εκπομπή «2 στις ΔΥΟ» στο Epsilon tv για την παιδική νεοφοβία.

Διατροφικά tips για να αντιμετωπίσετε την παιδική νεοφοβία (η άρνηση των παιδιών να δοκιμάσουν τρόφιμα κυρίως υγιεινά)

Αίτια παιδικής νεοφοβίας

  • Ηλικία: 2-6 ετών
  • Είναι στα πλαίσια του εξελικτικού μηχανισμού επιβίωσης
  • Τάση ανεξαρτητοποίησης του παιδιού
  • Φόβος/απέχθεια στην όψη ενός νέου τροφίμου
  • ↑ κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ

Χαρακτηριστικά παιδικής διατροφής

  • ↓ ποικιλία
  • Νεοφοβία σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας, ψάρι
  • Αποφυγή πικρών, σκληρών, ξινών τροφών

Τρόποι αντιμετώπισης παιδικής νεοφοβίας

  • Γονείς = «διατροφικός καθρέφτης των παιδιών»
  • Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τρόφιμα (5-10 φορές)
  • Διακοσμήστε το σερβίρισμα του φαγητού (παιδικά σκεύη)
  • Συμμετοχή του παιδιού στην προετοιμασία του φαγητού & τραπεζιού
  • Τα τρόφιμα δεν είναι μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας
  • Διατροφικά παραμύθια

«Καμουφλάζ» στα τρόφιμα

  • Φρούτα: κέικ, σπιτική κομπόστα, ζελέ με φρέσκα φρούτα, χυμοί/smoothies με γάλα, μέλι, κανέλα, μπισκότα πολυδημητριακών.
  • Λαχανικά/όσπρια: σπιτική πίτσα, σούπες βελουτέ, πουρές, stick καρότο/αγγούρι/ντοματίνια, μπιφτέκια λαχανικών/όσπρια, σαλάτες με σως (μπαλσάμικο, λάδι/λεμόνι/μουστάρδα, γιαούρτι/άνιθο), συνδυασμός με αγαπημένα τρόφιμα (π.χ. ρύζι με φακές), τορτίγια/πίτα αραβική με τυρί/λαχανικά/όσπρια/αβοκάντο/κοτόπουλο.
  • Ψάρι: αποφύγετε τα ψάρια με κόκκαλα, ψαροκροκέτες, μαγιονέζα light, συνδυασμός ψάρια/θαλασσινά με ζυμαρικά, food styling
  • Κρέας: προτιμήστε τον κιμά, μαγείρεμα με λαχανικά, μυρωδικά, ελαφρυά σάλτσα ντομάτας ή μουστάρδα, σπιτικά burger/σουβλάκια, συνδυασμός με ζυμαρικά, πουρέ, ρύζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ