Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016 | Το βλέμμα στραμμένο στο διαβήτη Τα νέα της Διατροφής

Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016, ο Π.Ο.Υ. μας καλεί να δράσουμε για την πρόληψη του διαβήτη.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με διαβήτη έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 1980. Υπολογίζεται πως οι ασθενείς φτάνουν τα 422 εκατομμύρια παγκοσμίως. Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας καλεί όλους να δράσουμε για την πρόληψη και καταπολέμηση του διαβήτη.

Είναι αναγκαίο να τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε ο κίνδυνος της ασθένειας να μειώνεται όσο περισσότερο γίνεται – με λίγα λόγια, να προωθηθούν οι σωστές, υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως η σωστή διατροφή, η άσκηση και η απώλεια των περιττών κιλών. Επιπλέον, κάθε χώρα πρέπει να φροντίσει να παρέχεται η αναγκαία ιατρική βοήθεια και υποστήριξη στους ασθενείς, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται την ασθένεια. Σε μία δήλωση, η Διευθύντρια του Π.Ο.Υ. Δρ. Margaret Chan, είπε πως αν θέλουμε να σταματήσουμε τη ραγδαία αύξηση του διαβήτη, πρέπει να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Ακόμα και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν πως οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στην Παγκόσμια Αναφορά για τον Διαβήτη του Π.Ο.Υ. είναι τα εξής:

  • Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με διαβήτη αυξάνεται σε κάθε πλευρά του κόσμου. Το 2014, 422 εκατομμύρια ενήλικες (ή το 8,5% του πληθυσμού) ζούσε με την ασθένεια, σε σχέση με τα 108 εκατομμύρια το 1980.
  • Η εξάπλωση του διαβήτη έχει τραγικά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας αλλά και της οικονομίας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Το 2014, περισσότεροι από 1 στους 3 ενήλικες ήταν υπέρβαροι, και περισσότεροι από 1 στους 10 ήταν παχύσαρκοι.
  • Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, έμφραγμα, τυφλότητα, νεφρική ανεπάρκεια και να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων. Στους διαβητικούς, ο κίνδυνος να χρειαστεί ακρωτηριασμός των κάτω άκρων είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερος.
  • Ο διαβήτης προκάλεσε 1,5 εκατομμύριο θανάτους το 2012. Τα πολύ αυξημένα επίπεδα σακχάρου προκάλεσαν 2,2 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως και άλλων ασθενειών.
  • Πολλοί από αυτούς τους θανάτους είναι πρόωροι, προτού οι ασθενείς κλείσουν τα 70 έτη, και σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με τις κατάλληλες αλλαγές στην καθημερινή ζωή και την καλύτερη διαχείριση της ασθένειας.
  • Για την καλύτερη διαχείριση της ασθένειας, απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, ενημέρωση των ασθενών ώστε να μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους καλύτερα, όπως και τακτικές εξετάσεις για να εντοπιστεί ο διαβήτης σε αρχικό στάδιο, αλλά και για να προληφθούν τυχόν επιπλοκές.

Πολλές περιπτώσεις διαβήτη μπορούν να προληφθούν εντελώς, και φαίνεται πως πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να πάρουν οι κυβερνήσεις, ενημερώνοντας τον κόσμο για τον διαβήτη, τις συνέπειές του, την πρόληψη αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Επιπλέον, σχεδόν 100 χρόνια μετά την ανακάλυψη της ινσουλίνης, τα βασικά φάρμακα για τον διαβήτη (όπως και η ινσουλίνη) είναι εύκολα διαθέσιμα μόνο σε 1 στις 3 από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Η πρόσβαση στην ινσουλίνη και στα υπόλοιπα φάρμακα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς διαβητικούς, και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνήσεων. Ένα από τα σχέδια του Ο.Η.Ε. μάλιστα περιλαμβάνει την άμεση διαθεσιμότητα (αλλά και βελτίωση των τιμών) των φαρμάκων για τον διαβήτη σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία