Ειδήσεις

Όσο πιο κοντά μένετε σε εστιατόριο fast food, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να παρουσιάζετε αυξ Έρευνα

 Αφροαμερικάνοι  που ζουν κοντά σε  εστιατόρια , μπορεί να έχουν υψηλότερο BMI( Δείκτη Μάζας Σώματος ).

 

Η μελέτη δείχνει ότι ο ΔΜΣ σχετίζεται με την απόσταση των κατοικίων από τα εστιατόρια fast food, με το εισόδημα των Αφροαμερικάνων, και την πυκνότητα ή τον αριθμό από εστιατόρια fast food που βρίσκονται στα δύο μίλια από το σπίτι.


Η έρευνα έγινε σε πάνω από 1.400 άτομα, Αφροαμερικάνοι ενήλικοι, από το  Project "CHURCH", μια μελέτη του MD Anderson, σε συνεργασία με το Windsor Village United Methodist Church, στο Χιούστον.


Σε αυτή τη μελέτη, η Lorraine Reitzel, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Health Disparities Research στο MD Anderson, και η ομάδα της, εξέτασαν δύο διαφορετικές μεταβλητές περιβάλλοντος των τροφίμων και πως συνδέονται με το ΔΜΣ: η εγγύτητα και η πυκνότητα των εστιατορίων fast food, οι οποίες βασίστηκαν στις γεωγραφικά κωδικοποιημένες διευθύνσεις κατοικίας του κάθε συμμετέχοντα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επίσης χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το εισόδημα: εκείνους που έχουν λιγότερο από $40.000 εισόδημα ετησίως και εκείνους που έχουν εισόδημα $40.000 τον χρόνο ή μεγαλύτερο.

Η μελέτη έλεγξε τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ΔΜΣ ενός ατόμου, με βάση το φύλο, την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα, τα ατομικά εισοδήματα των νοικοκυριών, το μέσο εισόδημα της γειτονιάς, την εκπαίδευση, την κατάσταση του συντρόφου και την εργασιακή κατάσταση. Επίσης η καθιστική συμπεριφορά έπαιξε ρόλο, όπως π.χ. το χρόνο που ξοδεύει ο συμμετέχων βλέποντας τηλεόραση. Οι ερευνητές επίσης έλαβαν υπόψη την παρουσία παιδιών στο σπίτι, λόγω της σχέσης που έχουν με τα διάφορα είδη σωματικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν την πυκνότητα των εστιατορίων fast food στο 1/2 μίλι, στο 1 μίλι, σε απόσταση 2 και 5 μιλίων, γύρω από το σπίτι του κάθε συμμετέχοντα.

Κατά μέσο όρο, υπήρχαν 2,5 εστιατόρια fast food μέσα σε 1/2 μίλι, 4.5 μέσα σε 1 μίλι, 11.4 σε απόσταση 2 μιλίων και 71,3 σε απόσταση 5 μιλιών από τα σπίτια των συμμετεχόντων. «Βρήκαμε μια σημαντική σχέση μεταξύ του αριθμού των εστιατορίων fast food και το ΔΜΣ σε σχέση με τις αποστάσεις μέσα σε 1/2, 1 και 2 μίλια από το σπίτι, αλλά μόνο μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν χαμηλότερο εισόδημας», είπε η Reitzel. Τα δεδομένα έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα, τόσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ.

Κατά την εξέταση της εγγύτητας της απόστασης από το σπίτι του κάθε συμμετέχοντα, διαπιστώθηκε πως όσο πιο κοντά είναι ένα εστιατόριο fast food τόσο μεγαλύτερος ο ΔΜΣ. Στην πραγματικότητα, αν και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σχέση ανάμεσα στον υψηλό ΔΜΣ και της εγγύτητας ήταν ισχυρότερη για τα άτομα των χαμηλότερων εισοδημάτων, σημαντικό ρόλο έπαιζε και στις ομάδες με υψηλότερα εισοδήματα. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι, για καθε επιπλέον μίλι μακρύτερα από τα εστιατόρια fast food, τα στατιστικά έδειξαν 2,4% χαμηλότερο ΔΜΣ.

"Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην απόσταση ενός εστιατορίου fast food και στον υψηλό ΔΜΣ," δήλωσε η Reitzel. Πρόσθεσε πως "Μπορεί να υπάρχουν κάποια οικονομικά κριτήρια που εμπλέκονται στην απόφαση εστιατόριο fast food  ή ένα υγιεινό γεύμα, αλλά τα εστιατόρια fast food είναι ειδικά σχεδιασμένα για να είναι προσιτά οικονομικά, ελκυστικά και βολικά. Οι άνθρωποι πιέζονται από το χρόνο και λειτουργούν έτσι ώστε να μην χρείαζεται να χρονοτριβούν για να γίνουν τα πράγματα και αυτό μπορεί να επεκταθεί στις διατροφικές επιλογές τους»

Επιμέλεια: Γιώργος Τσιάνης

Read this article IN ENGLISH...

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία