Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ορθοστασία στη δουλειά και καρδιαγγειακά νοσήματα

Η παρατεταμένη ορθοστασία στην εργασία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Σύμφωνα με μια μεγάλη καναδική έρευνα, οι εργαζόμενοι που πρέπει να σταθούν όρθιοι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπαλλήλους γραφείου που κάθονται.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ορθοστασία για πολλές ώρες καθόλη την διάρκεια της εργάσιμης ημέρας θέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις απ’ ό, τι να καθίσουν στη δουλειά.

Η δωδεκαετής μελέτη καναδικών εργαζομένων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με επαγγέλματα που απαιτούν  παρατεταμένη ορθοστασία, όπως οι πωλητές λιανικής πώλησης, οι μάγειροι και οι χειριστές μηχανών, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με αυτούς που εργάζονται σε θέσεις γραφείου ή σε θέσεις οδήγησης που απαιτούν να είσαι καθιστός.

“Υπάρχει μια γενική αντίληψη, η οποία είναι αλήθεια, ότι η καθιστική ζωή είναι κακή για την υγεία σας”, δήλωσε στο TCTMD ο επικεφαλής συγγραφέας Peter Smith, PhD (Ινστιτούτο Εργασίας & Υγείας, Τορόντο, Καναδάς).

“Οι άνθρωποι έχουν γενικεύσει ότι η πλειοψηφία των πραγμάτων που  κάνουμε στην εργασία είναι η κύρια αιτία όλων αυτών και ότι ίσως όλοι πρέπει να στεκόμαστε περισσότερο όρθιοι. Αλλά η στάση αυτή δεν σας δίνει το είδος της καρδιαγγειακής προπόνησης που χρειάζεστε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.”

Ο Smith είπε ότι οι βιολογικοί μηχανισμοί εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η ορθοστασία σε ένα σταθερό μέρος για ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι στην πραγματικότητα χειρότερη για την υγεία σας μακροπρόθεσμα από το να κάθεστε.

“Το αίμα τείνει να συγκεντρώνεται στα πόδια σας, υπάρχει αύξηση της φλεβικής τάσης και του οξειδωτικού στρες, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις“, σημείωσε. “Συνδυασμοί ορθοστασίας, καθιστικής δουλειάς και περπατήματος πρέπει να υπάρχουν σε κάθε λογής επάγγελμα.”

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό American Journal of Epidemiology, ακολούθησε 7.320 συμμετέχοντες από την κοινότητα του Καναδά.

Όλοι ανέφεραν ότι εργάζονταν 15 ώρες την εβδομάδα ή περισσότερο και δεν είχαν καρδιαγγειακές παθήσεις κατά την έναρξη.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις καθιστικές θέσεις εργασίας και τις θέσεις ορθοστασίας, η μελέτη εξέτασε επίσης ανθρώπους των οποίων τα επαγγέλματά τους απαιτούσαν συνδυασμό των δύο (π.χ. νοσηλευτές, οδηγούς διανομής, δασκάλους, ταμίες) και εκείνους που πρέπει να βρίσκονται σε άλλες θέσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας (π.χ. βοηθοί νοσοκόμων, νοσηλευτές, μηχανικοί, βοηθοί).

Κατά την περίοδο μελέτης από το 2003 έως το 2015, το 3,4% του πληθυσμού ανέπτυξε καρδιαγγειακά νοσήματα – 4,6% των ανδρών και 2,1% των γυναικών.

Μετά την προσαρμογή για κοινωνικοδημογραφικούς, υγειονομικούς και εργασιακούς λόγους, τα άτομα με κατά κύριο λόγο μόνιμα επαγγέλματα είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης νέων καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που κατά κύριο λόγο καθιστική θέση εργασίας.

Τα ευρήματα ήταν ισχυρά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την μεγαλύτερη βλάβη στις θέσεις εργασίας που απαιτούσαν ορθοστασία έναντι στις καθιστικές θέσεις, αν και οι άνδρες αλλά όχι οι γυναίκες είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εάν φυσικά το επάγγελμα τους συνδύαζε καθιστική συμπεριφορά, ορθοστασία και περπάτημα.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Ο Smith δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καθορίσουν ένα όριο για το χρονικό διάστημα που πέρασε και το οποίο είναι πιο επιβλαβές, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κάποια διακύμανση από το ένα άτομο στο άλλο, ακόμη και μεταξύ εκείνων που ασκούν το ίδιο επάγγελμα.

“Η μελέτη αυτή εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η εργασία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρέπει να επικεντρωθούμε καλύτερα στα πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο”, δήλωσε ο Smith. «Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι η παρατεταμένη ορθοστασία είναι ένας παράγοντας κινδύνου και ένας πραγματικά εύκολος παράγοντας που μπορείτε να τροποποιήσετε.

Μπορείτε να επιτρέψετε στους εργαζόμενους να κάνουν διαλείμματα ώστε να καθίσουν μέσω εναλλαγής θέσεων εργασίας ή την παροχή σκαμνιών. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο κάποιος που εργάζεται στις λιανικές πωλήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να παραμείνει όρθιος όλη την ημέρα.  Δεν εξετάζουμε συχνά τα πράγματα που σχετίζονται με την εργασία και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τις χρόνιες ασθένειες καθώς αυτό είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε τα ευρήματά μας στα προγράμματα πρόληψης ασθενειών.»

Υπάρχει έλλειψη αποδείξεων ότι η ορθοστασία  για σύντομες περιόδους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου“, σημείωσε ο Smith. “Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να πιστεύετε ότι η ορθοστασία για μόνο μερικές ώρες επιπλέον  δεν θα κάνει τη διαφορά.

Τα άτομα που μπορούν να επωφεληθούν από την δουλειά στα γραφεία είναι αυτά που μπορεί να έχουν κάποιο πόνο στην πλάτη ή αισθάνονται ότι βελτιώνεται η συγκέντρωση και η δημιουργικότητά τους.

Βέβαια για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης υγείας δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ