Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Έξυπνες συμβουλές για ένα οικονομικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

οικονομικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Είμαστε μια αναπνοή πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι δύο στους τρεις Έλληνες καταναλωτές είναι ενθουσιασμένοι με τα Χριστούγεννα και δε θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον θα τα γιορτάσουν, ενώ οι έξι στους δέκα προγραμματίζουν είτε να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους είτε να ξοδέψουν περισσότερα για τις φετινές γιορτές, όπως προκύπτει από μία τελευταία μελέτη.

Ωστόσο, διανύουμε μια χρονιά που η αγοραστική μας ικανότητα έχει μειωθεί αισθητά.

Στην πραγματικότητα πολλοί καταναλωτές για φέτος θα αγοράσουν μία το πολύ δύο φορές μελομακάρονα και κουραμπιέδες για το τραπέζι τους ενώ πέρσι έπαιρναν και τέσσερις και πέντε φορές. Οι περισσότεροι καταναλωτές θα προσπαθήσουν να μπουν στο κλίμα των ημερών, όμως φέτος στις αγορές τους θα είναι πιο συγκρατημένοι.

Παρακάτω προτείνουμε μερικές λύσεις για ένα οικονομικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα μας βοηθήσουν να μην ξεπεράσουμε τον προϋπολογισμό των εξόδων μας και παράλληλα να διατηρήσουμε την ποικιλία και τη θρεπτικότητα στο γιορτινό μας τραπέζι αλλά και να το υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας.

1)Προγραμματισμός γευμάτων

Εάν υπάρχει ένα πλάνο συνταγών και υλικών που περιλαμβάνονται στα γεύματα κάθε ημέρας, μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε από το σουπερμάρκετ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποφύγουμε να ξοδέψουμε παραπάνω από ό,τι υπολογίσαμε για γρήγορο, ανθυγιεινό φαγητό, ή σε μη ωφέλιμες αγορές, ψωνίζοντας τρόφιμα σε ποσότητα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

2)Δημιουργία λίστας αγορών με εποχιακά προϊόντα

Η οργάνωση μίας λίστας με τα υλικά και τις ποσότητες που θα χρειαστούμε για την προετοιμασία των γευμάτων μας πριν πάμε για ψώνια, θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις υπερβολές και τις άσκοπες αγορές. Ακόμη, η επιλογή εγχώριων προϊόντων από τις συνοικιακές μας λαϊκές θα επιφέρει οικονομία και φρεσκάδα στο τραπέζι μας.

3)Κάνουμε αγορές με γεμάτο στομάχι

Μια καλή πρόταση είναι να έχουμε φάει κάτι πριν φύγουμε για τα ψώνια μας ή αν δεν έχουμε προλάβει να επιλέξουμε κάποιο γρήγορο σνακ. Ο λόγος είναι ότι η επίσκεψη του supermarket με άδειο στομάχι σίγουρα δε θα μας βοηθήσει στις επιλογές μας, αντιθέτως θα επιλέξουμε προϊόντα τα οποία δεν υπάρχουν στη λίστα μας και απλώς τα «λαχταρήσαμε» εκείνη την στιγμή επειδή απλώς πεινούσαμε!

4)Αγορά λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων και αποφυγή γρήγορου φαγητού

Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα (π.χ. προτηγανισμένες πατάτες) είναι η πιο εύκολη επιλογή για γρήγορη προετοιμασία, ωστόσο κοστίζουν πολύ παραπάνω και μας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Αν και το γρήγορο φαγητό θεωρείται για πολλούς μια εύκολη, βολική και φθηνή εναλλακτική, αντιθέτως το τελευταίο διάστημα οι τιμές σε διάφορα ταχυφαγεία έχουν αυξηθεί. Η επιλογή των υλικών μας είναι σύμμαχος μας στη διατήρηση της ποιότητας στη διατροφή μας.

5)Επιλογή προσφορών για οικονομική διατροφή

Καθημερινά τα καταστήματα παρέχουν εκπτώσεις, ή καμπάνιες προσφορών σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Μπορούμε να ενημερωνόμαστε για αυτές από τα διαφημιστικά φυλλάδια, ή από τις σελίδες των εκάστοτε καταστημάτων στο ίντερνετ καθώς υπάρχουν πολλές καλές ευκαιρίες.

6)Μαγείρεμα στο σπίτι με τους αγαπημένους μας και σε μεγάλες ποσότητες

Η προετοιμασία των γευμάτων και σνακ στο σπίτι προσφέρει πραγματικά ασύγκριτα οφέλη, καθώς στο σπίτι έχουμε τον πλήρη έλεγχο των υλικών που επιλέγουμε για τα πιάτα μας. Αυτό συνεισφέρει στο να κάνουμε θρεπτικές και ταυτόχρονα οικονομικές επιλογές. Όταν επιλέγουμε delivery ή κάποιο εστιατόριο, αφήνουμε τον έλεγχο της ποιότητας και ποσότητας των συστατικών του πιάτου μας σε άλλους.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την σπατάλη χρημάτων, αυξάνουμε και τη θερμιδική μας πρόσληψη. Μπορούμε ακόμα να μαγειρεύουμε μεγαλύτερες ποσότητες και στη συνέχεια τοποθετώντας ένα μέρος τους στην κατάψυξη για επόμενη φορά, ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια. Τέλος, η παρουσία αγαπημένων μας προσώπων στη διαδικασία του μαγειρέματος ώστε να προσδώσουμε έναν ιδιαίτερο τόνο ζεστασιάς και θαλπωρής σε όλη τη διαδικασία.

Και όπως λέει ένα ρητό: Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Παλιότερα ίσως πιστεύαμε πως η υγιεινή διατροφή είναι ακριβή. Σήμερα με όλες αυτές τις επιλογές που έχουμε μπορούμε να συνδυάσουμε την προμήθεια υγιεινών τροφίμων με την οικονομία στην καθιερωμένη επίσκεψή μας στο σουπερμάρκετ.

Τις φετινές γιορτές μπορούμε να επιλέξουμε θρεπτικές, γευστικές και  παράλληλα οικονομικές λύσεις και να μαγειρέψουμε μαζί με τους αγαπημένους μας ζώντας τη μαγεία των γιορτών. Τα Χριστούγεννα έρχονται και μπορούμε να απολαύσουμε στιγμές, γεύσεις, ξεκούραση, διασκέδαση και ό,τι άλλο επιθυμούμε.

Καλές γιορτές με υγεία και φως στις ψυχές μας!

Επιστημονική Επιμέλεια: Κεκιλίδη Σοφία, Κοινωνικός & Εκπαιδευτικός Λειτουργός – Ειδ. Διατροφολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ