Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Οι νεαρές γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερα λαχανικά καιλευκές πατάτες

Η κατανάλωση λαχανικών είναι πολύ μικρή κυρίως στις νεαρές γυναίκες. 

 

Αυτό υποστηρίζεται από μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Συμμαχία για την Έρευνα Πατάτας και Παιδείας και παρουσιάστηκε στην Πειραματική Βιολογία το 2015.Οι ερευνητές εξέτασαν συνολική κατανάλωση λαχανικών και λευκής πατάτας (WP) WCBA, χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής έρευνας εξέτασης και τη βάση δεδομένων πυραμίδας ισοδύναμων τροφίμων 2009-2010 και 2011-2012. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες WCBA κατανάλωσαν 1,33 φλιτζάνι ισοδύναμα του συνόλου των λαχανικών. Ανάλογα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, οι Διαιτητικές Οδηγίες του 2010 για τους Αμερικανούς, συνιστούν 2,5-3 φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα για τις γυναίκες WCBA οι οποίες χρειάζονται 1,800-2,400 θερμίδες ανά ημέρα: Αυτή η σύσταση περιλαμβάνει 5-6 φλιτζάνια αμυλούχα λαχανικά την εβδομάδα.

Μη-ισπανόφωνες λευκές γυναίκες, Ισπανόφωνες γυναίκες, και οι γυναίκες άλλων φυλών κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 1,39, 1,43, 1,46 και ένα φλιτζάνι ισοδύναμων λαχανικών, αντίστοιχα. Κατά μέσο όρο, μη-ισπανόφωνες μαύρες γυναίκες κατανάλωσαν 1,11 φλιτζάνι ισοδύναμων λαχανικών, μιας σημαντικά λιγότερης ποσότητας από ό,τι οι γυναίκες από όλες τις άλλες φυλές. Οι γυναίκες WCBA κατανάλωσαν περίπου 0,31 φλιτζάνι ισοδύναμα λευκής πατάτας WP. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση λευκής πατάτας είναι χαμηλή για τις γυναίκες WCBA -περίπου 2 φλιτζάνια την εβδομάδα-, κατά μέσο όρο, ή περίπου 0,3 φλιτζάνι ισοδύναμων ανά ημέρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μέση πρόσληψη των βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, φυτικών ινών, βιταμίνης D, σιδήρου και φολικού οξέος είναι χαμηλότερη από τις τρέχουσες συστάσεις για τις γυναίκες ηλικίας 19-50 χρόνων. Η μέση πρόσληψη καλίου και φυτικών ινών είναι περίπου η μισή από τις συνιστώμενες προσλήψεις, ενώ η μέση πρόσληψη βιταμίνης D είναι μικρότερη από το 30% της σύστασης. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η μη-ισπανόφωνες μαύρες γυναίκες WCBA έχουν σημαντικά χαμηλότερη πρόσληψη των βασικών θρεπτικών συστατικών που προκαλούν ανησυχία, όπως κάλιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη D. Οι λευκές πατάτες προσφέρουν μια πλούσια πηγή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο και φυτικές ίνες.

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


elena.fafouti@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ